nlc.hu
Tabuk nélkül

Ezek mind a stressz számlájára írhatók

Testi tünetek: ezek mind a stressz számlájára írhatók

Az állandó, kezeletlen stressz olyan testi tüneteket, bajokat produkálhat, amelyekre más esetben talán nem is gondolnánk. Vegyük észre a jeleket!

Az életben elkerülhetetlenek a megrázkódtatások, a kiélezett helyzetek, amelyekkel éppen a stressz hatására felszabaduló hormonok (a szervezet zsír- és cukorraktáraiból energiát felszabadító kortizol, valamint a szívverést és vérnyomást fokozó adrenalin és noradrenalin) segítségével tudunk megbirkózni.

A „jó” stressz jobb teljesítményre sarkall, de súlyos következményei lehetnek annak, ha heteken-hónapokon át folyamatos stresszben, szorongásban élünk. Ilyenkor a testünk jelezni fog: baj van!

Tartós stressz és következményei

Fotó: Getty Images

Gyomorpanaszok

Az állandó, tartós stressz egyik legjellemzőbb tünete, amikor hasi fájdalmunk és diszkomfortérzésünk támad a gyomor körül. Az állandó feszültség és szorongás oxigént von el, görcsös érzést okozva a gyomorban. Ez a szervezet természetes reakciója, a szimpatikus idegrendszer aktiválódása a stresszre.

A stresszhormon blokkolhatja a tesztoszteront

A férfiak életében a tartós stressz egészen érzékeny területeken (is) okozhat tüneteket. Angolszász kutatások szerint a stresszhormon (kortizol) magasabb szintje blokkolhatja a tesztoszteront. Tehát a szexualitással, a férfiassággal (is) erősen összefüggő problémáról van szó. A testi tünetek, megbetegedések között szerepelhet a prosztatagyulladás, sőt a prosztatarák is – olyannyira meghatározó ez esetekben a stressz, hogy a megfelelő stresszkezelés javulást eredményezett a már daganatos betegségben szenvedő férfiak állapotában.

Pánikroham

Egy stresszes munkanap után – minden előjel nélkül – hevesen zakatolni kezd a szívünk, a mellkasunk szorít, úgy érezzük, nem kapunk levegőt, izzadunk, remegünk. Az ijesztő jelek aztán egy idő után maguktól megszűnnek. Ha a rutinvizsgálatok semmilyen testi bajt nem jeleznek, sokszor az derül ki, hogy pánikrohamot éltünk át.

A hosszú távon kezeletlen pánikbetegség gyakran vezet depresszióhoz, és a különféle szervi bajok is halmozottan fordulhatnak elő: például tartóssá válhat a magas vérnyomás, de a szívnek sem tesz jót, pláne, ha rendszeressé válik a megterhelő magas pulzus.

Alvászavar

A tartós feszültség és stressz miatt alvászavar alakulhat ki, hiszen a napközbeni problémáink éjjel is tovább gyötörhetnek: forgolódunk, többször felriadunk, márpedig ha nem tudjuk kipihenni magunkat éjszakánként, napközben még feszültebbek leszünk. Olyan ördögi kör alakulhat ki, amelyből szinte képtelenség kitörni. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a tartós feszültségben élők gyakrabban betegszenek meg, illetve baleseteket is könnyebben okoznak.

Gyakori fejfájás

A stressz másik legismertebb tünete a fejfájás: a rendszeres idegeskedés a migrén gyakori kiváltója. Épp ezért a migrénes fejfájásra gyakran nem hatnak a fájdalomcsillapítók, ellenben a pihenés beválhat, és sokat segíthet a tünet enyhítésén, ha megszüntetjük – vagy legalábbis csökkentjük – a stresszforrást.

Túlzott izzadás

Ha azt vesszük észre, hogy sokat izzadunk, az azt mutatja, hogy egyfolytában idegesek vagyunk, szorongunk. Amikor ugyanis a test egy érzelemre reagál – lehet az stressz vagy izgalom –, olyankor veríték szabadul fel az apokrin mirigyekből. Ha ez túl gyakran történik meg velünk, akkor érdemes gondolkodni azon, milyen stressznek vagyunk folyamatosan kitéve.

(Nyitókép: Richard Drury/Getty Images)

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top