Tabuk nélkül

Ha ezekből az ételekből sokat eszünk, könnyen vashiányosak lehetünk (x)

A vashiány oka gyakran a vasfelszívódás hiánya, vagy a csökkent vasbevitel. Akinek kevesebb a vas a szervezetében, kevésbé lesz ellenálló a betegségekkel szemben, és fáradékonyabbá is válik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen ételeket eszünk. Ha pedig nem tudjuk átalakítani az étrendünket, akkor szedjünk vastablettát!

Ha ezekből az ételekből sokat eszünk, könnyen vashiányosak lehetünk (x)

Fájó számadatok: rengetegen vagyunk vashiányosak!

Az Egészségügyi Világszervezet szerint 1,3 milliárd ember szenved vérszegénységben, és a felmérések szerint ebből 5-600 milliónak a vérszegénységét a vashiány okozza. Különösen veszélyeztetettek a nők, a vas hiánya 80 százalékban a gyengébbik nemet érinti. A testünk valamennyi szervéhez a vörösvértestek juttatják el az oxigént. A vörösvértest hemoglobinjának felépítéséhez azonban nélkülözhetetlen a vas. Ha nincs elegendő vas, akkor a vörösvértesteknek nem csupán a száma, de a mérete is csökken, a színük pedig halványabb lesz. A testünk oxigénellátása is romlik. Megjelennek a vashiány tünetei, mint például a fáradékonyság, a fejfájás vagy a koncentrációzavar.

Az étrendünk is okozhat vashiányt

Abban, hogy a nyugati társadalmakban nagyon gyakori a vashiány, a táplálkozás is szerepet játszik. Az emberek kevesebb húst és halat esznek, viszont nagyobb mennyiségben fogyasztanak tejtermékeket, gabonaféléket és hüvelyeseket, csakhogy előbbiek kalciumtartalma, utóbbiaknak pedig a fitáttartalma gátolja a vas felszívódását. Rengetegen diétáznak, és sokan egyáltalán nem esznek vörös húsokat, hanem inkább csak salátákat, zöldséget fogyasztanak. Igaz, hogy a növényi táplálék is tartalmaz vasat, ám azt fontos tudni, hogy a különféle zöldségekből a szervezet csak csekély mennyiségű vasat tud hasznosítani. A vashoz a jól felszívódó, az úgynevezett hem-vasat tartalmazó vörös húsokból például a marha- és a disznóhúsból, illetve a májból lehet hozzájutni.

Állandóan tevékenykedő életmódunk része, hogy néha megállunk egy kávé-, illetve teaszünetre, ám a vas felszívódásnak sem a koffein, sem a teában lévő tanninok sem tesznek jót. Segíthet viszont, ha odafigyelünk a C-vitamin bevitelére, mert a C-vitamin segíti a vas felszívódását, a hiánya ellenben gátolja azt.

Ha nem akarunk változtatni, segíthet a Maltofer

Ha úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk több vörös húst enni, és nem tudunk lemondani a napi kávéadagunkról, illetve a gabonák és a hüvelyesek a kedvenceink közé tartoznak, akkor pótoljuk a vasat tabletta formájában. A Maltofer rágótabletta a patikában recept nélkül kapható gyógyszer, amely a vashiány megelőzésére, illetve kezelésére egyaránt alkalmas. A vasat olyan egyedülálló formában tartalmazza, amely szervezetünk számára számos tekintetben előnyösebb, mint a többi vaspótló szerben található vas-sók. Szemben a többi vaspótló készítménnyel, a Maltofer rágótabletta szedésekor nem kell tartanunk attól, hogy esetleg túladagoljuk, mert csak annyi vas szívódik fel belőle, amennyi szükséges a szervezetünk számára. Szintén előnyös, hogy a kellemes csokoládéízű Maltofer rágótabletta étkezéssel egyidőben bevehető, nem éhgyomorra kell szedni, mint a többi vaskészítményt. Más gyógyszerekkel, például savkötőkkel együtt is szedhető.

Vény nélkül kapható, vas-hidroxid-polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer.

Vény nélkül kapható, vas-hidroxid-polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top