Tabuk nélkül

Mitől késhet vagy mitől jön meg hamarabb a menzeszed? (x)

Szeretjük vagy utáljuk, a női létünkkel együtt jár a menstruációnk. Folyton figyeljük, hogy időben jön-e meg a havivérzésünk, hiszen az is problémát okozhat, ha túl korán érkezik, illetve félelemmel tölthet el, ha késik. Mire utalhat, ha rendetlenkedik a ciklusod?

Mitől késhet vagy mitől jön meg hamarabb a menzeszed? (x)


Vedd mindig komolyan a cikluszavart!

Női ciklusnak azt az időszakot nevezzük, amely a menstruáció első napjától a következő vérzés kezdetéig tart. A nagykönyv szerint a szabályos ciklus 28 napos, ám ha a vérzésed mindig 21 vagy akár 35 naponként jelentkezik, az is teljesen rendben van. Akkor kell problémára gyanakodnod, és orvoshoz menned, ha a ciklusod megváltozik, azaz hirtelen lerövidül, vagy túl hosszúra nyúlik a két vérzés közötti időszak, vagyis össze-vissza jön meg. Intő jel lehet az is, ha a két menzesz között barnás színű folyást tapasztalsz. Érdemes mindig komolyan venned a cikluszavart, és orvossal kivizsgáltatnod magad, mert azt akár komoly probléma, például gyulladás, ciszta, mióma és daganatos betegség is okozhatja. Ám az is elképzelhető, hogy a cikluszavar hátterében nem betegség vagy szervi baj áll, hanem olyan külső hatás, amely felborította a hormonháztartásod egyensúlyát.  

 

Életmódbeli problémák is állhatnak a háttérben

1 – A sport pozitív élettani hatása számodra is ismert, hiszen a folyamatos mozgással karban tarthatod a testedet és erősebbé teheted az immunrendszeredet. Ám arra mindig figyelned kell, hogy ne vidd túlzásba a sportolást, mert ha megerőlteted magad, az agyad leállíthatja a peteéréshez szükséges hormonok termelését, ami a menstruáció elmaradásával járhat.

2 – Természetesen arra is figyelned kell, hogy ne hízz el. A túlsúly számos egészségügyi problémát okozhat és befolyásolhatja a ciklusodat. Ha meghízol, megnőhet a szervezeted ösztrogénszintje, és a ciklusod szabálytalanná válhat, illetve túl erőssé válhat a havivérzésed.

3 – A stressz megfelelő kezelése az élet számos területén fontos, mert a stressz negatív hatással lehet az életminőségedre és az egészségedre is, sőt az erős stressz a menstruációdat is befolyásolhatja: akár el is maradhat a havivérzésed, ha nem tudod jól kezelni a stresszt.

4 – Minden olyan gyógyszer, amely hormont vagy ahhoz hasonló anyagot tartalmaz, cikluszavart okozhat.

5 – Elképzelhető, hogy a prolaktinszinted emelkedik meg. A prolaktint anyasági hormonnak is nevezik, mert szülés után segít a tejelválasztás beindításában. A prolaktin kis mennyiségben mindig jelen van a szervezetedben, ám ha túl magas a szintje, az megzavarhatja a ciklust, sőt a teherbeesést is megakadályozhatja.

Hormonmentesen is rendezheted a ciklusodat

Ha rendetlenkedik a ciklusod, és a háttérben nem betegség áll, akkor életmódbeli változtatással sokat tehetsz a vérzészavar rendezéséért. Emellett segíthet a barátcserje kivonatát koncentráltan tartalmazó Premens tabletta. A barátcserjét már az ókorban is használták nőgyógyászati problémák kezelésére. A hormonmentes Premens tabletta pozitívan hat a női hormonális szabályozórendszer működésére, segít rendezni a ciklust. Recept nélkül kapható a patikában.

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top