nlc.hu
Tabuk nélkül

Mi is a klimax?!

Minden generáció jól jár, ha tisztában van vele, mit jelent a klimax

A változókor vagy klimax általában a nők negyvenes éveiben kezdődik, és beletelik pár évbe, amíg a hormonális átalakulás folyamata lezárul. Nemcsak testileg, hanem lelkileg is nehezen élik meg a nők ezt az időszakot. A család azonban sokat segíthet: merjünk hát beszélni a problémánkról!

A változókort kísérő testi panaszok (pl. hőhullámok, éjszakai izzadás, fejfájás, hízás, ritkuló haj) mellett jelentkezhetnek lelki tünetek is, amelyek komolyan megterhelik a nőket. Megtörhet minket, ha azt érezzük, hogy a hormonok átvették az irányítást a mindennapokban, hangulatingadozást, ingerlékenységet, fáradtságérzést, szorongást vagy akár depressziót okozva. Ne engedjük: a klimaxban is érezzük magunkat kívánatos nőnek!

A megoldás kulcsa: a család

A család támogatása sokat segíthet a változókorban lévőknek, hogy túljussanak a nehézségeken. Az őszinte beszélgetések után a klimaxos nő környezetében élők is várhatóan jobban alkalmazkodnak majd a helyzethez. A tünetek mérséklése ugyancsak sikeresebb, ha pozitív a légkör, amelyben élünk.

„A változókor gyakorlatilag olyan, mint a tinédzserkor: egy sor hormonális változás történik, amit egyesek könnyebben, mások nehezebben viselnek. Sajnos én az utóbbi tábort erősítettem. Az állandó hangulatingadozások, a hőhullámok, a hízékonyság és a kialvatlanság kezdett felőrölni. Sokáig nem beszéltem senkinek a problémáimról, és most már belátom, ezt nagyon rosszul tettem, de akkor azt gondoltam: majd én megoldom! Csak éppen nem sikerült…

Beszéljünk a klimaxról

Fotó: Getty Images

Telt-múlt az idő, és nekem már lassan sem a barátaimmal, sem a családtagjaimmal nem volt jó a kapcsolatom, mígnem egy nap a lányom elém állt, és azt mondta: elég! Leültetett és egy óriásit beszélgettünk. Nagyon hálás vagyok neki, hogy kirángatott a mélységből, ugyanakkor ő is megköszönte nekem, hogy elmagyaráztam, mivel is jár a klimax, mit érzek valójában.

A lányom utánaolvasott a témának, és pár nappal később ismét elém állt azzal az ötlettel, hogy keressünk fel egy pszichológust, ahová ő is szívesen eljönne velem, mert mindenben támogatni akar engem. Az ötletet hallva először nagyon feszült lettem, de erőt vettem magamon, és végül igent mondtam.

Az orvosnál a lányom elmondta, mennyire rosszul viselte, hogy az anyukája már csak árnyéka volt önmagának. Nagyon megérintett az őszintesége! Azóta is járok pszichológushoz, sokszor már a lányom nélkül is. Rengeteget segít a belső vívódásaim feloldásában, és abban, hogy végre hajlandó voltam felvenni a kesztyűt a klimaxszal szemben. A lányommal azóta rendszeresen eljárok sportolni, rengeteget beszélgetünk, én pedig sokkal jobban érzem magam. Azt tanácsolom minden sorstársamnak, hogy ne féljen segítséget kérni. A változókor nem betegség, csupán átmeneti állapot, és csak tőlünk függ, hogyan vészeljük át” – mondta el Gabi.

Ami még segíthet:

  • hallgassunk meditációs zenét,
  • relaxáljunk,
  • igyekezzünk tudatosan kontrollálni az alvásunkat,
  • a rendszeres mozgás fontos, de mindenképpen olyan mozgásformát válasszunk, ami örömet ad: a tánc, a csoportos sporttevékenységek rengeteg pluszt adhatnak az életünkhöz;.
  • beszélgessünk a sorstársainkkal: szervezzünk barátnős programokat, menjünk moziba, iratkozzunk be tanfolyamra, járjunk workshopokra;
  • a kiegyensúlyozott étrend, a kalcium- és D-vitamin-tartalmú élelmiszerek pozitív hatással lehetnek a hormonális változások okozta panaszokra. A kalória mennyiségének csökkentésével, illetve a rostdús gyümölcsök, zöldségek és sovány tejtermékek rendszeres fogyasztásával szintén tehetünk a kellemetlen tünetek ellen.

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top