nlc.hu
Tabuk nélkül

A cikluszavar és az életkor összefüggése

A cikluszavar és az életkor összefüggése

A különböző női életszakaszokban más és más állhat a cikluszavar hátterében.

A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális az is, ha a ciklus hossza 21 és 35 nap között van. Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy épp túl hosszúra nyúlik.

A tinédzserkori szabálytalan ciklusok nem számítanak kórosnak, azzal csak akkor szükséges orvoshoz fordulni, ha a vérzés nagyon bőséges, vagy túlságosan hosszú ideig tart.

Cikluszavar és a nők

Fotó: Getty Images/skaman306

A klimax kapujában a ciklus megváltozása élettani folyamat, hiszen a negyvenes életévektől hanyatlani kezd a petefészek-működés, és a nők elindulnak a menopauza felé vezető úton. A csökkenő hormontermelés elsőként a menstruációs ciklus megszokottól eltérő rendjében nyilvánul meg. A két menzesz közti időtartam rövidebbé vagy hosszabbá válhat, egy-egy vérzés akár ki is maradhat, valamint jelentkezhetnek úgynevezett közti vérzések, pecsételések. Változhat a menstruáció hossza, illetve a vérzés mennyisége is.

Fogamzóképes, illetve serdülőkorban számos okból lehet szabálytalan a ciklus

Nem feltétlenül szervi eltérés vagy valamilyen betegség áll a cikluszavar hátterében, hanem például:

  • fogyókúra miatti koplalás,
  • intenzív, megerőltető sporttevékenység,
  • komolyabb érzelmi megrázkódtatás (például szerelmi bánat),
  • túlhajszoltság,
  • étkezési zavarok (bulimia, anorexia),
  • stressz vagy folytonos idegeskedés.

„Volt egy több hónapos mélypontom, amikor tényleg minden összejött. A párom elhagyott, a munkám is nagyon sok stresszel járt. Nem figyeltem magamra, egészségtelenül táplálkoztam, sokat fogytam, és a menstruációm rendszertelenné vált, két hónapra ki is maradt. Elég ijesztő volt, de szerencsére egy barátnőm segített rajtam. Azt tanácsolta, sürgősen változtassak az életemen, elsősorban azért, hogy a ciklusom helyreálljon, hiszen ez nem játék. Igaza volt. Egy – az ő esetében bevált – hormonmentes gyógyszert is javasolt, ami segíthet a ciklusom helyreállításában. Megfogadtam a tanácsait, és ma már szerencsére túl vagyok ezen a nehéz időszakon. Sőt, elkezdtem sportolni is, ami külön jó hatással van a szervezetemre” – mondta Ilona.

Ha többször is előfordul, hogy 21 napnál gyakrabban, vagy 35 napnál ritkábban jön meg a menzesz, az cikluszavarra utalhat.

„A cikluszavar számomra sajnos nem ismeretlen téma, nagyon sokáig küzdöttem vele versenysportolóként. A szigorú diéta és a mindennapos, többórás edzések kimerítettek, és ez a hormonháztartásom működésére is rányomta a bélyegét. Állandóan késett a menstruációm, de volt olyan is, hogy előbb jött meg, illetve előfordult, hogy hónapokig nem volt menzeszem. A versenysportot azóta abbahagytam, és egy hormonmentes gyógyszert is szedtem hónapokig, ami helyreállította a belső működésemet” – mesélte Éva.

A kórosan megnyúlt idejű és erős vérzés számos betegséget jelezhet, köztük miómát, a méhnyálkahártya túlzott megvastagodását, pajzsmirigyproblémákat, endometriózist, de kiválthatja méhen belüli fogamzásgátló eszköz is. Az erős vérzésnél ne várjunk sokáig, mert vérszegénységhez vezethet. Keressük fel az orvosunkat, amint lehet! Ugyanígy probléma, ha szinte nincs is vérzés, netán teljesen elmarad a menzesz.

„Bevallom, kicsit túlzásba vittem a fogyókúrát, és kórosan lefogytam. Teljesen a diétám rabjává váltam, és egyszerűen nem tudtam leállni. A végén kórházban kötöttem ki, annyira kimerítettem magam és a szervezetem. A drasztikus fogyás miatt a menstruációm is teljesen leállt. Az orvosomnak és a családnak köszönhetően ma már jobban vagyok. Egy életre megtanultam, hogy ne legyek a saját magam ellensége. Nem szeretném végigjárni ismét ezt a poklot” – mondta Anett.

Tudtad? Kórosnak tekintjük a cikluszavart, ha a vérzés az átlagosnál jóval rövidebb vagy hosszabb ideig tart, rendszertelen, élénk színű, fájdalmas, alvadékos, illetve túl rövid vagy túl hosszú időszakok elteltével jelentkezik, vagy három hónapnál tovább is kimarad.

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top