Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Miért alakul ki és miért tér vissza a hüvelyfertőzés? – Itt a válasz!

A hüvelyfertőzések sok nő életét keserítik meg, akik emiatt hosszú hetekig, sőt hónapokig szenvednek a kellemetlen tünetektől. Miért alakul ki, miért tér vissza a fertőzés? Mi állhat a háttérben? Válaszolunk!

A hüvelyfertőzéseknek több fajtája is ismert, így az első és a legfontosabb dolog, hogy minél előbb forduljunk orvoshoz a panaszainkkal. A szakember beazonosítja, mivel állunk szemben, és előírja a megfelelő terápiát.

Fontos! Semmiképp se kezdjünk öndiagnózisba, mert alaposan félrekezelhetjük saját magunkat, és csak tovább ronthatunk a helyzeten!

Fotó: iStock

Miért alakulnak ki a hüvelyfertőzések?

A bakteriális hüvelyfertőzést kiválthatja a stresszes életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlzásba vitt intim higiénia (például gyakori, indokolatlan hüvelyöblögetés), de elkaphatjuk strandon, uszodában vagy a szaunában is. Fertőzéskor a védelmet jelentő Lactobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. A hüvelyváladék is megváltozik, a bőséges folyás fehér vagy szürkés színűvé és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagúvá válik. Antibiotikum-kúrával a fertőzés jól kezelhető.

Gombás hüvelyfertőzés akkor alakul ki, ha valamilyen okból (stressz, túlzott intimhigiénia, antibiotikum-kúrák, sok szénhidrát fogyasztása, terhesség) felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya, és túlzottan elszaporodnak a hüvelyben élő Candida gombák. A hüvelyfolyás ebben az esetben is megváltozik, szagtalan, fehér színű lesz, állagát tekintve leginkább túrós jellegűvé válik. Gombaellenes készítményekkel (kúppal, krémmel vagy tablettával) kezelhető a probléma.

Figyelj magadra! Ha eleget pihensz, nem stresszeled magad, odafigyelsz arra, mit eszel, mennyit mozogsz, ha az immunrendszered is rendben van, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy kialakulnak hasonló fertőzések!

A nagy kérdés: miért tér vissza?

Mind a bakteriális, mind pedig a gombás hüvelyfertőzések kezelésénél fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett kellő figyelmet fordítsunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállítására is. Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzések könnyedén visszatérhetnek.

Hüvelyfertőzések és a szex: van összefüggés!

A fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere vagy egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat következtében is felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya, azaz kialakulhat a bakteriális hüvelyfertőzés. Hüvelygomba esetén a teljes és gyors gyógyulás érdekében a gombaellenes kezelés alatt nem ajánlott a szexuális együttlét. Ha mégis úgy adódna a helyzet, használjunk óvszert! Ugyanis ha gombás hüvelyfertőzésünk van, az aktus során átadhatjuk a kórokozókat a partnerünknek, aki ugyan továbbra is tünetmentes maradhat, viszont hamar visszakaphatjuk tőle a gombát. A fertőzéssel való „pingpongozás” elkerülése végett fontos, hogy visszatérő panaszok esetén a párunk is kapjon megfelelő kezelést.

Ne feledd! Gyakran előfordul, hogy egy bizonyos betegség kórokozóit elpusztítja az antibiotikum, de sajnos a szervezet hasznos baktériumai is áldozatul eshetnek a kezelésnek, és kialakul például a bakteriális hüvelyfertőzés. Sőt, előfordulhat, hogy gomba és baktérium együtt okoz tüneteket. Éppen ezért fontos, hogy egy-egy kúra végeztével kenetvétellel ellenőriztesd, hogy biztosan elmúlt-e a fertőzés.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top