nlc.hu
Tabuk nélkül

Cikluszavar: bezavar a távkapcsolatba is

Cikluszavar: bezavar a távkapcsolatba is

Ádám és Anna párkapcsolatát nemcsak a távolság, de ráadásul még Anna cikluszavara is megnehezíti. Szex a menstruáció alatt? Vigyázat, tabutémát feszegetünk!

Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő 21 napnál rövidebb, vagy épp 35 napnál hosszabbra nyúlik. A vérzési rendellenesség oka legtöbbször a tüszőrepedés elmaradása, aminek a hátterében – különösen serdülőkorban és fiatal nőknél – állhat a tartós stressz, drasztikus fogyókúra, evészavarok (anorexia, bulimia) és érzelmi megrázkódtatás is. Anna évek óta küzd cikluszavarral, ami a mindennapjaira és párkapcsolatára is rányomja a bélyegét.

Cikluszavar és a nők

Fotó: Getty Images

„Nagyon szorongó típus vagyok, amin egyszerűen nem tudok uralkodni. Az állandó stressz miatt pedig a hormonháztartásom is felborult, cikluszavarral küzdök. Ez nemcsak a mindennapokban, de a párkapcsolatomban is komoly problémát okozott. Ádámmal két éve távkapcsolatban élünk, és nagyon nehéz összeegyeztetni a dolgokat, amikor végre hazajön. A kiszámíthatatlan ciklusom miatt egyszerűen nem lehet tervezni, az együttléteket pedig kényelmetlenné tette a váratlanul megérkező menstruációm. Egy darabig, mert igazából, mint minden élethelyzethez, ehhez is hozzá lehet szokni vagy épp idomulni. Hiszek a nyílt, őszinte kommunikációban, ami a bajokon átlendít. Mi vagyunk erre az élő példa! Bár rettentő nagy tabunak számít például a baráti társaságunkban a menstruáció alatti szex, mi kipróbáltuk, és nagyon bevált. Egyszerűen nem volt más opció, és mit veszíthetünk alapon belevágtunk. Nem bántuk meg, a kapcsolatunk a keszekusza menstruációm ellenére is stabil” – mondja boldogan Anna.

Tippek azoknak, akik nem ódzkodnak a menstruáció alatti szex gondolatától

  • Beszélj róla a lehető legtermészetesebben: ha éppen úgy jön ki, hogy a menzeszed idején szeretkeznétek, őszintén meg kell beszélni, mibe vágtok bele, még mielőtt hozzáfognátok. Az is lehet, hogy a párodnak mégsem jönnek be annyira a véres jelenetek, vagy te is érezheted magad kényelmetlenül.
  • Ha a menzesz alatti szex nem a ti utatok, a közös zuhanyzás egy köztes megoldás lehet.

Tudtad? A menzesz alatti együttlétnek számos jótékony hatása van: sokan éppen ilyenkor kívánják a leginkább a szexet, mert a hirtelen hormonváltozások miatt a libidójuk az egekbe szökik.

  • Figyeld a ciklusod! Ha az sok problémát okoz neked, akkor a MyFlo applikáció hasznos lehet számodra, hiszen számos tanácsot nyújt a hormonváltozások okozta tünetekre. Az applikációban, amelyet egy PCOS-ben szenvedő hölgy fejlesztett, egy teszt segítségével meghatározhatjuk azokat a követendő táplálkozási irányelveket, amelyek révén csökkenthetők a kellemetlen tünetek.
  • Jelölj ki néhány lepedőt, amit csak a menstruációd napjaiban használsz!

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top