Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Tévhitek a bakteriális hüvelyfertőzésről

A leggyakoribb hüvelyfertőzés a bakteriális vaginózis, mégis rengeteg a félreértés körülötte. Összeszedtük, és tisztázzuk a legnagyobb tévhiteket!

Tévhit, hogy a bakteriális fertőzés nemi úton tejed

A problémát az okozza, hogy felborul a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya, a védelmet biztosító Lactobacillusok száma csökken, így a hüvely pH-ja emelkedni kezd. Ilyen körülmények között könnyen elszaporodnak olyan baktériumok, melyek gyulladást okoznak a hüvelyben. A hüvelyflóra például antibiotikum szedését követően szinte biztosan megváltozik, hiszen az antibiotikum nem válogat jó vagy rossz baktérium között, így gyakran elpusztítja a normál bél-, vagy hüvelyflóra alapját képező hasznos bacilusokat is.

Tévhitek a bakteriális hüvelyfertőzésről

Rendet teszünk a fejekben a bakteriális hüvelyfertőzéssel kapcsolatban.

Tévhit, hogy a bakteriális vaginózis oka egy valahol „összeszedhető” fertőzés

A bakteriális hüvelyfertőzést kiválthatja, vagy arra hajlamosíthat a stresszes életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlzásba vitt intim higiénia (például a gyakori hüvelyöblögetés), de strandolás, uszoda- vagy szaunahasználat után is jelentkezhet. Mindezek ugyanis felboríthatják az egészséges hüvelyflórát, ami a kórokozók akadálytalan szaporodásának kedvez.

Tévhit, hogy a bakteriális vaginózis nemi úton terjed

A fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere, egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat vagy szexuális eszközök használata – vagy éppen az óvszer nélküli együttlét – következtében azonban megváltozhat a hüvely természetes baktérium-összetétele, ezáltal elszaporodhatnak a gyulladást okozó baktériumok a hüvelyben.

Tévhit, hogy a bakteriális hüvelyfertőzés nem kezelhető

Mivel az ilyen típusú hüvelyfertőzést általában egyszerre többféle baktérium kóros elszaporodása váltja ki, ezért antibiotikummal jól kezelhető, de nagyon fontos, hogy tartsuk be az orvosunk által javasolt útmutatásokat, a felírt készítményt addig és úgy használjuk, ahogyan ő előírta! Arról pedig semmiképpen ne feledkezzünk meg, hogy a fertőzés kiújulásának elkerüléséhez a hüvelyflóra regenerálására is szükség van, ugyanis az antibiotikum a betegség miatt már amúgy is jelentősen lecsökkent létszámú jótékony Lactobacillusokat még inkább megtizedeli.

Tévhit, hogy bakteriális vaginózis nem fordulhat elő a menstruáció alatt

A hüvely optimális, enyhén savas pH-ját a menstruációs vérzés is lúgos irányba tolja, ezért a kórokozók elszaporodásának megakadályozására az 1-2 óránkénti tamponcsere ajánlott.

Tévhit, hogy gombás és bakteriális hüvelyfertőzés nem okozhat együtt kellemetlen tüneteket

Előfordulhat, hogy egy más betegség kezelésére szedett antibiotikumnak a szervezet hasznos baktériumai is áldozatul esnek, és ennek következményeként kialakul például a bakteriális hüvelyfertőzés. Sőt, akár gomba és baktérium együtt is okozhat tüneteket.

Ha évente legalább 3-4 alkalommal van visszatérő hüvelyi fertőzésünk, fontos, hogy kenetvétellel ellenőriztessük, hogy az alkalmazott terápia sikeresen elpusztította-e a kórokozókat, mert ha mégsem, akkor egy másik, hatásos kezelési mód megválasztására lesz szükség.

Tévhit, hogy a WC-használat nem szólhat közbe

A helyes WC-használatra mindig ügyeljünk: legyen kézmosás előtte és utána is, a törlés helyes iránya pedig elölről hátrafelé történjen, máskülönben a fertőzés gyorsan felütheti a fejét.

Fontos, hogy felismerjük a bakteriális hüvelyfertőzés jellegzetes tünetét: a hüvelyváladék ilyenkor bőségessé, tejsavóhoz hasonló állagúvá, szürkésfehér színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szaga lesz. Törekedjünk a hajlamosító tényezők kiküszöbölésére,  továbbá megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítményekkel tartsuk fenn a hüvely természetes baktériumflóráját és savas kémhatását. Mindezek segítenek a kórokozók elszaporodása és a fertőzések kiújulása ellen is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top