Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Figyelj rá, ezt jelzi a cikluszavarod

„Most komolyan, már megint morogsz? Megint felhúztad magad, hogy itt vagyok, mintha nem számítottál volna rám, pedig minden előjel ott volt az orrod előtt. Nem bírom, hogy kiakadsz, pedig a világ legtermészetesebb dolga, hogy jövök. Hónapról hónapra. Inkább sose tudd meg, milyen az, amikor mégsem óramű pontossággal érkezem, mert valami baj van… Vagyis: inkább tudd meg, elmesélem!”

Emlékszel az elsőre?

Kezdjük az elején! Emlékszel az elsőre? Arra mindenki emlékszik. Szinte el sem hitted, hogy végre ott vagyok, annyira vártál már. Minden hónapban szeretted volna, hogy olyan nagylány legyél, mint a többiek az osztályban. Már csak hárman voltatok a tizenhárom lány közül, akiknek nem jött meg, mégsem voltál elkeseredve, hanem izgultál, vártál, szerettél volna végre találkozni velem.

Aztán egyszer csak ott voltam. A magam barnás, pecsételős valóságában. A katarzis elmaradt. Nem értetted, miért voltál ennyire odáig és vissza valamiért, ami végül nem is tetszett. Az meg végképp nem, hogy a harmadik hónaptól kezdve az első néhány nap görcsökkel is járt. Szerencsére hamar rájöttél arra, hogy cinkostársad is lehetek, ha nem szeretnél tesiórán úszni, futni, valamelyik másik órán felelni, dolgozatot írni, vagy egyszerűen csak lógni szeretnél aznap. Pedig néha tényleg komoly fájdalmat okoztam neked.

Velem együtt értetted meg a tested működését: pontosan tudtad, hogy a menstruációs ciklusod milyen hosszú, mennyi fájdalommal jár, milyen előjelei vannak, és mit kívánsz enni vagy inni, mielőtt betoppanok. Tudod azt is, hogy a menstruációs vérzés csak a folyamat vége. A kezdete a két petefészket érinti, amelyek tárolják, érlelik, majd útjukra engedik a petesejteket. (A tüszőrepedést sokszor érzed is, tompa fájdalomként az alhas egyik oldalán.) A petesejt a petevezetőkön jut el a méhbe, ahol – ha nem történik megtermékenyülés – befejezi működését, és felszívódik. A méhfal leválik, és tadaaaam: megjelenek én az életedben! Nagyjából ugyanakkor. Az első napok vörös Niagarájából selymes csermellyé szelídülök, hogy aztán néhány nappal később teljesen elapadjak, de csak 21-22 napra. Mert nálad ennyi egy ciklus hossza. A barátnődé kicsit hosszabb, az édesanyádé pedig már el is múlt. Neki biztosan hiányoznék, talán sírna is utánam, de te egyelőre a pokolba kívánsz. Pedig hidd el, jó, hogy jövök, én is a részed vagyok, a működésedet teszem teljessé.

Para, ha nem jövök, ugye?

Persze, bármennyire is nem kedvelsz látszólag, mindig kiderül, hogy valójában nagyon is vársz. Főleg akkor, amikor nem érkezem időben. Olyankor nem győzöl a vécére rohangálni, hogy hol vagyok már. Hidd el, nem könnyű nekem sem! Főleg, amikor kitalálod, hogy valamilyen rettenetes diétát (nevezzük inkább egyoldalú koplalásnak) követve majd jól ledobod azt a láthatatlan 5 kilót. Vagy amikor a gimiben atletizáltál fejvesztve, mert valaki azt mondta, neked olimpikonnak kell lenned. Hát ott aztán azt sem tudtam, mi van, de te sem! Totál kiborulok olyankor is, ha munkahelyet váltasz, vagy muszáj hajtanod hónapokig, mert mindenki a te fejeden ugrál. Te hagyod, én pedig ráülök a hormonlibikókára, aztán lesz, ami lesz. Kit érdekel! Nekem is lehetnek rossz időszakaim! Megpróbálok teljesen elfeledkezni arról, hogy dolgom van, és jönnöm kell. Néha sikerül, és eltűnök hetekre, volt, hogy több hónapra is. Akkor aztán loholsz az orvoshoz, mert nem figyelsz a testedre, a figyelmeztető jelekre. A dokid aztán szépen felsorolja, mennyi minden okozhatja, hogy kések: (korai) klimax, inzulinrezisztencia, PCOS – avagy policisztás ovárium szindróma –, D-vitamin-hiány, pajzsmirigyzavar, magas prolaktinszint, ösztrogéndominancia, pszichés zavar, testsúlyzavarok, gyulladás, daganat… Ilyenkor megijedsz, de aztán szóba kerül az is, hogy a stresszes életmód, a nem megfelelő táplálkozás, egyes gyógyszerek szedése, az életmódbeli változások vagy az erőteljes fizikai aktivitás is közrejátszhatnak abban, hogy nekem is elegem lesz, és sztrájkolok.

Mi a megoldás?

A doki tényleg jó ötlet minden esetben, ne hanyagold el. Ő a magyar hangom. A menstruációs ciklus egy bonyolult, de szerethető hormonális folyamat: csak a tiéd, senkinek nincs olyan, mint neked. Egyedi, amilyen te magad is vagy. Figyelj rám, mert sokat tanulhatsz általam magadról és a testedről is. Ne taszíts el, kapcsolódj hozzám, és nyugodtabb leszel. Különböző gyógynövényektől kezdve a gyógyszerekig több minden is segíthet a helyrerázódásban – mindezt személyre szabottan, az orvosoddal együtt találjátok ki. De a legegyszerűbbet nem is mondtam még. Már az életmódod megváltoztatásával sokat tehetsz értem, hogy mindig időben érkezzek, és rendben legyek. Ha én rendben vagyok, akkor te is – és fordítva.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top