Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Ezek a vashiány legkellemetlenebb tünetei

Ha a vas valamilyen oknál fogva csökken a szervezetünkben, akkor komoly zavarok támadhatnak a testünk működésében! Melyek a legkellemetlenebb tünetek? Te tisztában vagy velük?

Testünk működéséhez létfontosságú ásványi anyag a vas. A vasraktárak kimerülését a vérképzésünk is megsínyli: ha a vörösvértestek fontos alkotóelemének, a hemoglobinnak a képzéséhez nem áll rendelkezésre a szükséges vasmennyiség, akkor a vörösvértestek száma és mérete csökken, és a színük is halványabb lesz. Az oxigénszállító funkcióban zavar támad, mindez pedig tovább rontja a szervezet energiaszintjét.

A vashiány nemcsak az időseket és a betegeket fenyegeti, hanem az aktív életet élő férfiakat és nőket egyaránt.

A fáradtságnak és kimerültségnek számos oka lehet, köztük a stressz, a túlhajszolt életmód vagy az alváshiány. Ha ez az állapot tartósnak bizonyul, előfordulhat, hogy a háttérben vashiány húzódik meg. A vashiány egyik legjellemzőbb tünete a fáradékonyság, amelyet gyakran kísér fejfájás is.

Vashiány kellemetlen tünetei

Ne vedd félvállról! (Fotó: unspalsh)

A vashiány produkálhat sok egyéb kellemetlen tünetet is:

Heves szívverés

A heves szívdobogás is utalhat vashiányra, hiszen ahhoz, hogy a szervezet igényét ki tudja elégíteni, a szív a már kevesebb oxigént szállító vért próbálja meg gyorsabban keringetni.

Duzzadt nyelv, töredezett körmök

A nyelv vashiány esetén gyulladt vagy érzékeny lehet, illetve érdes felületűvé válhat. Jellegzetes körömelváltozások is megjelenhetnek: a körmök a közepükön behúzódnak, szélükön kiemelkednek, mintegy kanálszerű behorpadást formázva.

„Nagyon stresszes időszakon vagyok túl, aminek az lett a következménye, hogy rendszertelenül étkeztem, keveset aludtam, nem figyeltem a napi vitamin- és rostbevitelre. A szervezetem kimerült, állandóan fáradtnak éreztem magam és sokat is betegeskedtem. Igazán akkor ijedtem meg, amikor a hajam erősen hullani kezdett, és a körmeim is töredeztek. Felkerestem az orvosomat, aki a megfelelő vizsgálatok után közölte: vashiányom van. Kaptam a vas pótlására alkalmas tablettát, és ma már az étkezésemre is több figyelmet fordítok. Szerencsére szép lassan visszaállt a rend a szervezetemben” – mesélte Magdolna. 

Légszomj

A vas szükséges a sejtek energiatermelő folyamataihoz, enzimrendszereink működéséhez. A vashiány ezért légszomjjal is járhat, hiszen vashiányban a szervezetünk oxigénellátása lecsökken, légzésünk pedig felgyorsul, hiszen a testünk így próbál minél több oxigénhez jutni.

Hideg végtagok

Bár a hideg kezek vérkeringési zavarokról és pajzsmirigybetegségről is árulkodhatnak, a fagyos végtagok vashiányban is jellemzőek lehetnek. Az alacsony hemoglobinszint miatt a vér keringetése a szívtől nagyobb munkát igényel, és a távolabbi testrészek így még nehezebben jutnak elegendő oxigénhez.

Nyugtalan láb szindróma

A láb folyamatos, kényszeres mozgatása, azaz a nyugtalan láb szindróma (RLS) hátterében is állhat a vashiány. Ez azt jelenti, hogy a betegnek állandóan mozgatnia kell a lábát, mert az nyugalmi állapotban fájdalmas, zsibbadt, és az illető úgy érzi, hogy a mozgatás enyhíti ezeket a panaszokat.

Koncentrációs zavarok

A sejtek és az idegrendszer normál működéséhez elengedhetetlen a vas, ezért hiánya esetén gyakran jelentkezhet fejfájás, és nehezebben mehet a koncentráció is.

Tudtad? A gyerekeknél a fáradékonyság, a fizikai teljesítőképesség csökkenése, nyűgösség, ingerültség, sápadtság, szédülés, fejfájás, a koncentrációs képesség romlása, étvágytalanság jelezheti, hogy nincs elegendő vas a szervezetükben.

Gyengült immunitás

Az elégtelen vasellátottság az ellenállóképesség csökkenéséhez vezet, ezért könnyebben betegek lehetünk. A szájban megjelenő fájdalmas hólyagos elváltozás, az afta, valamint az ajakherpesz ugyancsak az immunrendszer gyengeségét jelezheti.

Ne vegyük félvállról, inkább oldjuk meg a problémát minél előbb!

A vashiányt a tünetek felismerésekor, illetve vérvizsgálatot követően vényköteles, vagy gyógyszertárban, recept nélkül kapható vaspótló készítményekkel néhány hónap alatt rendezni lehet a szervezet vasraktárainak feltöltésével. Ehhez érdemes megfelelő minőségű és mennyiségű, jól és biztonságosan hasznosuló vasat tartalmazó készítményt választanunk.

(Nyitókép: Unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top