Tabuk nélkül

Van kiút: így kezeld a hüvelyszárazságot!

Olyannyira tabutémának számít a nők körében a hüvelyszárazság, hogy a többség még azzal sincs tisztában, hogy van megoldás a problémára!

A hüvelyszárazság hátterében a legtöbb esetben az ösztrogén nevű petefészekhormon hiánya áll. A problémát leggyakrabban a változókor egyik jellemző tüneteként emlegetik, ekkor ugyanis a szervezet ösztrogénszintje jelentősen csökken.

Pedig az ösztrogénszint csökkenése számos egyéb okból bekövetkezhet:

  • kemo- vagy sugárterápiát követően,
  • szülés után,
  • szoptatás idején,
  • vagy akár drasztikus fogyókúrák és evészavarok miatt is.

A hüvelyszárazság nemcsak hormonális okokhoz, de például a stresszes életmódhoz, lelki vagy párkapcsolati problémákhoz társulva is jelentkezhet.

Fotó: iStock

Hüvelyszárazság és változókor

A klimax során a hüvelyhám fokozatosan elvékonyodik, sorvad, romlik a vérellátottsága. A hámszövet veszít rugalmasságából, és izgalmi állapotban sem éri el a megfelelő nedvességet. Így az együttlétek fájdalommal és akár apróbb sérülésekkel is járhatnak. A száraz hüvely miatti égő, feszülő érzés állandósulhat is. A hüvelyflóra megváltozása pedig még fogékonyabbá teszi az amúgy is gyengült hámszövetet a fertőzésekre.

Fontos! Nem szabad házi praktikákkal próbálkozni a hüvelyszárazság ellen, ugyanis könnyen tönkretehetjük a hüvely egészséges baktériumflóráját!

Szerencsére van kiút!

„Rengeteg mindent olvastam a változókorról és az azzal járó megpróbáltatásokról. Magabiztos voltam, azt hittem, mindenre felkészültem, de nagyot tévedtem. Nálam a hőhullámokon és az erős verejtékezésen túl komoly problémák akadtak a férjemmel való együttlétek során is. Mivel gyakorlatilag állandósult az égő, irritáló, kellemetlen érzés odalent, orvoshoz fordultam. A szakember elmondta, hogy ez hüvelyszárazság, de nem szabad megijedni, a változókorban lévő nőknél előfordulhat. Esetemben nem volt súlyos a probléma, így hüvelyi hidratáló készítményt kaptam. Szerencsés vagyok, hogy ennyivel megúsztam, de ebből is sokat tanultam. Ha egy tanácsom lehet, akkor az az, hogy ne féljünk beszélni a problémánkról, akkor se, ha a téma a hüvelyszárazság! Örülök, hogy mertem segítséget kérni, így a panaszaim is megszűntek” – mondta Mónika.

A hüvelyszárazságot nemcsak az együttlétek idejére, hanem mindenképpen tartósan is kezelni kell, hiszen tünetei nem túl kellemesek: az égő, irritáló-viszkető érzéstől kezdve egészen a hüvelyflóra, valamint a hüvelyhám sérüléséig bármi előfordulhat.

Amennyiben ösztrogénhiány okozza a problémát, kézenfekvő lehet a hormontartalmú, helyi készítmények alkalmazása. Sok esetben azonban a hormonkezelés valamilyen okból ellenjavallt, akkor inkább érdemes ápoló, nedvesítő összetevőket tartalmazó, kombinált készítményeket használni.

Tudtad? A különböző síkosítók segítséget jelenthetnek az aktus megkönnyítésére, azonban semmiképpen sem érdemes babaolajat, testápolókat vagy bármilyen más házi megoldást alkalmazni a hüvelyszárazságra, ezek ugyanis irritációt okozhatnak.

(Nyitókép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top