nlc.hu
Tabuk nélkül

Intimtájék tisztán tartása

Illatosan mindenhol? Gondold át!

Érdemes hüvelyzuhanyt használni az intimtájék tisztán tartásához? Árthatnak a nedves törlőkendők? Egészen biztos, hogy az „illatosan mindenhol”-elv a jó irány? Lássuk!

A hüvely ökológiai egyensúlya több kiváltó ok következtében változhat meg:

A hüvelyflóra egyensúlya felborulásának egyik leggyakoribb okozója az antibiotikum használata, hiszen az antibiotikum nem válogat jó vagy rossz baktérium között, így megtizedeli a normál flóra részét képező, és annak védelmét biztosító Lactobacillusok, azaz tejsavbaktériumok állományát is.
Másik ok lehet még a túl gyakori hüvelyöblítés is, hiszen az irrigálással kimoshatjuk a tejsavbaktériumokat is a hüvelyből.
Számos orvos és egészségügyi szakember erősen ellenzi a gyakori hüvelyöblítést (irrigálást) hiszen ez a folyamat befolyásolja a hüvely természetes öntisztulását, és felborítja a hüvelyflóra egyensúlyát, melynek következménye gombás vagy bakteriális hüvelyfertőzés lehet.

Hüvelyflóra egyensúlya

Fotó: profimedia

A gyakori hüvelyöblítéssel (irrigálás), a szappanokkal, intim tusfürdőkkel és spray-kkel megváltoztatjuk a hüvely egészséges savas pH-ját, ez pedig a védelmet adó tejsavbaktériumok létszámának csökkenéséhez vezet, így a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak. Ez történt Eszter esetében is.

„Két hónappal ezelőtt mentem el nőgyógyászhoz, mert egyik napról a másikra megváltozott a hüvelyváladékom. Enyhe folyásom szinte mindig van – azt mondják a szakemberek, hogy ez természetes –, ám ezúttal a szokásosnál bőségesebb volt, és mellé kellemetlen szag is társult. Nagyon megijedtem…! Miután az orvosom jó pár kérdést feltett, áttértünk az intim higiéniára.

Ez az a pont, ami nagyon érzékeny téma nálam, hiszen sosem érzem magam elég tisztának, frissnek odalent, ezért napjában többször használtam különböző illatosított törlőkendőket. Új, intim tusfürdőket is kipróbáltam az elmúlt két-három hónapban. Kiderült, nagyon rosszul tettem, ugyanis a gyakori intim mosakodás és az illatosított spray-k, illetve dezodorok használata miatt megváltozhat a hüvely normál pH-ja, ideális savassága. Azaz gyengül a hüvely védelme, és így a baktériumok is elszaporodhatnak. Az orvosom egyáltalán nem javasolta a továbbiakban ezeknek a szereknek a használatát, sem az irrigálást. Hüvelykúpot kaptam, így a panaszaim megszűntek, a nőgyógyászom tanácsát pedig megfogadtam: a hüvely képes a  természetes öntisztulásra, engedjem hát, hogy a testem végezze a dolgát” – mesélte kálváriáját Eszter.

Mire figyeljünk még?

„A rendszeres betéthasználat, bár a reklámok szerint a szellőzést engedi, a váladékot elvezeti, sajnos nem teljesen így működik. A fülledt mikroklímával ugyanis kedvez a hüvelyi egyensúly felborulásának, így a folyáshoz társuló panaszok tartós fennállásának. Az irrigálás, a nem megfelelő tamponhasználat, a szeméremtesti borotválkozás, szabatos nemi élet és az ezekből fakadó kóros állapotok gyógyszeres kezelése vezethet végül a hüvelyflóra károsodásához” – mondja dr. Ujvári Attila, a szülész-nőgyógyász. – Ennek megfelelően saját gyakorlatomban igyekszem szinte mindenkit lebeszélni az irrigálásról. Panasz esetén inkább mihamarabb  nőgyógyászhoz kell fordulni – javasolja a szakember.

Az egyensúlyt vissza kell állítani

Bakteriális vaginózis esetében, probiotikumos készítmények szedésével megvédhetjük a jótékony hatású baktériumokat. Továbbá olyan lokálisan alkalmazható hüvelykrémeket is használhatunk, amely segítik a hüvelyben élő jótékony tejsavbaktériumok szaporodását.

A gombás hüvelyfertőzés esetében gombaellenes készítményekkel (kúppal, krémmel vagy tablettával) kezelhetőek a tünetek, de fontos, hogy ebben az esetben is gondoskodjunk a hüvelyflóra helyreállításáról, illetve fenntartásáról, mert ez segít a fertőzések kiújulásának megakadályozásában.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitó kép: profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top