nlc.hu
Tabuk nélkül

Klimax és a párkapcsolat

Párkapcsolati problémák: nem csupán a női klimax lehet az oka!

A férfiaknál az 50. életév után jelentkeznek azok a hormonális változások, amelyek nem egyszer az úgynevezett „kapuzárási pánikhoz” vezetnek. Nőknél a nőiségérzés amúgy is csökken a változókor beköszöntével, de mi a teendő akkor, ha a párunk is klimaxol?

Sokan félve gondolnak a menopauzára, és rengeteg nő a változókorba lépve szinte eltemeti magát, a nőiességét, és önsajnálattal eltelve mélyen elmerül ifjúsága gyászolásában. A helyzeten a változókorral járó hüvelyszárazság és a libidó csökkenése mellett tovább ronthatnak a testi változások, a hőhullámok és a fokozott verejtékezés, ez pedig nemcsak a nő önbecsülésére, hanem a párkapcsolatra is negatívan hat.

De mi történik akkor, ha a férjünk/párunk is éppen klimaxol?

A férfiklimax szorosan összeköthető azzal az élettani változással, amikor a kor előre haladtával a herék fokozatosan egyre kevesebb tesztoszteront termelnek. Fontos különbség a női klimaxhoz képest, hogy férfiaknál a tesztoszteronszint csökkenése sokkal lassabban történik, egyúttal kevésbé jár látványos tünetekkel, mint a nők ösztrogénszintjének viszonylag gyorsan (három-hét év alatt) bekövetkező jelentős visszaesése, amit jól látható „jelenségek” is kísérnek (hőhullámok, izzadás, hangulatingadozások stb.).

A lényeg, hogy a változókor a teremtés koronáit is érinti, még ha őket kevésbé viharos fizikai tünetekkel is sújtja, mint a nőket. A 50-es éveiktől kezdődően a férfiak is számíthatnak tehát hormonális változásokra, és amennyiben a csökkenő tesztoszterontermelés tartósan alacsony hormonszintet eredményez, akkor őket is számos fizikai és lelki panasz gyötörheti. A legjellemzőbb tünetek meglepően hasonlóak, mint a klimaxos nők esetében:

  • libidócsökkenés
  • a szexuális teljesítőképesség romlása
  • hőhullámok, izzadás
  • hízás, az izomszövet tömegének csökkenése
  • csontritkulás
  • ingerlékenység
  • alvászavarok
  • hangulati labilitás, depresszióhajlam
  • romló koncentrálóképesség
  • csökkenő fizikai és mentális teljesítőképesség

Értsük meg a női és a férfiklimaxot is!

A megjelenő tünetek az öregedésre figyelmeztethetik a férfit, és ez a tudat nála is ugyanúgy rombolhatja az énképet vagy az önértékelést. A teljesítménycsökkenés megtapasztalása – akár a munkában, akár a szexben – sokszor vezethet az úgynevezett „kapuzárási pánikhoz” – vagyis a sikeresség, teljesítőképesség kényszeres bizonyításához.

A férfi-változókor kezelésében – akárcsak a nőknél – sokat segíthet a pszichoterápia, de még többet az otthoni megértő, támogató közeg. Ha a panaszok már jelentős életminőség-romlást okoznak, szóba jöhet a gyógyszeres kezelés, illetve akár a hormonpótlás is. A legjobb azonban nem megvárni, amíg ennyire elfajul a helyzet: a kiegyensúlyozott étrend a rendszeres testmozgás, a stressz csökkentése és a problémák megbeszélése a férfiak esetében is jelentősen enyhíthet a tüneteken.

Női klimax

Fotó: Getty Images

Párkapcsolati problémák a férfi-női klimax idején

Fontos, hogy megértsük: bár a férfiak esetében a változókor tünetei kevésbé intenzívek, mint a nőknél, ám attól még a hormonális változások rájuk is hatnak, ez pedig befolyásolhatja az addig kiegyensúlyozott párkapcsolatot is.

Sokan ebben az időszakban élik meg a kapcsolatuk komolyabb válságait, például azt, hogy a gyerekeik kirepülnek a családi fészekből, esetleg a válást, vagy hogy a munkahelyükön egyre inkább a fiatalok veszik át a stafétát. Mindezeket nemcsak a nők, hanem a férfiak is ugyanúgy negatívan élhetik meg. A feladat összetett, de nem lehetetlen: ahhoz, hogy a párkapcsolat túlélje a hormonális változások okozta mélyrepülést, új alapokra kell építeni szinte mindent, de legfőképpen tudni kell új célokat kitűzni.

Kiút a nehéz időszakból:

  • Nők esetében előfordulhat, hogy a klimaxhoz hüvelyszárazság is társul, aminek következtében fájdalmassá válik az együttlét. A szövetek fokozott érzékenysége miatt mindez akár a hüvelyhám sérüléseivel, esetleg vérzéssel is együtt járhat. Az érintett nők ilyenkor – teljesen érthető módon – a fájdalomérzésre adott reakcióként kerülni kezdik a szexet, amiből egy idő után komoly konfliktusok adódhatnak a párkapcsolaton belül, főleg, ha nem mondjuk el őszintén a párunknak, mi is történik velünk. Fogadjuk el, hogy 45 éves kor fölött átalakul a szexuális élet: helyezzük előtérbe a testiség mellett a lelki tényezőket is, merjünk beszélni a problémáinkról, illetve enyhítsük a panaszokat helyileg ható hüvelyi készítményekkel.
  • Mindkét félnél fontos, hogy tegyen a tünetek ellen és a párkapcsolatáért, házasságáért, ahelyett, hogy elmerülne az önsajnálatban! El kell fogadnunk a test változásai mellett a párkapcsolatunk átalakulását is.
  • A család, a párunk támogatása sokat segíthet abban, hogy túljussunk a nehézségeken. Az őszinte beszélgetések után egy változókorban lévő nő vagy férfi környezetében élők is jobban alkalmazkodnak majd a helyzethez. A tüneteket is sokkal nagyobb sikerrel mérsékelhetjük megértő, pozitív légkörben.

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top