Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Győzd le az alvászavart: ezeket ne tedd lefekvés előtt

A világ lakosságának 45 százalékát érintik az alvásproblémák, pedig egyszerű trükkökkel mi magunk is sokat tehetünk a pihentető, nyugodt alvásért!

Az alvás elengedhetetlenül fontos az egészségünk érdekében, egyebek mellett a koncentrálóképességünk, az érzelmi kiegyensúlyozottságunk és a frissességünk is csak akkor lehet igazán tökéletes, ha eleget és jól alszunk.

Egészen addig nincs baj, amíg a szokásainknak megfelelően alszunk, eleget pihenünk. Más a helyzet azonban, ha bármilyen tényező megzavarja a nyugalmat. Ilyenkor alvászavar léphet fel, amely nappali álmossághoz, kimerüléshez, komolyabb esetekben depresszióhoz, szorongáshoz vezethet.

Fotó: iStock

Tegyünk az alvászavar ellen, még mielőtt a baj komolyabbra fordulna:

Legyen tabu a kávé, az alkohol és a csokoládé

Alkohol- vagy koffeintartalmú ételek és italok (kávé, tea, kóla, csokoládé) fogyasztása zavarhatja az alvást, mint ahogy az étvágycsökkentők és a vízhajtók is. Legjobb, ha a lefekvés előtti nyolc órában már nem fogyasztunk koffeintartalmú italt. A szervezet ugyan nem tárolja a koffeint, viszont órákba telik, míg annak stimuláló hatása elmúlik.

Testmozgás, de csak okosan

A testmozgás megkönnyítheti a természetes elalvást. A késő esti fizikai erőfeszítés azonban mind a szívet, mind az agyat serkenti, és élénkítő hatású, így az edzéseket inkább a kora esti órákra időzítsük.

Vezessük le a stresszt!

A feszültség és az aggodalom az alvás legnagyobb ellensége. Amennyiben lefekvési időben nem érezzük magunkat fáradtnak, lazuljunk el, vezessük le az energiáinkat például olvasással vagy meleg fürdővel.

Fontos a vacsora, de csak mértékkel

Az éhség is akadályozhatja az elalvást, mivel azonban a nehéz ételek megviselik a gyomrot, ezért vacsorára válasszunk valami könnyűt, kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, ne igyunk túl sokat, mert a lefekvés előtti túlzott folyadékfogyasztás éjszakai ébredéshez vezet.

Hagyjuk az elektronikus eszközöket

Lefekvés előtt kettő vagy legalább egy órával már ne használjuk a mobilt, táblagépet, laptopot, a kísértés elkerülésére legjobb, ha ilyenkor már ki is kapcsoljuk ezeket a készülékeket, és semmi esetre se vigyük magunkkal a hálószobánkba. Az eszközök képernyőjéből kiszűrődő kékes-fehéres fények ugyanis megakadályozzák az elalvást elősegítő hormonok termelődését, így nehezebben fog menni az elalvás.

Tartsuk be:

Szabályos alvásprogram

Célszerű minden este ugyanakkor lefeküdni, és ami még fontosabb, reggelenként – még hétvégén is – ugyanabban az időpontban felkelni. Legyünk következetesek ebben is!

Rutinszerű lefekvés

Magunk által meghatározott rend szerinti, egymást követő tevékenységekkel – nyugodt sétával, zene hallgatásával, fog- és arcmosással, az ébresztő beállításával – lehet ráhangolódni a lefekvésre. A megszokott tevékenységeket minden este, akár otthon, akár idegen helyen érdemes megtenni.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top