Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Mindent az aranyérről: oka, tünetei, kezelése

Nem beszélünk róla, nem megyünk vele orvoshoz, pedig súlyos következményekkel járhat, ha nem veszünk róla tudomást. Ne számítson tabutémának korunk népbetegsége, az aranyér!

Az aranyér számos ember életét keseríti meg nap mint nap. Kellemetlen, szégyelljük is, éppen ezért keveset beszélünk róla, pedig fontos lenne tisztába tenni, mit is jelent az aranyérbetegség. Mi most elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mi az az aranyér?

Az aranyér a végbélnyálkahártya alatt található vénás érköteg, melynek funkciója a szabályos végbélműködés segítése, valamint a széklettartás biztosítása. Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, az aranyeres „párna” lecsúszik, a végbélcsatornából előesik. Ezt nevezzük aranyérbetegségnek.

Az aranyérbetegség okai

Az aranyérbetegség kialakulhat örökletes tényezők (veleszületett kötőszöveti gyengeség), mozgásszegény, ülő életmód, székrekedés, túlzott székletvisszatartás, rost- és folyadékszegény étrend, túlsúly, terhesség, szülés, egyes betegségek, mint májbetegség, végbélgyulladás vagy végbéldaganat miatt, de a rendszeres alkoholfogyasztás, valamint a csípős, fűszeres ételek szintén elősegíthetik a kialakulását.

Az aranyér tünetei és kezelése

A tünetek a betegség előrehaladottságától függenek.

Az aranyérbetegségnek négy stádiumát különböztetjük meg:

A kezdeti stádiumban az aranyér nem jár fájdalommal, kissé megnagyobbodott, de nem tapintható, nincs látható elváltozás.  A második stádiumban már jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek, úgymint:

  • fájdalom,
  • égő érzés,
  • viszketés és nedvességérzés,
  • nem komplett székletürítés érzése,
  • idegentestérzet a végbélnyílásban,
  • illetve vér  is színezheti a székletet.

A harmadik és a negyedik stádiumban orvosi kezelést igénylő, erős fájdalommal járó tünetek jelentkezhetnek, ahol előfordulhat, hogy az egyetlen megoldást már csak a műtéti beavatkozás jelenti.

A kezelés a betegség súlyosságától függ

A tünetmentes aranyerek rendszerint nem igényelnek kezelést, de fontos, hogy változtassunk az életmódunkon. Részesítsük előnyben a rostokban gazdag ételeket, vagyis fogyasszunk több  zöldséget, gyümölcsöt, müzlit és teljes kiőrlésű péksüteményeket, illetve figyeljünk a megfelelő napi folyadékbevitelre és a rendszeres testmozgásra. A harmad-, negyedfokú aranyérbetegség esetében előbb-utóbb súlyos fájdalommal járó gyulladás alakul ki. Itt általában a műtéti eljárás jelenti a megoldást.

Fontos! Az enyhe panaszokat is ki kell vizsgálni, de azok ülőfürdővel, lokális készítményekkel, helyi fájdalomcsillapítókkal, gyulladáscsökkentőkkel és érösszehúzó hatású szerekkel karbantarthatók.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top