Tabuk nélkül

Allergiásan használhatom a kontaktlencsémet? (x)

A pollenek szempanaszokat is okozhatnak, amelyek érzékenyen érinthetik a kontaktlencsét viselőket. Augusztusban különösen sok kontaktlencsét viselő embert érint a parlagfű-allergia. Mit tehetünk, ha viszket és vörösödik a szemünk?

Allergiásan használhatom a kontaktlencsémet? (x)
Allergiásan viselhetjük a kontaktlencsét?

Magyarországon minden negyedik ember pollenallergiás, közülük nagyon sokakat érint a parlagfű-allergia, amelynek pont most augusztusban van a fő szezonja, és bár csökkenő intenzitással, de októberig eltart. A különösen agresszív pollen tüsszögést, orrfolyást és szemviszketést okoz, ami igencsak megnehezíti az allergiás ember számára a mindennapokat. Ha az allergiás tünetek a szemünket érintik, akkor az alapján kell eldöntenünk, hogy kontaktlencséről szemüvegre váltsunk-e, hogy milyen erős panaszokat okoz az allergia. Ha a tünetek enyhébbek, és nem alakult ki kötőhártyagyulladás, úgy nem okoz gondot, ha kontaktlencsét viselünk. Ám ha a szemünk begyulladt és fáj, akkor jobb, ha elővesszük a szemüveget.

Milyen szemcseppet válasszunk?

Az allergia kellemetlen tüneteivel szemben, mint például a viszketés, a túlzott könnyezés vagy a pirosság, szemcseppekkel tudunk védekezni. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen szemcseppet használunk. Több szempontból is jobban járunk, ha inkább természetes összetevőket tartalmazó készítményt választunk. Ha enyhébbek a tüneteink, nincs begyulladva a szemünk, és kontaktlencsét viselünk, akkor az a legjobb, ha tartósítószer-mentes szemcseppet választunk. A legtöbb szemcseppben megtalálható tartósítószer ugyanis károsíthatja a kontaktlencse anyagát, ami ronthatja a látást és csökkentheti a komfortérzetet. Szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, bármilyen megbetegedése számos kellemetlenséggel járhat, ezért is fontos, hogy megfelelő módon gyógyítsuk.

 

Miért „titkos fegyver” az ectoin?

Hasznos segítség lehet a Reventil szemcsepp, amely tartósítószer-mentes, és egy különleges molekulát, ectoint is tartalmaz, amely véd az allergének káros hatásaitól, enyhíti az allergiás szemtüneteket és támogatja az érzékeny kötőhártya regenerálódását. A patikában vény nélkül kapható Reventil szemcsepp nem tartalmaz tartósítószert, kontaktlencsét viselők és gyerekek is használhatják. A Reventil szemcsepp fő összetevőjét, az ectoint csak néhány évtizede fedezték fel a tudósok, amikor azt vizsgálták, hogy bizonyos egysejtűek hogyan képesek életben maradni a sivatagi  hőségben és a dermesztő hidegben egyaránt. Mint kiderült, túlélésük titka az ectoin, amely véd a kiszáradástól, sérülés esetén pedig segíti a sejtregenerációt. Az egysejtűeknek ez a „titkos fegyvere” lett a Reventil szemcsepp egyik fő összetevője.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top