Tipegők Világa

Egészséges bélflóra = erős immunrendszer

A bél a legnagyobb kiterjedésű immunszervünk. Az immunsejtek közel kétharmada a bélrendszerben található.

 A bélben rengeteg baktérium található, mennyiségük egy átlagos felnőtt esetében közel 1 kg. Az egészséges bélflórára a jótékony baktériumok túlsúlya jellemző. Ezek a jótékony baktériumok egyben az immunrendszer védvonalai is, hiszen gyorsan megtapadnak a bélnyálkahártyán, ezáltal gátolják a káros baktériumok megtapadását és vagy átjutását, illetve “megeszik” a kártékony baktériumok elől a táplálékot, megakadályozva azok szaporodását. Minél nagyobb számban vannak tehát jelen jótékony baktériumok a bélben, annál kisebb eséllyel tapadnak meg és szaporodnak el a kártékony baktériumok.

Egészséges bélflóra = erős immunrendszer

Tudtad, hogy születéskor kisbabád bélrendszerében nincsenek jelen baktériumok?
A baktériumok a születéssel, illetve azt követően kerülnek a csöppségek bélrendszerébe. Bélbaktériumaink, más néven bélflóránk, ujjlenyomatunkhoz hasonlóan, teljesen egyedi, kizárólag ránk jellemző. Ennek köszönhetően az immunrendszer támogatásának egyik hatékony módja az, ha saját jótékony baktériumaink szaporodását stimuláljuk táplálással. Kisgyermeked immunrendszerét legjobban anyatejes táplálással támogathatod. Az anyatej 3. legnagyobb összetevői ugyanis az ún. prebiotikus oligoszacharidok, azaz a prebiotikumok.
A prebiotikumok olyan speciális élelmi rostok, amelyek segítik a jótékony baktériumok elszaporodását, ezáltal az egészséges bélflóra kialakulását és fennmaradását.
Az oligoszacharidok az emberi szervezet számára emészthetetlen szénhidrátok, amelyeket az emésztőenzimek nem tudnak lebontani, ezáltal érintetlenül jutnak el a bélbe, ahol a jótékony baktériumoknak táplálékul szolgálnak.
Mint említettük, az egészséges bélflóra az erős immunrendszer alapja is, ezért a 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknél megfigyelések szerint ritkábban fordulnak elő egyes fertőző és allergiás megbetegedések.

Egyéves kor felett, amikor már nem vagy nem elegendő mennyiségben áll rendelkezésre anyatej, viszont totyogódnak továbbra is napi 5-600 ml folyékony tejalapú táplálékra van szüksége, érdemes kipróbálnod a Junior gyerekitalokat, amikkel tovább támogathatod gyermeked immunrendszerének működését. Az immunrendszer 3 éves korig fejlődik a legintenzívebben, ezért fontos, hogy ebben az időszakban táplálással segíts az immunrendszer érését, fejlődését. A Junior gyerekitalok A-, C- és D-vitaminokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer egészséges működéséhez.
Egyes Junior gyerekitalok tartalmaznak speciális élelmi rostokat, oligoszacharidokat is, a bélflóra aktív támogatására.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top