Aktuális

6 gyorstipp a jó karácsonyi fotóhoz

Az csak férfiak által terjesztett tévhit, hogy a nők nem tudnak jó képeket készíteni. Még egy egyszerű fényképezőgépből is rengeteget lehet kihozni, főleg ha olyan jó témánk van, mint a karácsony.
 
 
Készíts listát!
 
Talán triviális tanácsnak tűnhet, de a rengeteg tennivaló között néha elsiklik rajta az ember figyelme: töltsd fel a fényképezőgép akkuját az ünneplés előtt, vagy legyen nálad tartalék elem! A tartalék memóriakártya sem árt a csomagban, vagy legalábbis egy alapos „tisztogatást” érdemes véghezvinni, hogy legyen elég hely az új képeknek a memóriában. Ne a családi összejövetelen kerülj kegyetlen választás elé: vagy a nyaralós képeknek mondasz búcsút, vagy a karácsonyi ünneplésre nem jut elég kocka. Az a legbiztosabb, ha ezek is felkerülnek a karácsonyi teendők listájára, így biztosan nem feledkezel meg róluk!
Ha várhatóan magán az eseményen is nagy lesz a kavarodás, arról is készíthetsz listát, hogy mi mindent szeretnél lefotózni. Ne a romeltakarítás közben jusson eszedbe, hogy idén megint kimaradt a csoportkép a fa előtt, vagy hogy életed első gesztenyés töltött pulykájából csak pár zsíros csont maradt mutatóba az emlékeid mellett.
 
 
Légy kreatív a témákat illetően!
 
A klasszikus karácsonyi albumban ott szerepelnek a fotók az ajándékok átadásáról, a fáról, a családról és az ételekről. Idén minden bizonnyal a dekoráció is megérdemli a dokumentálást, különös tekintettel a saját készítésű díszekre, amelyeket közelről is meg kell örökíteni, akár egyesével is! Ha egy kicsit mélyebben bele szeretnél menni a hangulatba, készíthetsz például előtte-utána fotókat a készülődésről és a sürgés-forgásról, illetve a „végtermékekről”: ételekről, dekorációról, csomagolásról, toalettekről.
 
6 gyorstipp a jó karácsonyi fotóhoz
 
Ha megfelelő fényképezőgéped van, készíthetsz „time-lapse” videókat is. Ennek az a lényege, hogy leteszed ez bizonyos helyre a fényképezőgépet, az pedig bizonyos, előre beállított időközönként készít egy fotót, amit a végén össze lehet fűzni egy hangulatos videóba.

(Illusztráló fotóinkat egy középkategóriás géppel, egy Canon PowerShot SX130IS-sel készítettük, mert ez áll a legközelebb ahhoz, ami minden bizonnyal megtalálható a legtöbb háztartásban. Ebben nem használható együtt a sorozatfelvétel és az időzítés funkció, ezért a netről választottunk példát: a fenti videó a Fehér Házban folyó karácsonyi előkészületeket mutatja be egy percben.)

 
Komponálj!
 
Otthoni amatőr fotóknál az az egyik leggyakoribb hiba, hogy a fotóst annyira elragadja a pillanat heve, hogy csak kattintgat, és nem figyel oda, mi is fog látszani a képen. Nem a lényegen, illetve nem középen van a fókusz, a kép felét a plafon vagy a padló tölti ki, az emberek lába vagy a karácsonyfa csúcsdísze pedig lemarad. Egyszerű, ám alapvetően fontos tanács, hogy töltsd ki a „keretet”, és figyelj arra, hogy minden benne van-e, amit később a monitoron vagy az albumban viszont szeretnél látni!
 
 
Figyelj a fényekre!
 
Nagyon hangulatos dolog az ajándékok bontogatása egy szál égőfüzér fényénél, de az ilyenkor készült fotókról lemaradhatnak a legfontosabb részletek, ha nem figyelünk oda. Ha ilyen körülmények között túl közelről próbálunk vakuval fényképezni, az emberek bőre vagy más fehér felületek a fotókon túl világosak lesznek, „kisülnek”. Ha pedig kihagyjuk a vakut, akkor alig látszik valami a képeken, legalábbis normál beállítások mellett. Ezen segíthet az éjszakai vagy kevés fényhez szánt mód, ha van ilyen a fényképezőgépen (a másik megoldás persze a villany felkapcsolása, de a hagyományos, otthoni fények sokszor kevésnek bizonyulhatnak).
 
6 gyorstipp a jó karácsonyi fotóhoz
 
 
Készíts sorozatképeket!
 
Az egyik legszebb pillanat, amikor a gyerekek bontogatják az ajándékaikat. Ahhoz, hogy erről biztosan szülessen néhány „albumkompatibilis” kép, amin mondjuk a fotóalanyok szeme is nyitva van, használd a fényképezőgéped sorozat (continous) mód beállítását! Ezzel egymás után, kis időeltéréssel több képet tudsz lőni, amik közül később válogathatsz.
 
Használd a makrót!
 
Ha egy szép süteményt vagy díszt szeretnél megörökíteni, természetesen akkor lesz a legjobb az eredmény, ha egészen közelről, makró üzemmódban fotózod le. A hagyományos (például automata) üzemmódokban a pár centiről ellőtt képeken már homályosak lesznek a tárgyak, ezért érdemes a makró funkciót használni.
 
6 gyorstipp a jó karácsonyi fotóhoz
 
Ha van rá lehetőséged, még az előtt készíts képeket az apróságokról, mielőtt megérkezik a vendégsereg, és eluralkodik a káosz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top