A tehetség hónapja

Tehetség határok nélkül

Európa és a világ 19 országából hoztak haza díjakat, versenyhelyezéseket azok a tehetséges magyar fiatalok, akik a Tehetséghidak Programban nyertek utazási támogatást.

A tehetség nem tör ki magától, egyengetni és segíteni kell az útját. Ami olykor külföldre vezet: különböző versenyekre, mesterkurzusokra, képzésekre. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) szervezésében megvalósuló Tehetséghidak Program egyik legnépszerűbb felhívása a tehetséges fiataljaink külföldi bemutatkozását támogató Határtalan lehetőség elnevezésű kiírás volt. A pályázatot benyújtó 108 ifjú tehetség és felkészítő tanáraik az elnyerhető, legfeljebb félmillió forintos támogatás segítségével összesen tizenkilenc országba jutottak el idén őszig.

Tehetség határok nélkül

A tehetséges diákok pedig világszerte tették a dolgukat: komoly nemzetközi versenyeken előkelő helyezéseket értek el, jelentős művészeti eseményeken léptek fel sikerrel, elmélyítették és fejlesztették meglévő készségeiket és nyelvtudásukat, de mindenekelőtt világot láttak, kapcsolatokat építettek és új barátságokat kötöttek. A következőkben bemutatunk néhányat világlátott tehetségeink közül.

Szombathelyről a kínai Nanjingba repült Mérő László, aki a neurális háló alapú, a most használtaknál jóval hatékonyabb helyesírás-ellenőrző rendszerével második díjat nyert a budapesti 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. 2013 augusztusában pedig Kínában, a 28. alkalommal megrendezett China Adolescent Science & Technology Innovation Contest (CASTIC) versenyén ötszáz induló között szerzett második díjat.

Tehetség határok nélkül

Mediterrán tájakon járt több magyar tehetséges fiatal: Gál Hanna a görögországi Porto Carrasban megrendezett World School Chess Championships sakkversenyen ötödik helyen végzett, eddigi pályafutása legjobb eredményét megszerezve. Gaál Kinga és Hergár Luca az olaszországi Arpinóban a nagyhírű Cicero Latin Versenyen képviselhette Magyarországot.

A hazai komolyzenészek legújabb generációja külföldön máris nevet szerzett magának. Szokolay Ádám Zsolt a spanyolországi Puigcerdában tartott mesterkurzus záró estjén Liszt Ferenc műveivel aratott sikert. A Szantorinin megrendezett „The Muse” International Music Competition oboaversenyén első helyezést ért el a pécsi Mohai Zsófia és zongorakísérője, Boateng Stephany. Pozsonyban, a nemzetközi ifjúsági fuvolaversenyen aranyérmes lett a 13 éves Harmos Szilvia.

Tehetség határok nélkül


További részletek: http://tehetseghidak.hu/aktualis/hatartalan-lehetoseg

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top