Tipegők Világa

A “napfény íze” – mit kell tudnunk a D-vitaminról?

Egyre többet hallhatunk arról, hogy a "D-vitamin az új C-vitamin". Mit kell tudnunk erről az ismételten "felfedezett" anyagról, mit okozhat a hiánya, mely betegségeket előzhetjük meg vele, miért fontos, hogy kisgyermekünk minden évszakban megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jusson? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mi is az a D-vitamin?

A D-vitamin valójában egy hormon “előanyaga”, és mint ilyen, más hormonokra, valamint testünk számos sejttípusára van közvetlen befolyással. Kétféle D-vitamint különböztetünk meg: D2-vitamint elsősorban a növényekben találhatunk, a D3-vitamin aktívabb hatást fejt ki – ezt tartalmazzák az állati eredetű élelmiszerek és ez az, amelyik ultraibolya sugárzás hatására a bőrben keletkezik.

A

Mihez szükséges?

D-vitamin szükségeltetik a a kisgyerek csontjainak egészséges fejlődéséhez, gyógyulásához, a kalcium és a foszfor beépüléséhez. A D-vitamin hiányát legtöbbször még ma is az “angolkórral” azonosítják. Ennek tünetei a dongaláb, a gerinc és a mellkas torzulásai. Elnevezése a 18–19. század füstös, szmogos Angliájára vezethető vissza, ahol a napfény jótékony hatását az ipari forradalom gyermekei nélkülözni voltak kénytelenek.

Az újabb kutatások szerint számos további betegség is megelőzhető a D-vitamin segítségével – vagy legalábbis csökkenthető ezek kockázata. A D-vitamin az immunrendszert is erősíti, segíthet például elkerülni az influenzát. A fiatal korban a szervezetbe juttatott megfelelő mennyiségű D-vitamin akár évtizedekkel később is szerepet játszhat a cukorbetegség  kialakulásának megelőzésében.

Hogyan juthatunk elegendő D-vitaminhoz?

Egyrészt napozással. Igen ám, de a napozásról azt “tanultuk”, hogy ellenségünk, kerüljük, ha nem akarunk bőrrákot kapni.

Az elmúlt években némileg megváltozott a napozással kapcsolatos szakvélemények hangsúlya. Mostanra elfogadottá vált az a tény, hogy a bőrrákot nem elsősorban maga a napozás, hanem a napégés okozza. Mindezek alapján elmondható, hogy tavasztól őszig kiemelten fontos, hogy a kisgyermekek sokat legyenek levegőn. A leégés ellen természetesen védenünk kell őket és délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljük a túlzott napfényt.

A

 

A D-vitamin sajnos csak 6 hétig halmozódik a szervezetben, ezért a kisgyerekek esetében kiemelten fontos, hogy már az ősz beköszöntével gondoskodjunk annak pótlásáról. Legjobb természetes D-vitamin-forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. Ahhoz azonban, hogy a gyerekek a fejlődésükhöz szükséges mennyiségű D-vitaminhoz jussanak, naponta majdnem akkora mennyiséget kellene elfogyasztaniuk a felsorolt élelmiszerekből, amennyi egy felnőtt átlagos heti adagja. Felmérések szerint hazánkban majdnem minden második gyerek D-vitamin-hiányos. A hiányzó D-vitamint az orvosok által ajánlott készítmények, illetve a vitaminnal dúsított élelmiszerek pótolhatják a leghatékonyabban. Könnyebben célt érhetünk, ha olyan élelmiszereket keresünk, amelyeket szemünk fénye kifejezetten kedvel. Szerencsére ma már kaphatók olyan junior gyerekitalok, amelyek az 1-3 évesek igényeinek megfelelően tartalmazzák az immunrendszer erősítéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Tanulság

D-vitaminra akkor is szükségünk van, ha meg akarjuk előzni, hogy gyermekeink betegek legyenek. Figyeljünk a magunk és családunk D-vitamin-bevitelére, a C-vitamin biztosan nem bánja, hogy “trónkövetelője” akadt.

Hogyan biztosítsak elegendő D-vitamint gyermekemnek?  

 További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top