Tabuk nélkül

Mi nők jobban ki vagyunk téve a vashiánynak! Ezért ne vegyük félvállról! (x)

Ha valaki nő, mondhatni máris magában hordja a vashiány rizikóját. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene?

 

Lillának a túl erős menzesze miatt lett vashiánya

A nők azért is jobban ki vannak téve a vashiánynak, mint a férfiak, mert jellemző rájuk, hogy állandóan diétáznak, kevesebb és kevésbé hizlaló ételeket esznek, főleg zöldséget és fehér húst, és ennek köszönhetően kevesebb vasat visznek be a szervezetükbe. A havi menstruáció pedig vérveszteséggel jár, ami tovább növeli a vashiány rizikóját.

Lilla a 31 éves jogásznő szereti saját nőiességét: mindig az alkalomhoz illő öltözékben jelenik meg. Hatalmas ruhatára van, hiszen számára az öltözködés önkifejezés, amivel megmutathatja sokoldalúságát. Egyetlen dolgot nem szeret csak, az pedig a menstruációja, ami olyan erős, hogy havonta több napot is felettébb kényelmetlenné tesz számára.

„Olyan erős a menzeszem, hogy minden hónapban előre rettegek, mi lesz, ha elönt a vér. Van 1-2 napom, ami kifejezetten kellemetlen. Amikor csak tudok, elmegyek a mosdóba és ellenőrzőm magam, mert mindig olyan érzésem van, mintha átáznék, és megjelenne a ruhámon a vér. Arról nem is beszélve, hogy feltehetően az erős menzeszemnek köszönhetően vashiányom lett. Azt vettem észre, hogy nehezebben koncentrálok a tárgyalásokon, és nem olyan kiélezett a figyelmem, mint korábban. Egyre gyakrabban elálmosodtam, este pedig túl korán elaludtam, reggel mégsem éreztem magam igazán kipihentnek. Arra gyanakodtam, hogy vashiányom lehet, és ezért vasat kezdtem el szedni.

Ezért nagyobb a vashiány rizikója a nők esetében

A nők havonta veszítenek vért a menstruációval, ezzel együtt pedig vasat. A vasveszteséget pedig valahogyan pótolni kell. Fokozottan igaz ez azokra, akiknek erősebb a menzeszük, és több vért veszítenek. A vas a szervezetünk számára fontos nyomelem, mert szerepe van a vérképzésben, az oxigénszállításban és a sejtek energiatermelő folyamataiban. Ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges vasmennyiséghez, akkor kialakul a vashiány. Érdemes odafigyelni az intő jelekre, mint például az állandó fáradtság, sápadtság, kedvetlenség, hajhullás, és vastablettát szedni. Az idősebb nők, akik ugyan már nem menstruálnak, szintén lehetnek veszélyben, mivel ebben a korban már nem olyan jó a vas felszívódása, emiatt náluk is könnyen alakulhat ki vashiány. Egyes állandóan szedett gyógyszerek ugyancsak gátolhatják a vas felszívódását.

Lillának a Maltofer rágótabletta segített

Lilla, miután eldöntötte, hogy megpróbál vasat szedni a tüneteire, alaposan utánanézett, hogy melyik készítmény lenne a legmegfelelőbb a számára. Az internetes fórumokon sokan a már recept nélkül is kapható Maltofer rágótablettát ajánlották, mert gyógyszerminőségű vaspótló készítmény, kellően magas a vastartalommal. Túladagolni azonban nem lehet, mert csak annyi vas szívódik fel belőle a szervezetben, amennyi szükséges, és akkor, amikor kell. A Maltofer rágótabletta vas-polimaltóz komplexet tartalmaz, amely sok tekintetben előnyösebb a szervezetünk számára, mint a vas-sókat tartalmazó készítmények. A Maltofer rágótablettát nem kell éhgyomorra bevenni, étkezéssel együtt is szedhető, ami sokkal kényelmesebb. A vas-sókkal szemben, ebből a vas-komplexből nem kerül a szervezetünkbe olyan „szabad” vas, ami miatt káros szabadgyökök keletkezhetnek. Ezért a Maltofer rágótabletta szervezetbarát, amely más gyógyszerekkel együtt szedhető, és nem befolyásolja a beállított, krónikusan szedett gyógyszerek hatását sem.

 

Vény nélkül kapható, vas-polimaltóz-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top