Téli kényeztetés cikkek

Minden, amit az eukaliptusz illóolajról tudni kell

A frissítő, stimuláló hatású, enyhén kámforos illatú illóolaj mostanában az egyik legnépszerűbb választásnak számít. Népszerűsége hátterében rengetek ok, pontosabban egészségügyi előny szerepel - most megnézzük, pontosan mik is ezek!

Valójában az eukaliptusz illóolaj esetében éppen az egészségügyi előnyeinek hosszú sora az, ami kiemelt státuszát okozza az aromaterápián belül, igaz, a téli hónapokban elharapódzó felső légúti betegségek tüneteivel szembeni, enyhítő hatása ugyancsak sokat nyom a latban.

Előnyös tulajdonságait világszerte elismerik, és kontinenseken átívelően használják gyulladáscsökkentő, görcsoldó, stimuláló, antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságai miatt. Frissítő hatásának hála ma már a dezodorálás terén is alkalmazzák, de tény, hogy a múltját vizsgálva, nem tartozik a legrégebb óta bevetett illóolajok közé. Az aromaterápia legrégebb óta alkalmazott indulói között nem szerepel, csupán az utóbbi évszázadok hozták el számára az áttörést, amikor is széles körben felfedezték, megismerték jótékony hatásait.

Minden, amit az eukaliptusz illóolajról tudni kell

Szerethető eukaliptusz

Az eredetileg Ausztráliában őshonos eukaliptuszfák népszerűsége nem csak a koalák között jellemző, az emberiség ma már tényleg kitüntetett figyelmet szentel a jótékony hatásairól ismert alapanyagnak. Az eukaliptuszfák közel félezerre rugó nemzetségéből kevesebb, mint két tucat az, amelyről a gyógyászati szempontból annyira értékes leveleket begyűjtik, többek közt a kozmetikai ipar és az aromaterápiában való felhasználás céljával, hogy később sminktermékekbe, gyógyszerészeti készítményekbe (így bedörzsölők, inhalátorok) vagy esetleg szájvizekbe beépítve köszönjenek vissza.

Mit is tud az eukaliptusz olaj?

Sebek esetén sikerrel vetik be antiszeptikus, fertőtlenítő tulajdonságai miatt. Gyógyulófélben lévő sebek, fekélyek, sőt, égések, vágások, horzsolások esetén is sikeresen alkalmazható, de hatásos gyógyír rovarcsípésnél és más csípéseknél is. A másik, leggyakoribb alkalmazása légúti problémák esetén jellemző, hiszen az eukaliptusz illóolaj hatékonyan kezeli számos légzőszervi probléma kellemetlen tünetét. A téli időszakban a leggyakrabban megfázás, köhögés, torokfájás, orrfolyás, hörghurut, asztma, orrdugulás vagy akár arcüreggyulladás esetén fordulnak irányába a betegek.

Az antimikrobiális és antivirális hatás mellett kiemelkedő az eukaliptusz olaj antibakteriális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatása is. Torokgyulladás esetén például célzottan, gargarizáló keverékként is bevethetjük (meleg vízbe cseppentve pár cseppet)
Asztmásoknak is nagyon ajánlott, mégpedig bedörzsölőként. Nem kell mást tenniük, mint az eukaliptusz illóolajból 1-3 cseppet bemasszírozni a mellkasi részekre, és máris érezhetik nyugtató hatását. Aromái megnyugtatják a torkot, hatására kitágulnak az erek, így több oxigén jut a tüdőbe is, a légzés pedig megnyugszik.

Olvass még többet az NLCafé oldalán az illóolajokról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top