Tipegők Világa

“Jön a foga, alig eszik!” Mit tehetünk?

A fogzás időszaka a legtöbb babát – és így áttételesen az egész családot – meglehetősen megviseli. Rendszerint hat hónapos kor körül kezdenek előbújni az első fogacskák, és a fogzás eltarthat egészen a kicsi hároméves koráig. Számos tünetet vagyunk hajlamosak a fogzásnak tulajdonítani, és bár sok orvos szerint nincs minden esetben igazunk, vannak egészen egyértelmű tünetek.

Az biztos, hogy a fogzás miatt a kicsi nyűgösebb lehet, kevesebbet alhat, éjszaka többször felsírhat, és állandó “rághatnékja” van, előfordulhat hőemelkedés, és a széklete is lazább és gyakoribb lehet. A fokozott nyáltermelés tünetei is egyértelműek: a gyerek szájából vízesésként dől a nyál, ráadásul ennek hatására még zavaró piros kiütések is megjelenhetnek az arcán. A komoly hasmenést és magas lázat ugyanakkor nem szabad a fogzásra fogni, ilyen esetben mindenképpen menjünk el orvoshoz! A fogzás többi tünetével felesleges orvoshoz fordulni, azok a fogak áttörésével elmúlnak. Sok anyuka szembesül azzal is, hogy a korábban jó étvágyú gyermeke a fogak áttörése környékén hetekig alig akar elfogadni darabos táplálékot. Mi, felnőttek is jól tudjuk, hogy a fogfájásnál kellemetlenebb élmény nem nagyon létezik – nem nehéz tehát beleélni magunkat abba, min mehet át szemünk fénye.

 

Az étvágytalanság oka az, hogy a fogíny rettentően érzékennyé válik. Mit tehetünk, hogy a kicsi szervezete a felsorolt nehézségek ellenére továbbra is hozzájusson a létfontosságú tápanyagokhoz? A korábban megszokott műanyag kiskanalat ilyenkor megpróbálhatjuk fém evőeszközre cserélni, a hűvös fém ugyanis enyhülést hozhat. Szintén célszerű a cumisüveg helyett itatópohárból, műanyag vagy vastag falú üvegpohárból adni a folyadékot, hiszen ilyenkor a cumisüveg használata is fájdalmat okozhat. Ha a baba fő tápláléka még az anyatej, ezt is kínálhatjuk pohárból vagy kanállal, ha elutasítja a mellet.

 

Próbáljuk meg a már korábban bevezetett ételeket pépesítve kínálni! Készítsünk zöldség- vagy gyümölcsturmixot például junior gyerekital felhasználásával, hiszen nagyon fontos, hogy a kicsi ebben az időszakban is hozzájusson a megfelelő vitaminokhoz, melyek ezekben a termékekben megtalálhatók. A junior gyerekitalt használhatjuk továbbá főzelékek sűrítéséhez is. A legtöbb gyerek a fogzás legkeményebb időszakában is szívesen megeszi tízóraira vagy uzsonnára a tejpépet. Ebben az időszakban az üveges bébiételek is jó szolgálatot tehetnek, mert állaguk még finomabb és puhább, kevésbé bántják a nagyon érzékeny területeket. De vannak kimondottan babapürék készítésére szolgáló gépek is, ezek élesebb késekkel, magasabb fordulatszámon dolgoznak, mint a hagyományos botmixerek, és így képesek nagyon homogénné turmixolni a babaételt. Ha magunk nem rendelkezünk speciális, bébiételek készítésére szolgáló géppel, de ismerőseink körében találhatunk ilyesmit, ne habozzunk kölcsönkérni azt. A kicsik tényleg nagyon hálásak a teljesen homogén, rágást egyáltalán nem igénylő ételekért ebben az időszakban.

Fogzás

 További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top