nlc.hu
Tabuk nélkül

Felfázásmentes nyaralás

4 tuti tipp, hogy felfázásmentes legyen a nyaralás

A felfázás során a hólyagban és a húgyutakban elszaporodó baktériumok feljuthatnak a vesékhez is, és akár vesemedence-gyulladást is okozhatnak. Hoztunk 4 tuti tippet a gondtalan, felfázásmentes nyárhoz.

Tévhit, hogy csak a téli időszakban vagyunk kitéve a felfázásnak, nyáron éppúgy van rá esélyünk. A vizes fürdőruhában ücsörgés a strandokon, a nyilvános mosdók használata, a mezítláb mászkálás a hideg padlón, a légkondicionált helyiségek, a hideg fürdővíz vagy a megázás egy nyári záporban mind-mind veszélyforrás lehet.

A felfázás (hólyaghurut vagy hólyaggyulladás) létrejöttét csak részben okozza a hideg, a tünetekért ugyanis elsősorban a szervezetünkben, pontosabban a bélrendszerben élő, de a hüvelyben is jelen lévő E. coli baktériumok a felelősek, amelyek többek között azért szaporodhatnak túl és telepedhetnek meg az érintett részeken, mert a lehűlt testtáj helyi védelme meggyengül.

A hólyaghurut leggyakoribb tünetei az állandó, sürgető vizelési inger, az égő érzéssel járó hólyagürítés, az alhasi fájdalom, és a húgyhólyagot bélelő, gyulladt hám irritációja miatt akár véres vizelet is megjelenhet. Súlyosabb esetben a húgyutakban elszaporodó baktériumok eljuthatnak a vesékig, így akár vesemedencegyulladást is okozhatnak.

Felfázásmentes nyár

Fotó: Getty Images/With love of photography

Így lehet felfázásmentes a nyarunk

Megfelelő öltözködés

Fürdés, zuhanyzás és úszás után alaposan törölközzünk meg, és ne hagyjuk magunkon sokáig a vizes fürdőruhát. Az olyan alsónemű, amely nem biztosít kellő szellőzést, mert nagyon szűk, vagy mert nem ideális az anyaga – például műszálból készült –, elősegíti a hüvelyben a baktériumok elszaporodását. Érdemes a tangáról francia bugyira váltani, mert a tanga szinte „sétaút” a végbél környékén tanyázó baktériumok számára a hüvely felé!

Vigyázzunk a nyári kalandokkal!

Egyeseknél a gyakori és intenzív szex eredményezhet hólyaghurutot. Szexuális aktus közben – a végbél- és húgycsőnyílás közelsége miatt – megsokszorozódik annak az esélye, hogy az E. coli baktériumok átsodródnak a húgycsőhöz, ahonnan a mechanikai hatás a húgyhólyag irányába tolja azokat. Ezért a gyakori szexuális együttlét is okozhat felfázást.

Fontos, hogy mindkét fél mosakodjon meg a szexuális együttlét előtt és után is, így még inkább csökkenthetjük a hólyaghurut kialakulásának esélyét. Szex után mindig menjünk el pisilni, ezzel megszabadítjuk a hólyagot az aktus során esetleg oda bejutott kórokozóktól. Legyünk előrelátók, ne bízzuk magunkat a vakszerencsére, és lehetőleg használjunk óvszert!

Nyilvános WC használata

Valljuk be, legtöbben nem szeretjük használni a nyilvános WC-ket, inkább nem iszunk, hogy elkerüljük őket. Ezzel azonban rosszat teszünk, hiszen segítjük a hólyagban pangó vizeletben a baktériumok szaporodását. A helyes WC-használatra mindig ügyeljünk: mossunk kezet előtte és utána is, a törlés pedig mindig elölről hátrafelé történjen. Fontos a napi 2-2,5 liternyi folyadékbevitel már csak azért is, hogy a vizeletünk kellően híg legyen, és kevés tápanyagot biztosítson a hólyagban rejtőzködő kórokozóknak. Ha pisilni kell, ne tartsuk vissza, tessékeljük ki a vizelettel a kórokozókat!

Legyen az úti patikában medveszőlőt tartalmazó gyógyszer

Fontos, hogy az első tünetek megjelenésénél cselekedjünk. Bevethetjük a vizelethajtó hatású gyógyteákat, amelyek alaposan átmossák a hólyagot, és segítenek megtisztítani azt a baktériumoktól. Remek vizelethajtó egyebek között a csalán, a rozmaring, az aranyvessző vagy a hibiszkusz teája. A medveszőlőlevél emellett antibakteriális hatású gyógynövény is, és nemcsak tea, hanem gyógyszer formájában is alkalmazhatjuk.

Ha valaki visszatérő hólyaghuruttal küzd, akkor feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után antibiotikum szedését javasolhatja. Ilyenkor a gyógyszeres kúra után a hüvely természetes egyensúlyának a visszaállítására is törekedni kell!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top