Tipegők Világa

Vitaminkisokos

Kisgyermekkorban a fejlődő szervezet számára elengedhetetlenül szükséges a bőséges vitaminbevitel. Melyik milyen hatással van ránk, melyek a legfontosabbak, milyen élelmiszerekben találhatjuk meg őket? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A vitaminok szerves vegyületek, melyek kis mennyiségben szükségeltetnek ugyan, de nélkülözhetetlenek, mivel szervezetünk védekezőmechanizmusát erősítik. A vitaminok túlnyomó többségét szervezetünk nem képes előállítani. Kivétel a D-vitamin, amely napfény hatására termelődik. Ugyanakkor még ebben az esetben is elmondható, hogy több vitaminra van szükségünk, mint amennyit saját testünk előállítani képes, ezért aztán étellel, itallal és táplálékkiegészítőkkel kell bevinnünk a szükséges mennyiséget. A tudomány ma 13 vitamint tart számon, nézzük, melyek a legfontosabbak és miért.

Vitamin-kisokos

 

A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:

  • Zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E-, K-vitaminok
  •  Vízben oldódó vitaminok: C-vitamin, B-vitamin-csoport

A legfőbb különbség a két csoport között az, hogy míg a zsírban oldódó vitaminokat szervezetünk képes raktározni, addig a vízben oldhatóakat nem. Előbbieket túl lehet adagolni – a D-vitamin kivételével, melyet csak ipari mennyiség bevitele esetén adagolhatnánk túl –, utóbbiakat nem, ezekből a felesleg naponta kiürül, de éppen ezért folyamatosan pótolnunk kell.

A-vitamin: Számos, a látással kapcsolatos betegség kezelésében nyújt támogatást, emellett lerövidítheti a betegségek lefolyását, egészségesen tartja a hajat és a bőrt, javítja a bélműködést. Tartalmazzák a különböző halmájolajok, a tojássárgája, a vaj és a tejszín. Áttételesen A-vitamint tartalmaznak továbbá a jellemzően erősen piros, sárga vagy zöld zöldségek és gyümölcsök: így a sárgarépa, spenót, paprika, sárgadinnye.

B-vitamin: Valójában egy teljes vitamincsalád összefoglaló neve, ráadásul nagycsaládról van szó, 8 fontos taggal. A legfontosabb tulajdonságaik: segítenek lebontani a szénhidrátokat, ezzel energiával látják el a szervezetet, segítenek lebontani továbbá a zsírokat, létfontosságúak a bőr, a haj, a szemek és a máj számára – hozzájárulnak szinte minden olyan funkcióhoz, ami az egészséghez kell. Számos élelmiszer tartalmazza őket, ilyenek a gabonák, a húsok, a magvak, a tojás, a sajt stb.

C-vitamin: Általánosságban elmondható, hogy hiányában az immunrendszer gyengül. Legjobb természetes forrásai a citrusfélék, a friss zöldségek, különösen a káposzta és a paradicsom, illetve a zöldpaprika.

D-vitamin: A kisgyerekek csontjainak egészséges fejlődéséhez, gyógyulásához, a kalcium és a foszfor beépüléséhez szükséges. Erősíti továbbá az immunrendszert, segítségével számos betegség kialakulása megelőzhető. Az ultraibolya sugárzás hatására a bőrben keletkezik, de a szervezet csak 6 hétig tudja tárolni, ezért pótlása kifejezetten indokolt. A hiányzó D-vitamint a gyerekek esetében legcélszerűbb például vitaminnal dúsított tejitalok formájában pótolni.

Vitamin-kisokos

E-vitamin: Oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal fokozza annak állóképességét, csökkenti a fáradtságot, gyulladásgátló hatású. Legfontosabb E-vitamin-forrásaink a különböző növényi olajok.

K-vitamin: A véralvadásban játszik kiemelkedő szerepet, így a K-vitamin hiányában, akár el is lehet vérezni. Újszülöttek esetében, illetve azoknál, akik súlyos műtéten estek át, védhet a belső vérzések kialakulása ellen. A zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a spenót, a kelbimbó tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

Az 1-3 évesek számára kifejezetten ajánlott olyan, vitaminnal dúsított élelmiszerek – például Junior tejitalok – fogyasztása, amelyek optimális arányban tartalmazzák a számukra szükséges valamennyi vitamint.

Vitaminok

 További információk

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top