nlc.hu
Tabuk nélkül

Férfiak és nők étkezése

Megmondjuk, miért kell a nőknek másképp étkezniük, mint a férfiaknak

Eláruljuk, miért van az, hogy a nőknek komolyabb gondot kell fordítaniuk az étkezésükre, mint a férfiaknak.

A női hormonális ciklus meghatározó tényezője a női szervezet működésének. A női ciklus járhat akár PMS-sel, cikluszavarral, amelyek önmagukban is befolyásolhatják a nők sportteljesítményét, és az egyes ételek is eltérően hatnak a teljesítményre, az energiaszintre.

Férfiak és nők étkezése

Fotó: Getty Images/fizkes

Mi a cikluszavar?

Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy éppen túl hosszúra nyúlik. A rendszeres, kimerítő edzés, versenysport és az alacsony testzsírszázalék (kóros soványság) is megzavarhatja az érzékeny női hormonális rendszer működését, ami akár a menstruáció teljes elmaradásával is járhat.

A menstruációs vér színe, szaga, állaga, mennyisége mindenkinél más, de arra oda kell figyelni, ha azok bármiben is eltérnek a megszokottól.

  • Ha kifejezetten bűzös lesz a vérzésünk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulnunk, mert akár nemi úton terjedő betegség is lehet a háttérben.
  • A pirosas-narancssárgás árnyalat bakteriális fertőzésre utalhat.
  • A vizesen rózsaszín váladék láttán komoly vashiányt, vérszegénységet feltételezhetünk.

Mi a PMS?

A szakemberek a premenstruációs szindróma pontos okát még ma sem tudják biztosan, de valószínű, hogy több tényező áll a hátterében. Az egyik a hormonok – az ösztrogén (tüszőhormon) és a progeszteron (sárgatesthormon) – szintjének változása, illetve ezek egyensúlyának megbomlása, de a stressz és az egészségtelen életmód szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a menstruáció előtti napokban a pokolban érezzük magunkat. A PMS ideje alatt csökkenhet (vagy teljesen elfogyhat) a türelmünk, gyengülhet a koncentrációs készségünk. Gyötörhet minket álmatlanság, ingerlékenység, düh, szorongás, túlérzékenység, fejfájás, migrén, zsíros bőr, pattanások, pluszkilók, puffadás.

Ezért kell másképp étkeznünk nekünk, nőknek:

A menstruációs ciklus 3 szakaszból áll: a follikuláris szakaszból (amely a menstruáció első napján kezdődik és az ovulációig tart), az ovulációs szakaszból (ez nagyjából 24 óráig tart) és a luteális szakaszból, ami az ovuláció után kezdődik és a menstruációs vérzés megjelenésével ér véget. Mindhárom szakaszban más-más hormonális változások zajlanak a testben.

Amikor a női szervezetben magas az ösztrogénszint, jobb teljesítményre vagyunk képesek, a menstruáció napjaiban viszont csökken az ösztrogénszint. Ebben az időszakban több energiára, törődésre van szükségünk, ezért nem mindegy, mit fogyasztunk. Ilyenkor érdemes megemelni a fehérjebevitelt, ha például egy óránál többet mozgunk.

Azért is van szükségünk eltérő étrendre, edzésprogramra, mert több zsírt raktározunk, és a vitaminszükségletünk sem ugyanaz, mint a férfiaknak. Emellett nekünk, nőknek nagyobb az esélyünk a csontritkulásra, ezért a megfelelő arányú kalciumbevitel is fontos, amit szója, brokkoli és olajos magvak segítségével biztosíthatunk.

A megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitel kifejezetten jótékony hatással van a női ciklusra, segít egyensúlyban tartani az ösztrogén szintjét. Hogy a PMS és/vagy cikluszavar ne legyen olyan megterhelő, fontos, hogy az étrend tartalmazzon tejet, joghurtot, sajtokat és zöldségeket.

Tudtad? Számos gyógynövény – köztük a ligetszépe vagy a legtöbbet vizsgált barátcserje – tartalmaz olyan hasznos növényi hatóanyagokat, amelyek megkönnyíthetik például a menstruáció előtti napok terheit. A málnalevélből készült tea izomlazító hatásának köszönhetően mérsékelheti az alhasi görcsöket, valamint B-vitaminokat tartalmaz, amelyek enyhítik az emésztőrendszeri panaszokat, illetve az idegrendszerre ugyancsak jó hatással vannak.

via

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top