Tipegők Világa

“Eszik ez a gyerek rendesen?”

Gyakran elhangzik a címben jelzett kérdés, jellemzően nem a szülők teszik fel egymásnak, hanem a távolabbi rokonok a szülőknek. Az ifjú szülők minden bizonnyal ismerik azt a helyzetet, amikor a gyerek nagyjából három különböző ételt hajlandó fogyasztani.

Esetleg négyet. Szerencsés esetben az ilyen időszakok átmenetinek bizonyulnak, és gyermekünk elérvén a három éves kort, felszabadultan fogyaszt bármilyen zöldséget, gyümölcsöt, halat és vadat. Az alábbiakban megpróbálunk tanácsokkal szolgálni arra vonatkozóan, hogyan érhetjük ezt a kívánt állapotot, emellett felhívjuk a figyelmet a legfontosabb kockázatokra is.

A legfontosabb szempont, hogy úgy és olyan ételt főzzünk a kicsiknek, hogy ne alakuljanak ki bennük rossz szokások. Kutatások bebizonyítotték, hogy a kisgyermekek étkezési szokásai később egész életükre kihatnak, fontos szerepet játszanak a felnőttkori betegségek megelőzésében.

Egy éves kor után gyakran “mini-felnőttnek” tekintjük a gyerekeket, ugyanazt eszik, mint a felnőttek. Attól, hogy a gyerek foga kinőtt, nem eheti mindig ugyanazt, mint a család többi tagja. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának 2010-ben megjelent felmérése alapján a gyermekorvosok ma már azt javasolják, hogy főzzük külön az 1-3 éveseknek, valamint kínáljuk őket a korosztályuk számára készült bébiételekkel és junior gyerekitalokkal is. Ennek oka az, hogy az 1-3 évesek szervezete még nincs felkészülve a cukros, zsíros, sós, felnőtt ételekre. Bár egy ennyi idős gyermeknek még egyáltalán nem kéne hozzáadott cukrot tartalmazó ételt ennie, az idézett felmérés szerint a kicsik kétharmada gyakorlatilag mindennap kap valamilyen édességet (csokoládé, túró rúdi, keksz). A felmérésből az is kiderül, hogy az 1-3 évesek az ajánlott mértékhez képest négyszeres mennyiségű sót fogyasztanak.

Soha nem késő ugyanakkor átadni a kicsiknek az egészséges étkezés alapelveit, így ha az első évek nem is alakulnak ebből a szempontból valami fényesen, nem kell elkeserednünk. Bizonyított tény, hogy a szülői példamutatás az étkezési szokásokesetében is létfontosságú. Egy angol tanulmány szerint azok a gyerekek, akik a szüleikkel együtt ebédelnek, vagy vacsoráznak, jóval több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak – feltéve persze, ha szüleiktől is ezt látják. Fontos tehát, hogy a család tagjai együtt étkezzenek, lehetőség szerint az étkezőasztalnál, de semmiképpen sem a tv előtt. Fontos, hogy rendszer szerint, meghatározott időpontokban egyen együtt a család, így a kicsik nem fognak a főétkezések között nassolni. Igyekezzünk újabb és újabb ételeket bevezetni a kicsik menüjébe – módjával, lépésről-lépésre, kis adagokkal kezdve. Lehetőleg azt se engedjük meg, hogy evés közben játszanak.

Amiatt pedig ne aggódjunk, “eszik-e eleget a gyerek”. Amíg folyamatosan növekszik, aktív és egészséges, addig bizonyos, hogy elegendő kalóriához jut.

Hogyan biztosítsak elegendő D-vitamint gyermekemnek?  

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top