Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Vashiány és a nők: miért gyakoribb probléma nálunk?

A nőknél sajnos sokkal nagyobb a rizikója annak, hogy kialakul a vashiány, illetve a vashiányos vérszegénység. Mi ennek az oka és mit tehetünk ellene? A válasz egyszerű!

A vashiány gyakorlatilag bárkinél kialakulhat, de különösen veszélyeztettek a csecsemők, a kisgyerekek, a serdülők, az állapotos kismamák, erős havivérzés esetén a termékeny korban lévő nők.

Mik a vashiány tünetei?

  • fáradtság,
  • kimerültség,
  • fejfájás,
  • légszomj,
  • szédülés,
  • kábaság, sápadtság,
  • gyengült koncentráció,
  • hideg végtagok,
  • hajhullás,
  • a körmök töredezése,
  • ingerlékenység

–  mindezek egyaránt jelezhetik a szervezet vashiányát.

Tudtad? Bármilyen jelentős vérvesztés, krónikus, hosszan tartó vérezgetés is vashiányos vérszegénységhez vezethet.

Figyelj oda magadra, a vashiány nem játék! Fotó: getty

Figyelj oda magadra, a vashiány nem játék! Fotó: getty

Tény: a vashiánynak a nők jobban ki vannak téve.

A kérdés: miért?

Csecsemő- és serdülőkor

Fakadhat a vashiány abból, hogy megnő a szervezet vasigénye. Ez főként a gyors fejlődés időszakában fordulhat elő, így csecsemőknél, később pedig serdülőkorban tapasztalható. Serdülő lányoknál a megjelenő menstruáció, illetve a serdülőkorban bekövetkező hirtelen testi fejlődés ezzel egyidőben történik, ami megnöveli a vashiány kialakulásának rizikóját.

Menstruáció

A női szervezetnek a havi menstruációs vérveszteség miatt is több vasra van szüksége, főleg, ha erősebb a menzesz és emiatt nagyobb a vérvesztés. Míg a férfiak napi vasszükséglete 1 mg, addig a nőké ennek közel a duplája, napi 1,5–2 mg. A táplálékkal bevitt vasnak kb. 10 százaléka szívódik fel, így nők esetében 15-20 mg/nap vas bevitele szükséges a táplálékkal, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a napi 1,5-2 mg vasat.

Ha étkezéssel nem tudjuk bevinni ezt a vasszükségletet, akkor rendszeres vaspótlásra van szükségünk! Megfelelő, legalább 100 mg elemi vasat tartalmazó készítményeket leginkább gyógyszertárakban érdemes beszerezni. Ezekből akár napi egy tabletta szedése is elegendő lehet a vashiány megelőzésére, vagy enyhébb esetek kezelésére. Fontos, hogy a kúrát legalább 3 hónapon át folytassuk, azért, hogy a vasraktárakat is feltöltsük.

Terhesség és szoptatás

A terhesség és szoptatás időszaka kiemelten fontos a szervezet vasellátottsága szempontjából. Terhesség alatt ugyanis a kismamáknak annyira megnő a vasigényük, hogy vaspótlás nélkül nem tartható fenn az egyensúly, és ennek hiányában kialakulhat a vashiány, súlyosabb esetben a vashiányos vérszegénység.

Fontos! A vashiány és vashiányos vérszegénység mind az anya, mind a magzat egészségét veszélyezteti, károsan hat a magzati idegrendszer fejlődésére, a koraszüléssel, valamint az alacsony születési súllyal is összefüggésben áll.

Terhesség előtt és után is figyeljünk a vaspótlásra!

A tervezett terhesség előtt pár hónappal érdemes feltölteni a vasraktárainkat, így nagyobb eséllyel nem leszünk vérszegények a terhesség végére, a szülés előtt. Szülés után se hagyjuk abba a vas szedését, a szoptatás időszaka alatt is magasabb a vasigény!

Tudtad? A C-vitamin, illetve a folsav támogatja, míg például a kalcium, a magnézium, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a kávéban, fekete teában lévő bizonyos növényi összetevők rontják a vas felszívódását. Ezért nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mit mivel eszünk együtt.

Összefoglalva: kiemelten figyeljenek a vaspótlásra a serdülő lányok, az erősebben menstruáló nők, a kismamák, szoptatás időszakában lévő anyukák, illetve diétázó, fogyókúrázó, vegán és vegetáriánus étkezést tartó, intenzíven sportoló nők! Az ő esetükben a legfontosabb gondolni a vas pótlására akár az étrend megreformálásával, illetve magas elemi vastartalmú készítmények szedésével!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top