Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Előzd meg a hüvelyfertőzést!

Nem igazán szeretünk, pontosabban nem is akarunk tudomást szerezni a hüvelyfertőzésről, de amikor csíp, viszket, és majd megőrülünk tőle, akkor meg teljes a pánik, holott csak pár dologra kellett volna időben odafigyelni.

Milyen a bakteriális és milyen a gombás hüvelyfertőzés?

Az első és legfontosabb, hogy legyünk tisztában a két hüvelyfertőzés közötti különbségekkel.

Bakteriális vaginózis: a leggyakoribb hüvelyfertőzés

A leggyakoribb hüvelyfertőzést baktériumok okozzák. Bakteriális vaginózis olyankor alakul ki, amikor a hüvely enyhén savas közegét fenntartó tejsavbaktériumok száma lecsökken, és elszaporodnak az egészséges hüvelyflórában kisebb létszámban egyébként is jelen lévő kórokozó baktériumok. A bakteriális vaginózis bőséges, híg, szürkés színű, és általában kellemetlen, halszagú folyással jár, melyet égő érzés is kísérhet, bár utóbbi tünet kevésbé jellemző.

Gombás hüvelyfertőzés: amikor felborul az egyensúly

A hüvelygomba kialakulását gyakran a hüvelyflóra egyensúlyának zavara okozza. Ha valamiért megbomlik a rend, és a hüvelyben élő Candida gombák túlszaporodnak, máris kialakulhat a gombás hüvelyfertőzés. Ilyenkor a folyás szagtalan, sárgásfehér színű, az állaga túrószerűvé válik, és kifejezett gyulladásos tünetek – égő, viszkető érzés – kísérik, ami miatt a szexuális aktus is fájdalmas lehet.

Fotó: iStock

Fontos! A megelőzéshez számtalan módszert bevethetünk, de komoly fertőzés gyanúja esetén mindig keressük fel a nőgyógyászt.

Jó hír, hogy néhány egyszerű trükkel és önmagunkra figyeléssel megelőzhetjük a fent felsorolt kellemetlen tünetek megjelenését.

1. Tedd tiltólistára a tangát!

A tanga szinte „sétaút” a végbél környékén tanyázó baktériumok számára a hüvely felé, ráadásul semmivel sem csinosabb vagy szexibb, mint egy franciabugyi.

2. Óvatosan a wellnesshétvégékkel!

A jó idő, a tavasz és a hosszú hétvégék beköszöntével zsúfolásig telnek a szállodák wellnessrészlegei, amik – ha nem vigyázol – a fertőzések melegágyai is lehetnek. Ha úszás után vagy, akkor az első dolgod legyen letusolni, majd átcserélni a vizes fürdőruhád szárazra, ugyanis a nedves környezet nagyon kedvez a gombák szaporodásának.

3. Örök érvényű szabályok

Mivel a menstruációs vérzés és a sperma is lúgos irányba tolhatja a hüvely optimális, enyhén savas kémhatását, ezért érdemes a tampont 1-2 óránként cserélni, illetve óvszert használni az együttlétek során.

4. Figyelj oda, mit eszel!

A gombás hüvelyfertőzés miatt gyakran enyhe diétát is javasolnak a szakemberek. Ha szeretnéd elkerülni a bajt, érdemes visszaszorítanod a cukor- és szénhidrátfogyasztásodat.

5. Nem vicc: a nagyi módszere életmentő lehet

A baktériumok és gombák nem pusztulnak el 30-40 fokon, ezért érdemes a műszálas fehérneműt biopamut alapanyagból készült darabokra váltani, amelyek bírják a 60 fokos mosást. Sőt, a törölközőket időnként akár ki is lehet főzni, ahogy régen a nagyszüleink tették!

6. Óvatosan a tusfürdőkkel és szappanokkal!

„»Mindenki a maga kárán tanul« – tartja a mondás. Velem is ez történt: hosszú és kemény harcom volt az állandóan visszatérő hüvelygombával, amit magamnak köszönhettem. Nem tudtam, hogy a túlzásba vitt hüvelyöblítés is kedvez a hüvelygomba kialakulásának, hogy a nem megfelelő szappanok, tusfürdők használata károsan befolyásolhatja a hüvelyflórát. Az orvosom tanácsára pH-semleges tisztálkodószerekre váltottam, amelyek ma már sokat segítenek a megelőzésben. Én azt tanácsolom, hogy figyeljünk magunkra és a testünk jelzéseire. A tájékozatlanságom miatt hosszú hónapokig szenvedtem a hüvelyfertőzéssel, pedig könnyedén megelőzhető lett volna a baj” – vallotta be őszintén Andi.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top