nlc.hu
Tabuk nélkül

Hatástalan a vaspótlás?

Hatástalan a vaspótlás? Ezen a ponton fordulj orvoshoz

A vashiány minden korosztályt érinthet, ugyanakkor az életkor, valamint bizonyos élethelyzetek miatt más és más lehet a szervezet vasigénye. Pótolod a vasat, mégsem tapasztalsz változást? Épp itt az ideje, hogy szakember segítségét kérd!

Normál esetben a szervezetben egyensúlyi állapot áll fenn, vagyis pont annyi vas szívódik fel a táplálékból, amennyi a napi veszteség. A vasat napi szinten veszítjük a verejtékkel, vizelettel, széklettel, a bőr hámlásával vagy a hajhullással, illetve körömvágással, valamint nem utolsósorban a nők a menstruáció során. Ennek pótlására vasat kell bevinnünk, mivel azt a szervezetünk nem képes egymaga előállítani. Ha ezt nem tesszük meg, nem figyelünk magunkra, kialakulhat a vashiányos állapot.

Vashiány: fordulj orvoshoz

Fotó: Getty Images/vgajic

Jobb, ha szakember segítségét kérjük

A vashiány megszüntetéséhez általában alapos orvosi vizsgálatra van szükség: a vashiány ugyanis nem önálló betegség, hanem valaminek a jele, azaz tudnunk kell, mi okozza a problémát. Az első lépés az alapbetegség kezelése. A megelőzés kulcsa a kiegyensúlyozott étrend, amelynek része a vasban gazdag ételek fogyasztása: vörös húsok, halak, hüvelyesek, magvak. A megelőző célú vaspótlást a megfelelő étrend mellett segíthetik a vastartalmú étrend-kiegészítők is. Ezek a készítmények könnyen elérhetők a szupermarketekben, de vastartalmuk alacsony, emellett több olyan összetevőt, például kalciumot, magnéziumot is tartalmazhatnak, amelyek gátolhatják a vas felszívódását.

„Nagyon fáradékony voltam és sápadt, a hajam is elkezdett hullani, sőt, fogytam is, ezért azt gondoltam, nem árt, ha szedek egy kis vaspótlót. Itt rontottam el: a Google, nem pedig az orvos segítségét kértem. Azt hittem, bekapkodok pár tablettát, és minden a lehető legnagyobb rendben lesz. Nos, természetesen nem így történt. Mivel pár hét múlva sem tapasztaltam jelentős változást, patikában vettem egy doboz multivitamint is. Így sem lett jobb a helyzet, ezért elkezdtem aggódni. Talán nem a megfelelő vaspótlót szedtem vagy a multivitamin nem is volt jó ötlet – gondoltam. A lényeg, hogy ezen a ponton elmentem orvoshoz, és meglepő eredményt kaptam” – mondta Zsuzsa.

Az enzimszerepet betöltő B12-vitaminnak nagy jelentősége van a vörösvérsejtképzésben, ezért hiánya vérszegénységhez vezet. A B12-vitamin állati eredetű táplálékkal kerül a szervezetbe, a májban raktározódik, emiatt a felszívódás teljes megszűnése után is csak évekkel később okoz panaszokat. Ilyenkor a súlyos vérszegénység tünetei jelentkeznek, a fáradékonyság, sápadtság mellett nyálkahártya-elváltozások jelennek meg, kialakul az úgynevezett tükörnyelv, gyomor- és bélrendszeri zavarok (fogyás, hasmenés) léphetnek fel.

„Sok-sok évig vegán voltam, ami teljesen kiürítette a vasraktáraimat. Mivel nem ettem semmi állati eredetű táplálékot, a B12-vitamin is kiürült a szervezetemből szép lassan, az évek során. Ez magyarázza a fogyásomat is. Örülök, hogy végül elmentem orvoshoz, mert az alapos kivizsgálás után kiderült, hogy nem egy egyszerű vérszegénységgel volt dolgom, B12-vitamin-hiányom is volt, ami miatt felszívódási zavar alakult ki nálam, ezért sem tette meg a hatását egyik, megelőzési céllal szedett vaskészítmény sem. Szerencsére megtaláltuk a megoldást, de egy életre megtanultam, hogy nem szabad elbagatellizálni, játszani az egészséggel, jobb minél előbb szakemberhez fordulni, segítséget kérni” – mondta Zsuzsa.

Tudtad? A vészes vérszegénység (anémia pernicióza) nem egyenlő a vashiányos vérszegénységgel. Az előbbi a B12-vitamin hiányához kapcsolódó felszívódási zavar, amelynek leggyakoribb oka egy kóros immunreakció. De kialakulhat hasi műtétek (gyomor- vagy béleltávolítás), szigorú vegetarianizmus, féregbetegség, súlyos bélgyulladás következtében is. A két anémiatípus kezelése eltérő.

Mire figyeljünk?

Mielőtt vaspótló készítményt kezdünk el szedni, érdemes szakemberrel konzultálnunk, aki segítséget nyújthat a személyre szabott kezelés kiválasztásában. Már csak azért is, mert mind az elégtelen dózis, mind a túladagolás újabb bajok forrása lehet. A vastúltöltés hosszú távon cukorbetegséget, szívbetegséget vagy májzsugorodást okozhat.

Ha vaspótlásra szorulunk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemivas-tartalmát: kifejezett vashiányban legalább napi 100 mg elemi vas beviteléről kell gondoskodnunk ahhoz, hogy az abból hasznosuló, körülbelül 10-20 százaléknyi mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet szükségletét. Ajánlott szabályozott felszívódású vaskészítményt szedni, a vastúltöltés elkerülése érdekében.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top