nlc.hu
Tabuk nélkül

Hüvelyfertőzés kismamaként

Terhesség és hüvelyfertőzések: erre figyelj kismamaként

A hüvelygomba és a bakteriális vaginózis tabutémának számít, pedig sok kismama szembesül a problémával. Nem szabad megijedni, inkább keressük fel kezelőorvosunkat.

A terhesség során a hormonok hatására a hüvelyflóra megváltozik, egészséges egyensúlya könnyen felborul. Ilyenkor kialakulhat bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés, ami egyáltalán nem a kismamák hibája. Fontos azonban, hogy a jelek észlelésekor – bakteriális fertőzés esetén ez megváltozott mennyiségű, híg, szürkésfehér, kellemetlen szagú hüvelyfolyás – azonnal forduljunk a kezelőorvosunkhoz, mert az ilyen problémák megfelelő kezelés nélkül vetéléshez vagy akár koraszüléshez is vezethetnek! Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a fertőzésekre, fordítsunk megfelelő figyelmet a megelőzésre a kimondottan erre a célra kifejlesztett készítményekkel. Enyhébb esetben az orvos vény nélkül kapható hüvelykúpot vagy gélt ajánlhat, ha komolyabb, visszatérő problémával állunk szemben, akkor szájon át szedendő gyógyszert is felírhat.

Terhesség és hüvelygomba

Fotó: Getty Images

A bakteriális mellett a gombás hüvelyfertőzés is támadhat

A várandós szervezetben zajló hormonális változások miatt kedvező körülmények alakulhatnak ki a hüvelyben élő Candida gombák szaporodásához. Ebben az esetben a hüvelyfolyás fehér színűvé válik, állaga pedig túrószerű lesz, amihez erőteljes viszketés társul a szeméremtájékon, azaz a hüvelybemenetnél és környékén. Nem kell aggódni, gombaellenes készítményekkel, például tablettákkal, kenőcsökkel, kúpokkal úrrá lehet lenni a hüvelygombán.

Ne vedd félvállról! Kezeletlen esetben ritkán ugyan, de az is előfordulhat, hogy a szülés alatt az újszülött is elkapja a fertőzést, amit fehér foltok jeleznek a szájában.

„Amikor végre teherbe estem, nehéz volt orvost választani. Végül a kolléganőm a saját orvosát javasolta. Igaz, nem túl fiatal, de mindig nagyon nyugodt, és minden kérdésemre kimerítő választ ad. Ezen felül minden olyan témát érint, ami tabunak számít, vagy nem szívesen beszélünk róla mi, nők. A hüvelyfertőzések is terítékre kerültek egy alkalommal. Nagyon örülök neki, hogy felvilágosított a témában, hiszen a terhesség alatti hüvelyfertőzés nem is olyan ritka. Elmondta, hogy a terhesség alatt a méh megváltozott helyzete és a hormonális változások miatt hajlamosabbak a kismamák mind bakteriális, mind gombás fertőzésekre. Nagyon megnyugtató volt hallani, ahogyan mindent elmagyaráz, így, ha a problémával állok majd szemben, tudom, mi a teendő. Például beszélt arról is, hogy a terhesség alatt gyakran visszatérhet a bakteriális fertőzés, ami komoly veszélyeket rejt magában. Annyit biztosan tudok, ha elkapom a fertőzést, figyelni fogok a hüvelyflóra visszaállítására is, hogy ne térjen vissza újra és újra az életembe ez a kevésbé kellemes jelenség” – mesélte Andi.

A hüvelyfertőzések kezelhetők. De nem lehet elégszer hangsúlyozni: fontos a hüvelyflóra helyreállításáról vagy fenntartásáról is gondoskodni, mert ez segít a fertőzések kiújulásának megakadályozásában, így ezek a készítmények megelőzés céljából is használandók!

Tudtad? A Streptococcust a terhes nők egynegyede hordozza, úgy, hogy nem is tudnak róla. A születendő babára viszont veszélyes ez a kórokozó. Azok a kismamák, akiknél kimutatják a baktérium jelenlétét, antibiotikumos kezelést kapnak, hogy elkerüljék az újszülött szülés közbeni megfertőződését

Ne szégyelljük, ne tekintsünk rá tabuként, merjünk beszélni róla, egyeztessünk az orvosunkkal, hogy minél előbb túl legyünk a hüvelyfertőzések okozta kellemetlen tüneteken!

(Nyitókép:  The Good Brigade/Getty Images)

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top