Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Elmondjuk, mi az összefüggés az alvászavar és a stressz között

Rengetegen küzdenek vissza-visszatérő álmatlansággal, aminek hátterében számos tényező állhat, gyakran azonban egyszerű hétköznapi problémák akadályozzák a nyugodt pihenést. Mi függ össze mivel és hogyan? A válaszokat itt megtalálod!

Olyan mindennapos dolgok is szerepelhetnek a nagy fokú stressz kiváltó okai között, mint a családi konfliktusok, a munkahelyi teendők vagy éppen az anyagi problémák. Az állandó, egész napos szorongás és feszültség pedig az alvási szokásainkat is megzavarhatja. A zűrös nappalokat így aztán nem ritkán álmatlan éjszakák követik, emiatt az ember egyre fáradtabb, nyűgösebb, idegesebb, türelmetlenebb lesz.

Tudtad? Statisztikák szerint a Föld összlakosságának mintegy egyharmada szenved valamilyen alvászavarban.

Mi történik?

Ha mentális nyomás alatt állunk, akkor éjszaka az agyunk aktívabban dolgozik, és így sokkal nehezebb nyugodtan pihenni. Még ha el is tudunk aludni, előfordulhat, hogy minden kis zajra vagy más zavaró külső hatásra felébredünk.

Ha a stressz, szorongás ugyan már elmúlt, az utóhatása alvásproblémák formájában még a későbbiekben is fennmaradhat. Ez lehet azért, mert már előre aggódunk azon, hogy vajon képesek leszünk-e elaludni, és éppen ez a felfokozott, szorongó állapot fog bennünket megakadályozni az alvásban. Mindez még komolyabb kimerültséghez vezethet, amitől másnap nehezebb teljesíteni feladatainkat, ami aztán újabb stresszt jelent, vagyis kialakul az ördögi kör.

Az alvászavarok 75 százalékának hátterében környezeti és lelki tényezők állnak:

  • lelki nehézségek: fokozott magánéleti, vagy munkahelyi stressz, megoldatlan problémák, az élethelyzet változásai, a jövőtől való szorongás
  • életvitel: késő esti étkezés, túlzott alkoholfogyasztás, serkentő hatású italok (kávé, fekete tea stb.), a lefekvés előtti tevékenység típusa
  • megváltozott napi ritmus: például munkahelyváltás, munkanélkülivé válás, időskorban a nyugdíjazás, vagy akár a családi munkamegosztás terheinek változása miatt
  • a megszokott kerékvágásból kizökkent alvásritmus: ez adódhat több műszakos munkabeosztásból, vagy akár távoli, kontinenseken átívelő utazásból
  • alváskörnyezet: kedvezőtlen zaj- és fényviszonyok, túl meleg vagy túl hideg, esetleg levegőtlen hálószoba, kényelmetlen fekhely

„Az utóbbi pár hónapban egy nagy projekten dolgoztunk a munkatársaimmal. Se éjjelem, se nappalom nem volt, keveset aludtam, alig ettem, szinte csak a kávét öntöttem magamba. Nem tagadom, teljesen összeomlottam az állandó feszültség és a kimerültség miatt. Nem volt mit tenni, szakemberhez fordultam a problémámmal, aki alvást segítő készítményt írt fel, és tanácsolt pár praktikát, ami nálam bevált. Például figyelek arra, hogy délután 5 óra után ne igyak kávét, illetve nehéz volt, de sikerült megtanulnom, hogy a telefont lefekvés előtt egy órával már nem használom” – mondta el Ágnes.

Az alvás és a stressz összefüggései

Fotó: unspalsh

Mit tehetünk az alvászavar ellen? Vessünk be pár apró trükköt:

Zuhanyozzunk le lefekvés előtt

A testhőmérséklet fürdés és zuhanyzás közben megemelkedik, de amint kilépünk a kádból, hirtelen visszaesik, ami azt a jelet küldi az agynak, hogy a test készen áll az alvásra.

Semmi alkohol!

Lehet, hogy egy kevés alkoholtól gyorsabban elalszunk, viszont nyugtalanabbá válhat tőle az alvásunk, így nem leszünk kipihentek reggelre. Pár órával lefekvés előtt már inkább ne fogyasszunk semmilyen alkoholt.

Ne maradjunk az ágyban

Ha már legalább 20 perce ébren forgolódunk az ágyunkban, akkor keljünk fel és csináljunk valami megnyugtató tevékenységet, de a számítógépet és az okostelefont kerüljük el. Ezzel megelőzhető, hogy az ágy mint helyszín összefonódjon az álmatlansággal.

Alvásproblémára: alvás!

Összeszedett napirendet kell tartani, amiben az alvásnak épp olyan fontos ideje és helye van, mint a munkahelyi feladatok elvégzésének vagy a családi programoknak. Az alvásproblémák egyik fontos gyógymódja tehát maga az alvás, a rendszeres és kielégítő mennyiségű pihenés.

A stressz után inkább olvass a boldogságról:

(Nyitókép: Unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top