Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A hüvelygomba 5 legjellemzőbb tünete

Alig akad olyan nő, aki ne találkozott volna már a hüvelygomba égő, viszkető tüneteivel. Sok esetben a szőnyeg alá söpörjük a problémát, pedig ha időben kérnénk segítséget, hamarabb túllendülhetnénk rajta!

Miért jelentkezik a hüvelygomba?

Hüvelygomba akkor alakul ki, ha az immunrendszer legyengült, vagy a hüvelyflórában élő jótékony baktériumok nem képesek az eltérő fajtájú gombatörzseket kordában tartani. Ez pedig kedvező körülményeket teremt a Candida gomba elszaporodásához.

A hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása és az immunvédekezés meggyengülése együttesen válthatja ki a megbetegedést.

Fotó: getty/Piotrekswat

Fotó: Getty/Piotrekswat

A hüvelygomba hátterében a stressz is állhat: a hüvelyflóra természetes részét képező Candida gombák az egészséges, savas kémhatású környezetben nem képesek túlszaporodni, ám stressz hatására felborulhat a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek a hüvelygomba tünetei, de terhesség, klimax, immun- és a daganatos megbetegedés, ez utóbbival szemben alkalmazott intenzív terápiás eljárás (például kemo- vagy sugárterápia), cukorbetegség valamint bizonyos gyógyszerek szedése is állhat a háttérben.

Semmiképpen sem szégyellnivaló ez a betegség, ami ráadásul megfelelő terápiával hatásosan gyógyítható!

Tudtad? A nők háromnegyede találkozik életében a gombás fertőzéssel, amely minden második érintett esetében legalább egyszer megismétlődik.

A hüvelygomba legjellemzőbb tünetei:

  • égő, viszkető érzés a hüvelybemenet környékén
  • az intim testrész kivörösödése, súlyosabb esetben a bőr berepedése
  • csípő, égő érzés és fájdalom a szexuális aktus során
  • intenzív, sárgás vagy fehéres színű hüvelyi folyás, melynek állaga túrós, morzsalékos
  • fájdalommal járó vizelés

„Az elmúlt pár hónap nagyon mozgalmasra sikerült: munkahelyet váltottam, másik városba költöztem, ami sok idegeskedéssel, állandó időhiánnyal, rendszertelen és egészségtelen étkezéssel járt. Nem csodálkoztam volna azon sem, ha összeszedek egy megfázást, de valami egészen más jött: égő, kellemetlen érzésem támadt odalent, és a hüvelyfolyásom is megváltozott. Bevallom őszintén, nagyon megijedtem, mert még sosem tapasztaltam ehhez hasonlót. Azonnal felkerestem a nőgyógyászomat. Kiderült, hogy az elmúlt mozgalmas hónapok során legyengült az immunrendszerem, és hüvelygombám lett. Szerencsére a szakember megnyugtatott, és kaptam gombaellenes készítményt a problémámra. Azóta minden rendben, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ismét odafigyelek arra, mit eszem, nyugodtabb vagyok, és rendszeresen sportolok is” – mondta a 24 éves Enikő.

Természetesen tehetünk ellene!

A hüvelygomba kiegészítő kezelésére számos készítmény kapható recept nélkül is a patikákban. Ezek általában gyorsan hatnak és hamar megszüntetik a kínzó, kellemetlen tüneteket, de ennek ellenére nem szabad kizárólag rájuk hagyatkozni, ha gombafertőzésre gyanút adó jeleket tapasztalunk magunkon, hanem – és ez különösen ajánlott az első fertőzés alkalmával – keressünk fel egy szakorvost, hogy tisztázza a problémánk valódi okát.

Fontos! Érdemes olyan speciális összetételű és komplex hatású készítményeket alkalmazni, amelyek segítenek visszaállítani a hüvely savas pH-ját, mert így hatékonyabb a fertőzés kezelésére javasolt gombaellenes készítmény is. Ahhoz, hogy a hüvely könnyen és gyorsan regenerálódjon, érdemes egy ideig kerülni a szexuális aktust, de természetesen tiltani nem tiltja meg senki.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top