A tehetség hónapja

Gond van a gyerekkel – lehet, hogy tehetséges?

Biztos te is gyakran eltűnődsz és aggódsz azon, hogy mi a baj a gyerekeddel. Okos, jó eszű, de az iskolai eredményei gyalázatosak. Te tudod, hogy otthon milyen kedves és jólelkű tud lenni, de a társaival mégis folyton hadban áll vagy ne adj’ isten hozzájuk sem szól. Tehetséges egy csomó dologban, de egyáltalán nem használja ki a képességeit. Ha ezeket a jeleket látod, ne a bajt keresd benne, hanem lásd meg és segítsd kibontakozni a rejtőző talentumait.
Gond van a gyerekkel – lehet, hogy tehetséges?


A tehetség gonddal jár

A különleges, tehetséges gyerekeknek gyakran a viselkedése sem átlagos. A fürge agyhoz sokszor társul fürge nyelv is, amitől sokszor tudálékosnak és magamutogatónak tűnnek. Kilógnak a sorból és a közösségben gyakran magukra maradnak, mert a társaik nehezen viselik, hogy okosabb van köztük. Türelmetlenek a lassabbak felé, amit lekezelőnek érezhetnek a többiek. A gyors észjárást még nem követi a nyelvük és a kezük, ezért kívülről nyeglének és hanyagnak tűnik a stílusuk. Könnyen elunják magukat, mert már rég túljutottak egy feladaton, amivel mások még mindig bajlódnak. Ilyenkor persze elfoglalják valamivel magukat, amitől nem csak különcnek tűnnek, de még akár zavarhatják is a többiek munkáját. Felületesnek látszanak, mert gyorsan túllépnek dolgokon, mondván “ezt én már tudom!”. És ezen túl, akinek sok ész adatott, annak az élet is bonyolultabb, mert több választási lehetőséget lát, ami sokszor nem örömet, hanem éppen hogy extra stresszt jelent. Csoda, ha ilyen körülmények között egy értelmes gyerek normális marad…

Méretre szabott környezet

Gyarmathy Éva pszichológus, a sajátos nevelési igényű tehetségek szakértője szerint “mindaddig, amíg az ember a belső indíttatása szerint tevékenykedhet, nem fog viselkedészavarral küszködni. Az iskolában a belső indíttatásnak először a nem megfelelő elvárások állíthatnak akadályt: amikor a gyerek elé olyan elvárásokat támasztanak, amelyek nem egyeznek meg azzal a lehetőség-körrel, ahol hatékonyan tudna fejlődni. Akár azért, mert túl sok az elvárás, akár azért, mert túl kevés. De gyakori probléma az is, hogy a gyerekek túl szűk tevékenységi választékot kapnak a fejlődésükhöz.”

Ebből kiindulva tehát nem a te problémás gyerekedet kell belepréselni a hagyományos és átlagos – de ettől nem feltétlenül rossz – körülmények és elvárások közé, hanem a környezetet kell jól megválasztani a képességeihez, igényeihez. Extra gyerekhez extra figyelem kell.

Mit tehetsz?

A legideálisabb, ha a szülő képes felmérni a gyereke igényeit, képességeit és megtalálja a megfelelő eszközöket ezek gondozásához. De mivel nem lehet mindenki szakértő, ehhez érdemes segítséget is kérni. Azért te magad is megtehetsz egypár fontos dolgot.

  1. Elégítsd ki a gyereked tudásszomját. Legyen a környezetében sok magazin, könyv, esetenként az interneten is szörföljetek együtt és gyakran menjetek könyvtárba, kiállításra, koncertekre, moziba, kirándulni. Otthon is töltsetek sok időt egymással, végezzetek együtt házimunkát és játszatok is. És beszélj, beszélj, beszélj…
  2. Tanulj te magad is! Mutass példát ezzel, hogy a gyermeked lássa, a tanulás természetes és elengedhetetlen része minden ember életének, amit nem csak az iskolában kell és szabad végezni, és ráadásul élvezetet is nyújthat.
  3. Kövesd figyelemmel a csemete iskolai fejlődését és teljesítményét. Beszélgess vele rendszeresen a tapasztalatairól, élményeiről. Hallgasd meg a sztorijait. Vedd észre, ha boldog vagy éppen unott, frusztrált az iskolai életben.
  4. Tarts kapcsolatot a tanáraival. Vegyél részt a szülői értekezleten teljes figyelmeddel, sőt akár vidd magaddal erre a gyereket is, ha van rá lehetőség. Végül is róla van szó, nem? Értékeld a tanára erőfeszítéseit, ha jól végzik a dolgát és ezt add is tudtára egy köszönömmel, egy baráti telefonhívással.
  5. Tanítsd és segítsd a gyereked beilleszkedni. Bátorítsd, hogy felismerje és értékelje mások képességeit. Ha a társai nem osztoznak az ő érdeklődésében, keress olyan gyerekcsoportot, akik ebben partnerei lehetnek.           
Gond van a gyerekkel – lehet, hogy tehetséges?


Ki segít neked?

Ha úgy érzed, a képességeid meghaladja, hogy jól istápold a gyereked, ne aggódj. Nem tehet erről senki. Viszont segítség mindig van, és te élj is ezzel. Első lépésként böngészd a netet, keresd a tehetségfejlesztő programokat és szakértőket, nyomozd ki, hol vannak speciális iskolák, közösségek, akik a tudásukkal támogatni tudják a gyereked fejlődését és kibontakozását. Ma már számos program fut országszerte, ahova bekapcsolódhattok, csak rajtad múlik, hogy ezt a lépést megtedd. A tehetséges gyermek sem rosszabb vagy jobb, csak más, mint az átlag. Ne kényszerítsd hát átlagosságra és neked sem átlagos módon kell segítened őt. Ki tudja… talán még belőled is előjön egy-két extra képesség, miközben az ő tehetségét igyekszel pátyolgatni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top