Tabuk nélkül

Tudtad? A klimax tüneteit hormonmentesen is legyőzheted! (x)

Ma már szerencsére módunkban áll felvenni a kesztyűt a változókor tünetei ellen! Egyre többen részesítik előnyben a hormonmentes kezelési lehetőségeket.

Tudtad? A klimax tüneteit hormonmentesen is legyőzheted! (x)
A klimax, avagy a változókor sok nő életét keserítheti meg a különféle testi és lelki tünetek miatt. A váratlan leizzadással járó hőhullám-rohamok vagy a hisztis-sírós hangulati kitörések ellen az előttünk járó generációk még nem sokat tudtak tenni. Egy mai modern nőnek viszont már számos lehetősége van a klimaxos panaszok enyhítésére. Nem árt azonban, ha tudod és mérlegeled a különböző terápiák előnyeit és kockázatait, és ennek fényében hoztok döntést kezelőorvosoddal közösen arról, hogy melyik a számodra hatásos és egyben biztonságos alternatíva.

A változókor általában a negyvenes életévek vége felé veszi kezdetét. A folyamat során a női hormonális rendszerben komoly átalakulás zajlik: fokozatosan megszűnik a petefészkek hormontermelése, emiatt eleinte rendszertelenné válik, majd idővel végleg elmarad a menstruáció. Ez természetes folyamat, így az is természetes, hogy a hormonszint változása számos kellemetlenséget tud okozni. Egyáltalán nem kötelező azonban együtt élned a klimaxos tünetekkel. Több éven át tartó folyamatról van szó, és ha nem teszünk semmit a panaszok ellen, szinte biztosra vehető, hogy nehéz mindennapok elé nézhetünk…

A gyűlölt klimax

Az ingadozó hormonszint miatt jelentkeznek bizonyos jellegzetes „klimaxos” tünetek, amelyek közül talán a legismertebb a hőhullám, azaz a hirtelen kialakuló hőségérzet. A legváratlanabb helyzetekben akár a hajunk tövéig leizzadni már önmagában sem kellemes élmény, társaságban vagy a munkahelyen viszont különösen kínos perceket okozhat. A hőhullámokon és a fokozott izzadáson túl általános panasz szokott lenni még a fáradékonyság, az alvászavar, illetve a hangulatingadozások: sírógörcsök, dührohamok, amikor már a magad számára is elviselhetetlenné válsz.

Vannak szerencsések, akiknek szinte semmilyen tünetet nem okoz a menopauza, sokakat viszont meggyötörnek a kellemetlen panaszok. Sőt, előfordulhat olyan mértékű életminőség-romlás is, ami miatt a klimaxos nő már kénytelen orvosi segítséget kérni.

Hormonhiányra hormont? Létezik más módszer is!

Az 1980-as évek óta már Magyarországon is rendelkezésre állnak olyan hormonkészítmények, amelyekkel a klimaxos panaszok hatékonyan enyhíthetők, ám az ilyen gyógyszereket csakis folyamatos orvosi ellenőrzés mellett szabad szedni. A tüneteket hormonhiány okozza, ezért akár „logikus” megoldásnak is tűnhet a hiányzó hormonok gyógyszeres visszapótlása, azonban nem árt tudni, hogy a hormonkezelés bizonyos veszélyekkel is jár. Ha például a családban előfordult már emlőrák vagy trombózis, olyankor nem is javasolják a hormonterápiát, mert a szervezetbe mesterségesen juttatott ösztrogén hormon az arra hajlamosaknál fokozhatja ezen betegségek kialakulásának a kockázatát. De általában a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, továbbá a stroke-on átesetteknek sem ajánlott a hormontartalmú gyógyszerek szedése.

Segítség a természet patikájából

Sok nő amúgy sem szívesen szed hormonokat, ódzkodva a szintetikus gyógyszerek alkalmazásától, ehelyett inkább megbízik a növényi hatóanyagokban. Sokféle növény – például a vöröshere, a lencse, a napraforgó vagy a rozs – tartalmaz úgynevezett fitoösztrogént, ami ugyan nem hormon, viszont a szervezetben az ösztrogénreceptorokra hatva mégis „ösztrogénszerű” hatást kelt. Emiatt máig kérdéses, hogy a fitoösztrogének nem fokozhatják-e mégis az emlődaganatra, trombózisra való hajlamot. Sajnos ezt a félelmet a tudománynak még nem sikerült egyértelműen eloszlatnia.

 

Biztonságos, hormonmentes alternatíva

Másfajta növényi hatóanyagok az úgynevezett fitoSERM-ek, amelyek képesek enyhíteni a klimaxos tüneteket, ám eközben az ösztrogénérzékeny szövetekben (emlő, méhnyálkahártya) egyáltalán nincs hormonszerű hatásuk. Ebbe a csoportba tartozik a Cimicifuga (magyarul poloskavész) gyógynövény. Speciális kivonatával több vizsgálatot is folytattak, az eredmények pedig igazolták a gyógynövénynek hatásosságát és biztonságosságát a változókori panaszok enyhítésében.

Remifemin Plus olyan kombinált növényi gyógyszer, amely magas koncentrációban tartalmazza a Cimicifuga sokat vizsgált speciális kivonatát, valamint másik összetevőként az orbáncfű kivonatát is. A Cimicifuga elsősorban a klimax testi tüneteit, a hőhullámokat, illetve a fokozott izzadást enyhíti, az orbáncfű pedig a lelki gondokon segít úrrá lenni, miközben az alvásra is jó hatással van.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Vény nélkül kapható gyógyszer

A változókori panaszok enyhítésére javallott Remifemin Plus növényi gyógyszer recept nélkül kapható a gyógyszertárban, illetve megrendelhető webes patikákból is.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top