Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Súlyos tévhitek a felfázásról

Gyakori probléma, mégsem vagyunk tisztában tüneteivel, következményeivel, kialakulásának okaival. Eloszlatjuk a tévhiteket!

Tévhit: meghűlés = felfázás!

A hólyaghurut, azaz a felfázás, nevével ellentétben ritkábban adódik abból, ha valaki túl sokáig ücsörög hűvös helyen. A fájdalmas, csípő vizeléssel, állandó vizelési ingerrel, súlyosabb esetben lázzal, deréktáji fájdalommal járó hólyaghurut leggyakoribb kiváltó oka ugyanis az E. coli nevű baktérium. A „felfázás” tehát valójában bakteriális fertőzés, amivel szemben a szervezet védekező rendszerét gyengíti az altest lehűlése.

Tévhit: a felfázás csak a nők betegsége

Az igaz, hogy a nőknél gyakrabban fordul elő a felfázás, mint a férfiaknál, de ennek elsősorban anatómiai okai vannak. A női húgycső ugyanis rövidebb, így a kórokozók hamarabb eljutnak a hólyagig, de mindettől függetlenül férfiaknál is ugyanúgy kialakulhat a felfázás.

Fotó: iStock/illusztráció

Tévhit: semmi köze az intim higiéniának a felfázáshoz

A hólyaghurut kialakulása gyakoribb bizonyos betegségek megléte esetén, továbbá a változókori hormonhiány következményeként, ugyanakkor igenis összefügghet az elégtelen intim higiéniával is, ugyanúgy, mint a túlzásba vitt tisztálkodással. A lúgos, fertőtlenítő hatású szappanok ugyanis megváltoztatják a hüvely egészséges flóráját fenntartó jótékony baktériumoknak kedvező savas kémhatást.

Tévhit: nincs kapcsolat a szex és a felfázás között

Sajnos ez nem igaz! A felfázás kialakulásában a gyakori és intenzív nemi élet is közrejátszhat. Sokan vannak, akiknél egy kiadós együttlét után újra és újra megjelennek a felfázás jól ismert tünetei.  Ennek oka, hogy a belekben honos E.coli baktériumok a szexuális aktus során a végbélnyílás környékéről könnyen a húgyhólyagba juthatnak, elszaporodhatnak és gyulladást okozhatnak.

Tévhit: a fogamzásgátlóktól nem alakulhat ki felfázás

Sok nő használ spermicid fogamzásgátló eszközöket, amik viszont megváltoztathatják a savas hüvelyi pH-t, és emiatt a hüvelyflóra egészséges egyensúlya felborulhat. A lúgosabb közeg pedig nem kedvez a kórokozókat kordában tartó Lactobacillusoknak, ellenben más, káros baktériumok szaporodásnak indulhatnak.

Tévhit: „egy kis felfázás, még nem a világ vége”

A hólyaghurutot nem szabad félvállról venni. A húgyutakban elszaporodó baktériumok ugyanis eljuthatnak a vesékig, így akár vesemedence-gyulladást is okozhatnak.

Tévhit: semmi más nem segít, csak az antibiotikum

Ez így nem igaz, ugyanis ha az első tünetek jelentkezésekor elkezdjük a tünetek csillapítását (gyógynövényekkel, vény nélküli szerekkel), és betartunk két fontos szabályt: sok folyadékot iszunk, és sokat is pisilünk, illetve nem tartogatjuk a vizeletet, akkor enyhülhetnek a kellemetlen tünetek, és megelőzhetjük a betegség súlyosbodását vagy a szövődmények kialakulását.

Tévhit: nincs olyan, hogy visszatérő hólyaghurut

Sajnos van! Ha valaki visszatérő hólyaghuruttal küzd, feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után antibiotikumok és egyéb, a szervezet védekezését segítő, megelőzést szolgáló gyógyszer szedését javasolhatja. Ilyenkor az antibiotikum-kúra után a hüvelyflóra természetes egyensúlyának visszaállítására is törekedni kell! Fontos, hogy a szakember utasításait pontosan kövessük, hogy tényleg ne térjen vissza a felfázás!

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top