Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Figyelj rá: az életmódod komoly hatással van a vasbevitelre

Hogy hat az életmódod a szervezeted vaskészleteire? Ne légy a magad ellensége, előzd meg a vashiányt!

A vas kulcsszerepet játszik a sejtek működésében, anyagcsere-folyamataiban, oxigénellátásában. Ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges vasmennyiséghez, előbb-utóbb kialakul a vashiány.

Tény! A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség. Több mint egymilliárd ember szenved a következményeként kialakult vashiányos vérszegénységben. Sokan nem is veszik komolyan a tüneteit, pedig a vastartalékok kimerülése súlyos következményekkel járhat.

Sok minden vezethet a vashiányos állapot kialakulásához. Fotó: getty

Sok minden vezethet a vashiányos állapot kialakulásához. Fotó: getty

Mi vezethet vashiányhoz?

Egysíkú táplálkozás

Az egysíkú, helytelen táplálkozás vagy éppen a kész- és gyorséttermi ételek túlzott fogyasztása, mind-mind kiváltó okai lehetnek a vashiányos állapotnak!

Vegán és vegetáriánus étrend követése

A vegetáriánusok – ha nem gondoskodnak vaspótlásról – előbb-utóbb vashiányosak lesznek, hiszen növényi eredetű táplálékok kizárólagos fogyasztásával nem tudjuk biztosítani a vasszükségletünket, minthogy ezekből jóval kevesebb vas szívódik fel a szervezetben. 

Bizonyos étrendi tényezők gátolják a vas felszívódását

A vas felszívódását számos étrendi tényező gátolhatja, így például a tejtermékekben található kalcium, vagy a gabonafélék fitát- és lektintartalma, a koffein, valamint a teában lévő tanninok. Ezért nemcsak az a fontos, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mit mivel eszünk. Étrendünkben a vörös húsokat érdemes előnyben részesíteni, ezeknek magasabb a vastartalma, amiből több tud a szervezetünkben hasznosulni, mint a zöldségekből, ahol a vas felszívódását a fent említett egyéb ételkomponensek is jelentősen befolyásolják.

Intenzív sport és a vashiány

Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy az intenzív sporttevékenység ugyancsak több vasat „fogyaszt”. A megerőltető fizikai aktivitás ugyanis fokozza a vérkeringést és emeli a pulzusszámot, hiszen a működő izmoknak több oxigénre van szüksége. Ugyanezen okokból nő a vörösvérsejtszám, és vele az oxigént szállító hemoglobin termelése is, ami fokozott vasszükségletet idéz elő. Gyakran a sportolók megfeledkeznek a vérképzéshez szükséges C-vitamin, folsav és vas beviteléről, holott nagyon fontos lenne erre is kellő figyelmet fordítaniuk, mert a vashiányos állapot ezek hiányában könnyebben kialakulhat.

Túlsúly és a vashiány

A túlsúly is oka lehet annak, ha nem hasznosul megfelelő mennyiségű vas a szervezetben. Ennek hátterében az áll, hogy túlsúly esetén a szervezetben a krónikus betegségekhez hasonlóan a vasfelvételt szabályozó fehérje mennyisége megemelkedhet, és ez csökkenti, illetve gátolhatja a vas felszívódását a belekből.

Természetesen van megoldás

Az étrend-kiegészítők csekély vastartalmúk miatt a vashiány kezelésére nem alkalmasak, hiszen a szájon át bevitt vasnak csupán kis része szívódik fel. Ezekben az általában komplex készítményekben továbbá előfordulhatnak olyan összetevők is (például kalcium, magnézium), amelyek a vassal oldhatatlan anyagot képeznek, ezáltal megakadályozzák annak felszívódását. Ha vaspótlásra szorulunk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemi vastartalmát: legalább napi 100 mg elemi vas beviteléről kell gondoskodnunk ahhoz, hogy az abból hasznosuló mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet szükségletét. Emellett reformáljuk meg az étkezésünket és együnk vasban gazdag ételeket (máj, búzakorpa, tökmag, szezámmag, hüvelyesek, lenmag, pisztácia, rókagomba).

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top