Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

5 bevált módszer a makacs nátha ellen

Egy gyengébb immunrendszer vagy egy otthon felejtett sál – ennyi is elég ahhoz, hogy legyűrjön a megfázás. A torokfájás, tüsszögés, állandó orrfolyás és orrdugulás pedig csak tovább ront a helyzeten. Vedd fel a kesztyűt!

Minek szenvednél, ha léteznek bevált módszerek a makacs megfázás ellen? Vess be mindent, amit csak lehet!

1. Sok folyadék, lehetőleg forrón!

Közhely, mégis szinte valamennyi orvosi rendelőben elhangzik: nátha és meghűlés esetén fokozni kell a folyadékbevitelt, és erre ilyenkor a legjobb megoldás a sok meleg tea. Azon felül, hogy hidratálod a szervezeted, a bőséges folyadékbevitel nyugtató hatással van a nyálkahártyákra.

Tudtad? Egy közel 400 fős, téli hónapokban végzett vizsgálatból kiderül, hogy azok az egészséges felnőttek, akik naponta legalább három alkalommal gargalizálnak sima vízzel, sokkal kisebb mértékben vannak kitéve a felső légúti fertőzéseknek.

Fotó: iStock

Fotó: iStock

2. Cink

A cink hatékony segítség lehet a megfázás megelőzésére és kezelésére, ez a fontos ásványi anyag ugyanis megzavarja a nátha kialakulásáért felelős rhinovírusok szaporodását.

Fontos! Az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy kipihentek legyünk, ha pedig már lebetegedtünk, a szervezetünk sokkal több energiát tud a gyógyulásra fordítani, ezért lehetőleg törekedj a napi 7-8 óra alvásra!

3. Eloszlatjuk a tévhiteket: le a mentolos készítményekkel, elő az orrspay-kkel!

A szakemberek szerint a mentolos készítmények egyáltalán nem enyhítik az orrdugulást, csupán becsapják az agyunkat azzal, hogy azt a hatást keltik, mintha szabadabban tudnánk lélegezni. Jobban jársz, ha orrspray-t vagy orrcseppet használsz, ezek ugyanis valóban csökkentik az orrnyálkahártya duzzanatát és ezáltal enyhítik az orrdugulást.

Tudtad? Az orrdugulás, orrfolyás ellen sokan ajánlják a sóoldat-tartalmú orrcseppeket vagy orrspray-ket.

4. Forró tea után forró zuhany

Náthásan igen nehéz kikászálódni az ágyból, de egy forró zuhanyért talán érdemes megtenni az utat a fürdőszobáig. A pára ugyanis jót tesz az elgyötört nyálkahártyának, arról nem is beszélve, hogy a náthavírusok a hideg és száraz levegőt szeretik.

5. Hársfavirággal a megfázás ellen

Rengeteg gyógynövény-teakeveréket lehet kapni megfázás ellen, az egyik bomba szer a hársfavirágtea. Két teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázz le 2 deci vízzel, majd 10 perc elteltével szűrd le, és már szürcsölheted is.

Természetesen a konyhában még sok hozzávaló található, amivel legyőzheted a legmakacsabb megfázást is. Van, aki szerint egy gerezd fokhagyma egy evőkanál mézben a legjobb csodaszer, de ha valaki nem bírja a hagymát magában, már az is segíthet, ha teába keverve fogyasztja a mézet.

Ne feledd! Bár a házi praktikák sokat segíthetnek a meghűlés és a nátha tüneteinek enyhítésében, a szövődmények elkerülése végett keresd fel a háziorvosodat is! 

(Nyitókép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top