Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Öt bevált módszer, amivel csillapíthatod az aranyeres tüneteket

Kezdetben nem fáj, azonban előrehaladott állapotában égő, viszkető és erős fájdalommal jár az aranyérbetegség. Mit tehetünk ellene? Adunk rá tippeket!

Legszívesebben eltitkolnánk, de a folyamatosan súlyosbodó tünetek nem hagyják, hogy megfeledkezzünk róla. Az aranyér nem válogat, bármelyik életkorban előfordulhat, ha pedig elhanyagoljuk a kezelését, egyre súlyosabb panaszokat okoz. Mivel csillapíthatjuk? Adunk rá öt bevált tippet!

1. Lenmaggal és gyümölcsökkel a jobb emésztésért!

A napi egy evőkanál lenmag fogyasztása azért javasolt, mert segítségével gyorsabbá válik az emésztés. Az aranyér kezelésének megválasztása a betegség stádiumától és a panaszok súlyosságától függ. Ettől függetlenül pár életmódbeli változtatással sokat tehetünk, hogy a tünetek enyhüljenek. Például együnk rostokban gazdag ételeket, gyümölcsöket, amelyek flavonoidokat tartalmaznak, ezáltal a vénák falát is erősítik. Részesítsük előnyben a citrusféléket, az epret és a málnát.

2. Sportolj!

„Bankban dolgozom több mint tíz éve. Az ülőmunkának köszönhetően nemcsak gerincproblémáim vannak, hanem aranyérrel is küzdök. Bár sokat teszek azért, hogy ne jelentkezzen túl gyakran, sajnos nem mindig tudom elkerülni. De van egy-két hasznos és bevált tippem: rászoktattam magamat, hogy óránként felálljak a székemből, és sétáljak pár percet az irodában, hétvégéken pedig tempós gyaloglásokat iktatok a napirendembe. A rendszeres mozgás nekem sokat segített az aranyérbetegségemen” – mondta Júlia.

3. Ha már a praktikák nem segítenek, akkor is van kiút

„A családban nálunk öröklött dolog az aranyérbetegség, sőt, én még a székrekedésre is hajlamos vagyok. Nem szépítem: az égő, viszkető érzés még hagyján, de az erős fájdalom, ami az aranyérrel jár, egyszerűen elviselhetetlen. Kezdetben lokális készítményeket kaptam a problémámra, ma már érösszehúzó hatású szereket és gyulladáscsökkentőket is szedek. Emellett változtattam az életmódomon, többet sportolok, figyelek a napi folyadékbevitelre, és kerülöm a csípős ételeket. Apró, de nagyon hasznos trükkök ezek!” – mondta Tibor.

4. Vessünk be egy egyszerű otthoni praktikát!

Az aranyérbetegség a kezdeti stádiumban általában nem jár fájdalommal vagy egyéb tünetekkel. „Sosem volt aranyerem, de egy évvel ezelőtt költözködtünk, és néhány doboz sokkal nehezebb volt, mint amire számítottam. Éreztem, hogy valami nincs rendben, a gyanúm be is igazolódott, amikor észrevettem, hogy véres a WC-papír. Fájdalmam vagy egyéb tünetem nem volt, az egyik barátnőm viszont, aki állandóan harcol az aranyérbetegséggel, még korábban azt mondta, hogy a meleg vizes ülőfürdő neki mindig jót tesz. Kipróbáltam, és nekem is bevált. A biztonság kedvéért elmentem az orvosomhoz is, aki kenőcsöt írt fel” – mondta Ági.

5. Fontos a higiénia

„Folyamatosan küzdök az aranyérrel, ami az ülőmunkámnak is köszönhető, és már a várandósságomat is megkeserítette. Azt hiszem, már minden fontosabb házi és egyéb praktikát, tippet és tanácsot kipróbáltam és megfogadtam. Nem tagadom, valóban sokat segített az állapotomon az, hogy elkezdtem figyelni a napi folyadékbevitelre, a rostban gazdag ételek fogyasztására és a testmozgásra is. Emellett azonban van még egy dolog, ami szerintem rettentő fontos: a higiénia. Székletürítés után mindig megmosom az altestem, ha erre nincs lehetőségem, akkor intim törlőkendőt használok” – mondta Irén.

Fontos! Az elhanyagolt aranyér nemcsak egyre fájdalmasabb, de be is gyulladhat. Ekkor már komolyabb beavatkozás szükséges. Mindenképpen forduljon szakorvoshoz!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top