nlc.hu
Tabuk nélkül

A fáradtság 50 árnyalata

A fáradtság 50 árnyalata

A vashiánynak számos, nem specifikus tünete ismert, ezek közül a legjellemzőbb talán a tartós fáradtság – amely sokféleképpen megnyilvánulhat.

A vashiánynak több, nem specifikus tünete lehet, köztük a hajhullás, a sápadt bőr, a krónikus fáradtság, a rendszeres fejfájás, gyengeségérzet, szédülés, akár ájulás is, de vashiányos állapot jele lehet az alacsony vérnyomás vagy a szapora szívverés, illetve utalhat rá a figyelem- és koncentrációzavar, valamint a fizikai és szellemi teljesítőképességünk csökkenése is.

A vashiányos állapot jellemző tünete a fáradtság, amely sokféleképpen megnyilvánulhat, és amelyet ki-ki másként élhet meg. 

Fizikai fáradtság

„Eleinte csak annyit éreztem, hogy kicsit fáradtabb vagyok, mint máskor. Gyorsan megmagyaráztam magamnak, hogy biztos csak keveset aludtam, és a munkahelyemen is feszültebb a helyzet mostanában. Gondoltam, a hétvégén majd kipihenem magam, és minden rendben lesz. Ám hiába aludtam ki magam, nem lettem üdébb, sőt a fejem is fájni kezdett, a hajam pedig egyre jobban hullott. Megijedtem, mert már semmihez sem volt kedvem, alig tudtam koncentrálni. A kimerültségem tartóssá vált, és bár látszólag nem volt semmi oka, mégsem múlt el. A barátnőm ébresztett rá, hogy vashiányos lehetek. Végül is hónapok óta diétáztam, csak egy kevés sovány csirkehúst ettem, és inkább több zöldséget. Eszembe sem jutott, hogy a fogyókúrám vashiányhoz vezethet, pedig ez történt, ami nálam leginkább fizikai kimerültségben jelentkezett” – mesélte Annamária.

Szellemi fáradtság

Rohanó életvitelünkben sokszor eszünkbe sem jut, hogy a fáradékonyságot és a koncentráció csökkenését nem feltétlenül a túlhajszoltság vagy a fokozódó mennyiségű napi feladatok okozzák, hanem valóban orvosolandó probléma, nevezetesen vashiány is állhat a háttérben. 

Fáradtság 50 árnyalata

Fotó: Getty Images

A fáradékonyság, levertség, gyakori szédülés mellett a hajhullás és a körmök töredezettsége is gyakori, vashiányra utaló tünet. A vashiányos betegek bőre sápadt, fakó és száraz, ami szintén árulkodó jel. A nyelv gyulladása, az afták megjelenése a szájban, a nyugtalan láb szindróma vagy egyes szokatlan dolgok megkívánása – pl. jég, homok, keményítő – ugyancsak vashiányra utalhat. Ha az említettekhez alvászavar, szívdobogásérzet, gyakori fejfájás, a fizikai és a szellemi aktivitás csökkenése is társul, akkor érdemes vérvizsgálatot végeztetni az esetleges vashiány diagnosztizálása céljából.

„Nem is testileg, inkább szellemileg voltam kimerülve az elmúlt hónapokban. Nem tudtam koncentrálni a feladatokra, például állandóan lehagytam valamit a bevásárlólistáról. Egyszerűen nem bírtam megjegyezni semmit, emiatt az otthonunk egy nagy emlékeztetőcetli-kastéllyá vált… Amikor egy baráti összejövetelen elpanaszoltam a barátnőmnek, hogy sminkelés közben már a rúzst is elfelejtettem felrakni, és hogy mennyire szétszórt vagyok, ő azt javasolta, hogy menjek el orvoshoz, és nézessek vérképet. Hálás lehetek a jó tanácsért, mert a vérvételnek köszönhetően derült ki, hogy a vasraktáraim kimerültek, és már nem tudják biztosítani a szervezetem számára a szükséges vasmennyiséget. Az orvosom a leletek alapján vaspótlást javasolt, és ez valóban jó hatásúnak bizonyult, mert a szellemi fáradtságomnak azóta nyoma sincs” – mondta el Angéla. 

Érzelmi, idegi fáradtság 

„Mindenen bőgtem, legyen az jó vagy rossz hír, vagy akár jelentéktelen apróság. Rettenetesen üresnek, gyengének éreztem magam, de ráfogtam a télre és arra, hogy nagy volt a karácsony körüli hajrá, amiben eléggé elfáradtam, ezért az évkezdés elég vacakul alakult. Ám hiába telt el jó pár hét karácsony óta, sehogy nem akart javulni a helyzet: egyre szürkébbnek láttam a világot, minden fárasztott, emellett észrevettem, hogy gyakran fáj a fejem és többször szédülök is. Ezen a ponton kicsit megijedtem, ezért elmentem orvoshoz. Kiderült, hogy vashiányos vagyok, amit hosszú hónapokon át tartó gyógyszeres kúrával kellett orvosolni. Mostanra már sokkal erősebbnek érzem magam testileg és lelkileg is, és a szédülés is elmúlt” – mesélte Tímea. 

Betegségek, élethelyzetek, amelyek vashiánnyal járhatnak együtt

  • bármilyen eredetű vérzés (például aranyér, gyakori orrvérzés, gyomor-bélrendszeri vérzések stb.),
  • művesekezelés (dialízis),
  • műtétek,
  • étkezési zavarok vagy anorexia.

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top