A tehetség hónapja

Egyről a kettőre – civil segítséggel

3950 forint - sok vagy kevés? Egy családi mozizás a plázában, egy könyv vagy egy koncertjegy ára nemigen jön ki az összegből. Sok minden más viszont igen.

Ismerjük a mondást: sok kicsi sokra megy. Azt azonban kevesen tudják, hogy a magyar adófizetőknek köszönhetően idén már tíz számjegyű összeggel gyarapodott a tehetséggondozásra fordítható összeg.

Pappné Gyulai Katalin, a debreceni tankerület vezetője átveszi az elismerést
Pappné Gyulai Katalin, a debreceni tankerület vezetője átveszi az elismerést

 

Mindannyian szabadon dönthetünk arról, milyen célra fordítjuk személyi jövedelemadónk kétszer egy százalékát. Az első egy százalékot kérésünkre az adóhatóság olyan civil szervezeteknek, intézményeknek, alapítványoknak utalja, melyek főleg az oktatás vagy egészségügy területén végeznek hasznos munkát. Ezek közé tartozik a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) is, melyet ezen az úton az idén mintegy 400.000 forinttal támogattak az adózók. Az összeget a szervezet idén is a felfedezett ifjú tehetségek támogatására fordítja.

A második egy százalék utalásakor két lehetőségünk van: vagy egy általunk választott egyházat támogatunk, vagy dönthetünk úgy, hogy adónk “második” egy százalékát a Nemzeti Tehetség Program javára utaljuk át. Az adóbevallás elkészítésekor beírandó számot könnyű megjegyezni: ez 1823, vagyis Petőfi Sándor születési éve.

Öröm, hogy az adatok alapján nem csak a tehetségek segítésére és támogatására fordított összeg növekszik folyamatosan, hanem azon állampolgárok száma is, akik úgy döntenek, hogy ezzel a szerény hozzájárulással az egész nemzet számára hasznos programot támogatnak. 2010 óta csaknem megháromszorozódott azon adófizetők száma, akik a Nemzeti Tehetség Programnak utalták adójuk egy százalékát: idén már közel 350 ezren döntöttek így. Az összegek is imponálóak: az elmúlt négy évben összesen több mint ötmilliárd forinttal nőtt civil segítséggel a hazai tehetségek segítésére költhető összeg, a programot csak idén közel 1,4 milliárd forinttal támogatták a magyar adózók. És hogy ez mennyi egy főre leosztva? Már biztosan rájött az olvasó: igen, pontosan 3950 forint.

Egyről a kettőre - civil segítséggel

Hogyan és mire fordítja ezt a jelentős összeget a Nemzeti Tehetség Program? A tehetséges fiatalok határon innen és túl, óvodától egyetemig az intézményeiken keresztül részesülhetnek a támogatásból, ha sikeres pályázatot nyújtanak be. A pályázatokat az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) írja ki és bírálja el. A pénzből számos cél teljesül: többek között jut belőle tehetségbarát önkormányzatok munkájának támogatására, magas színvonalú tehetségsegítő programok garantált finanszírozására, határon túli tudományos diákköri együttműködésekre vagy éppen a budapesti Európai Tehetségközpont támogatására. Szintén ebből az összegből finanszírozták a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díj költségeit, melynek segítségével idén összesen 437 kiváló versenyfelkészítő, tehetséggondozó, illetve tehetségsegítő szakember részesült jelentős anyagi elismerésben.

Egyről a kettőre - civil segítséggel

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top