Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Mindent a gombás és bakteriális hüvelyfertőzésekről

A hüvelyfertőzéseknek több fajtája is ismert, amivel sajnos a legtöbb nő még mindig nincs tisztában. Mi a különbség a fertőzések között? Mik a tünetek? Mi a megfelelő terápia? Egyáltalán, meg tudjuk előzni a bajt? Íme a válaszok!

Bakteriális hüvelyfertőzés és a Lactobacillusok

Bakteriális hüvelyfertőzés olyankor alakul ki, amikor felborul a hüvely természetes baktérium-összetételének egyensúlya: a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el, a védelmet biztosító Lactobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. Ez a környezet pedig kedvez a káros baktériumok (többnyire E. coli) elszaporodásának. Ilyenkor a hüvelyváladék bőséges, fehér vagy szürkés színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagú lesz.

A bakteriális hüvelyfertőzést kiválthatja a stresszes életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlzásba vitt intim higiénia (például a gyakori hüvelyöblögetés), de strandolás, uszoda vagy szaunahasználat után is jelentkezhet. Antibiotikumkúrával a fertőzés jól kezelhető, de ezt követően a hüvelyflóra regenerálása elengedhetetlen. Ugyanis az antibiotikum – szedjük azt bármire – nem válogat, a védő Lactobacillusokat is megtizedeli.

A vizsgaidőszak önmagában is rettentően stresszes időszak, de az ezt megelőző pár hónap sem volt könnyű az egyetemen. Sok volt a beadandó, a dolgozat, így óriási nyomás és megfelelési kényszer volt rajtam. Május végére, amikor nyakamba szakadtak a vizsgák is, teljesen kimerültnek éreztem magam, ráadásul észrevettem, hogy odalent sincs minden rendben. Égő, kellemetlen érzésem volt, és a hüvelyváladékom szürkés színűre változott. „Remek, már csak ez hiányzott” – gondoltam. Nem volt időm még levegőt sem venni, de egyet tudtam: ha nem megyek el az orvosomhoz, akkor ez a probléma nem fog magától megoldódni. Kiderült, hogy bakteriális hüvelyfertőzésem van, ami valószínűleg a sok és tartós stressz miatt alakult ki. Antibiotikumot és hüvelyflóra-regenerálót is kaptam, amiktől jobban lettem, de óriási kiesés volt az a pár nap is, amíg ezzel a fertőzéssel szenvedtem” – mesélte Lili.

gombas, huvelyfertozes

Fotó: iStock

Gombás hüvelyfertőzés és a Candida gombák

Gombás hüvelyfertőzés esetén a hüvelyben egyébként velünk élő Candida gombák valamilyen számukra kedvező körülmény miatt, például ha felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya, túlzottan elszaporodnak. A hüvelyfolyás ebben az esetben is megváltozik, fehér színű lesz, állagát tekintve leginkább sűrű, túrós jellegűvé válik.

A rendkívül zavaró égő, viszkető tünetekkel járó hüvelygomba kialakulhat stressz, túlzott intim higiénia, antibiotikumkúrák, fogamzásgátló tabletta használata, sok szénhidrát fogyasztása és terhesség miatt is. Szerencsére gombaellenes készítményekkel (kúppal, krémmel vagy tablettával) kezelhető a fertőzés.

Két dolog, amit fontos észben tartani 

  • Mind a bakteriális, mind a gombás hüvelyfertőzés kezelésénél fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett kellő figyelmet fordítsunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállítására is. Mindkét fertőzés kezelése után legalább 7 napig hüvelyflóra-regeneráló készítmény használata szükséges.  Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzések könnyedén visszatérhetnek.
  • Gyakran előfordul, hogy egy bizonyos betegség kórokozóit ugyan elpusztítja az antibiotikum, ám mindeközben a szervezet hasznos baktériumai is áldozatául eshetnek a kezelésnek, és emiatt kialakul például a bakteriális hüvelyfertőzés. Sőt, előfordulhat, hogy gomba és baktérium együtt okoz tüneteket. Éppen ezért fontos, hogy egy-egy kúra végeztével kenetvétellel ellenőriztessük, hogy biztosan elmúlt-e a fertőzés.

Hüvelyfertőzések és a szex

A fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere, terhesség és a változókor következtében is felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya, azaz kialakulhat a bakteriális hüvelyfertőzés. Hüvelygomba esetén – ami általában a klimax után már nem jellemző – a teljes és gyors gyógyulás érdekében a gombaellenes kezelés alatt nem ajánlott a szexuális együttlét. Miért? Mert ha gombás hüvelyfertőzésünk van, az aktus során átadhatjuk a kórokozókat a partnerünknek, aki ugyan továbbra is tünetmentes maradhat, viszont hamar visszakaphatjuk tőle a gombát. A fertőzéssel való „pingpongozás” elkerülése végett fontos, hogy visszatérő panaszok esetén a partnerünk is kapjon megfelelő kezelést.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top