Tabuk nélkül

Szex változókorban – tabuk nélkül a klimaxról

A korábban tökéletesen működő házaséletet egyik napról a másikra megnehezítheti, megkeserítheti a klimaxszal előbb-utóbb jelentkező hüvelyszárazság. Ez történt Angélával is, aki az egyik idősebb, a problémával már megküzdött barátnője, Márti segítségét kérte.

A változókorról nem igazán szeretnek beszélni a nők. Én is így voltam ezzel. Amíg lehetett, nem vettem róla tudomást, próbáltam magamtól elhessegetni, mások előtt palástolni a problémáimat. A néha-néha jelentkező hőhullámokkal megküzdöttem: dezodort váltottam, és a ruhatáramban is a természetes anyagú, jól szellőző ruhákat részesítettem előnyben. Viszonylag jól kezeltem a hangulatingadozásokat még a férjem szerint is. Mostanáig a klimax eddig csak minimálisan nehezítette meg az életemet, de néhány napja olyan történt, ami után már nem dughattam homokba a fejem, segítséget kellett kérnem.

Tiborral, a férjemmel nem volt hullámoktól mentes a házasságunk – kinek az? –, főleg így, több évtized után… Igen ám, de pár hete olyan problémával találkoztunk, amivel évtizedek alatt soha. Én ilyen kellemetlen helyzetben sosem éreztem magam: életemben először fájdalmasnak éreztem az együttlétet a férjemmel, de nemcsak nekem fájt a szex, hanem neki is.

szex, változókor

Sürgősen tanácsra volt szükségem, és azonnal tudtam kihez kell fordulnom: Márti barátnőm tíz évvel idősebb nálam, a húszas éveim óta jóban vagyunk, ő volt a mentorom az első munkahelyemen. Fel is hívtam, hiszen ki más adhatna tapasztalatokon alapuló, őszinte tanácsot, mint egy idősebb, bizalmas barátnő?

– Márti, át tudnál ugrani valamelyik délután? – kérdeztem.

– Nem találkozhatnánk a szokásos kávézóban? Ma négykor? – vetette fel.

– Nem, nem, annál kényesebb a téma, kérlek, kivételesen inkább verekedd át magad a délutáni csúcsforgalmon! Teázzunk nálunk! – kérleltem.

– Rendben, megyek! De ugye nem arról van szó, hogy Tibor megcsalt? – kérdezte aggódva, Márti.

– Nem. Még nem… – válaszoltam.

Tudtam, hogy Márti az én emberem, hiszen ő már végigment ezen, tapasztalati tanácsokkal szolgálhat, és ő megért majd. Márti átszáguldott a városon, és még arra is jutott ideje, hogy a kedvenc süteményemből hozzon. Miközben teát főztem, gyorsan elhadartam az aktuális problémámat. Kicsit feszengve beszéltem erről még neki is, és nagy szükségem volt a megerősítésre, hogy halljam, mindenki átmegy ezen, minden házaspár megküzd ezzel.

– Angéla, ne aggódj! Ez teljesen természetes. A hormonális változás sok kellemetlen tünettel jár, mint például a hőhullámok, az éjszakai fokozott izzadás, a túlsúly, a hangulatingadozások és sajnos a hüvelyszárazság is ezek közé tartozik – kezdett bele Márti.

– Igen, de mit tegyek? – kérdeztem kétségbeesve.

– Mivel az ösztrogénszint csökken, ezért nemcsak a bőröd, hanem a hüvelyed is egyre szárazabbá válik. De ne aggódj, megadom az orvosom számát, ő majd segít kiválasztani a számodra legmegfelelőbb kezelést, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba! – nyugtatott meg Márti.

– És Tibornak mit mondjak? Olyan nehéz erről beszélni!

– A nőgyógyászom nekem is adott egy tájékoztatót a hüvelyszárazságról, felejtsd csak nyugodtan az asztalon. Ha Tibor „véletlenül” elolvassa, utána talán könnyebb lesz megbeszélni vele a dolgot – mondta Márti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top