nlc.hu
Tabuk nélkül

A szépségnek is árthat a vashiány

A szépségnek is árthat a vashiány

A vashiány jellemző velejárója a fáradtság, de ezen kívül még egy sor egyéb tünet is jelentkezhet. És hogy miként hat mindez a szépségre: elmagyarázzuk!

Mi, nők rengeteget vagyunk képesek megtenni, pláne költeni a szépségünk megőrzéséért vagy helyreállításának reményében. A szép haj és köröm, a selymes, ragyogó bőr érdekében a fürdőszobánkban havonta sok tízezer forint értékű kozmetikumot, testápolót, hajbalzsamot, pakolást, bőrradírt, körömerősítőt, kéz- és lábkrémet halmozunk fel. De mi van akkor, ha ezek sem használnak, mert továbbra is hullik a hajunk, fénytelen, sápadt az arcbőrünk, töredezik a körmünk, és mindezt még állandó fáradékonyság is tetézi? Előfordulhat, hogy vashiány áll a háttérben.

Hogyan függ össze a fáradékonyság és a vashiány?

A vasraktárak kimerülését a vérképzésünk is megsínyli: ha a vörösvértestek fontos alkotóeleme, a hemoglobin képzéséhez nem áll rendelkezésre a szükséges vasmennyiség, akkor a vörösvértestek száma és mérete csökken, és a színük is halványabb lesz. Az oxigénszállító funkcióban zavar támad, mindez pedig tovább rontja a szervezet energiaszintjét.

A fáradtságnak és kimerültségnek számos oka lehet, köztük a stressz, a túlhajszolt életmód vagy az alváshiány. Ha ez az állapot tartósnak bizonyul, előfordulhat, hogy a háttérben vashiány húzódik meg. A vashiány egyik jellemző tünete a fáradékonyság, amelyet gyakran kísér fejfájás is.

Vashiány és a szépség összefüggése

Fotó: Getty Images

A sápadtság, hajhullás, bőr- és körömproblémák mellett a vashiány sok egyéb kellemetlen tünetet produkálhat:

  • Heves szívverés. A heves szívdobogás is utalhat vashiányra, hiszen ahhoz, hogy a szervezet oxigénellátását biztosítani tudja, a szív a már kevesebb oxigént szállító vért próbálja meg gyorsabban keringetni.
  • Duzzadt nyelv, töredezett körmök. A nyelv vashiány esetén gyulladt vagy érzékeny lehet, illetve érdes felületűvé válhat. Jellegzetes körömelváltozások is megjelenhetnek: a körmök a közepükön behúzódnak, szélükön kiemelkednek, mintegy kanálszerű behorpadást formázva.
  • Légszomj. A vas szükséges a sejtek energiatermelő folyamataihoz, enzimrendszereink működéséhez. A vashiány ezért légszomjjal is járhat, miután vashiányban a szervezetünk oxigénellátása lecsökken, légzésünk pedig felgyorsul, hiszen a testünk így próbál minél több oxigénhez jutni.
  • Hideg végtagok. Bár a hideg kéz vérkeringési zavarokról és pajzsmirigybetegségről is árulkodhat, a fagyos végtagok vashiányban is jellemzőek lehetnek. A vörösvértestek alacsonyabb hemoglobinszintje miatt a vér oxigénszállító kapacitása csökken, így a kéz- és lábujjak kisereibe eljutó vér már csupán csekély mennyiségű oxigénnel tudja ellátni a szöveteket.
  • Koncentrációs zavarok. A sejtek és az idegrendszer normál működéséhez elengedhetetlen a friss oxigén, ezért a vas hiánya esetén gyakran jelentkezhet fejfájás, és nehezebben mehet a koncentráció is.
  • Gyengült immunitás. Az elégtelen vasellátottság az ellenállóképesség csökkenéséhez vezet, ezért könnyebben betegek lehetünk. A szájban megjelenő fájdalmas hólyagos elváltozás, az afta, valamint az ajakherpesz ugyancsak az immunrendszer gyengeségét jelezheti.

(Fotó: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top