nlc.hu
Tabuk nélkül

Vashiány vagy vérszegénység

Vashiány vagy vérszegénység? A kettő nem ugyanaz? Itt megtalálod a választ

A vashiány és a vashiányos vérszegénység nemcsak az időseket és a betegeket fenyegeti, hanem az aktív életet élő férfiakat és nőket egyaránt. Kordában tartható, de tenni is kell érte!

A vas testünk működéséhez elengedhetetlenül szükséges nyomelem, központi eleme az oxigént szállító hemoglobinnak és az izmok oxigénellátását biztosító mioglobinnak. Nélkülözhetetlen sejtjeink energiatermeléséhez, az enzimrendszerek működéséhez, illetve bizonyos idegrendszeri folyamatokhoz is. Szervezetünk nem képes vasat előállítani, ezért a naponta, természetes úton elveszített vasat nekünk kell pótolni. Ha a vas visszapótlásáról nem gondoskodunk, az kezdetben vashiányhoz, először a szervezet vasraktárainak kiürüléséhez vezet, ami megfelelő vaspótlás nélkül vashiányos vérszegénységgé súlyosbodhat.

Jegyezd meg!

1. Vashiányban a normál életvitel mellett igényelt napi 10-20 milligramm vas öt-tízszerese szükséges ahhoz, hogy a kiürült vasraktárakat újra feltöltsük, és ne szenvedjen kárt a hemoglobin és a vörösvértestek képződése.

2. A vasraktárak feltöltéséhez szükséges időtartam is fontos tényező, hogy az állapot ne súlyosbodjon, ne vezessen vashiányos anémia kialakulásához. Ezért magas vastartalmú, megfelelően felszívódó, igazoltan hatásos vaspótló készítmény szedése szükséges.

Vashiány vagy vérszegénység?

Tény, hogy a fáradtságnak és kimerültségnek számos oka lehet, köztük a stressz, a túlhajszolt életmód, az alváshiány. Ha azonban ez az állapot tartósnak bizonyul, könnyen lehet, hogy a hátterében vashiány húzódik.

Előfordulhat még: levertség, szédülés, hajhullás, de csökkenhet a koncentrálóképességünk, illetve betegségekre is fogékonyakká válhatunk.

Vashiányt jelezhet még:

  • sápadt arc,
  • hevesen verő szív,
  • duzzadt nyelv, töredezett körmök,
  •  száraz bőr,
  • berepedezett ajkak,
  • orrnyálkahártya kisebesedése,
  • herpesz megjelenése,
  • nyugtalan láb szindróma.

Megfelelő vaspótlás nélkül az állapot súlyosbodhat, és kialakul a vashiányos vérszegénység, amely előbb-utóbb a szervezet minden pontján jelez: az idegrendszer, a hormonális rendszer, illetve az immunrendszer gyengülését vagy zavarát okozhatja. Kezelés hiányában a tartósan fennálló anémia a keringés összeomlásához vezethet, amely akár végzetes kimenetelű is lehet.

Vashiány vagy vérszegénység?

Fotó: Getty Images/Motortion

Azaz: súlyos vashiányban és anémiában mindenképpen orvosi segítség kell!

A vashiány és a vérszegénység hasonló állapot, amely szerteágazó, de eltérő súlyosságú tünetekkel jár: van, amit látunk (például sápadtság, hajhullás), amit érzünk (szívdobogás, légszomj, fázósság), és ami lelassít bennünket (enerváltság, fáradtság, memóriagondok).

Hogyan lehet ezt az állapotot megelőzni?

  • Reformáljuk meg az étrendünket: magas vastartalommal bír a spenót, a mandula, a tökmag és a lencse is.
  • Minden főétkezésnél együnk valamilyen húsfélét! A vörös húsok – marha, borjú, bárány, nyúl – vastartalma magasabb, mint a fehér húsoké (csirke, pulyka, hal).
  • A belsőségekben (például máj, szív) szintén sok vas van, de a magasabb telítettzsír- és koleszterintartalmuk miatt a fogyasztásuk csak havi 1-2 alkalommal javasolt.
  • Lehetőleg minden étkezés tartalmazzon C-vitaminban gazdag élelmiszereket, például citrusféléket, csipkebogyót, paprikát, káposztát, burgonyát, ezek segítik a vas felszívódását.
  • A nagyobb mennyiségű – napi 3 csészénél több – fekete tea, illetve kávé fogyasztása kerülendő, mert a bennük lévő csersavak gátolják a vas felszívódását.

A vashiány kezelésére érdemes garantált és ellenőrzött minőségű készítményt választani, olyat, amelynek hatását klinikai vizsgálatok igazolják. Ha vaspótlásra van szükségünk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemivas-tartalmát, ami kifejezett vashiányban 100 milligramm körüli mennyiségben ideális.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top