Tipegők Világa

Napról napra ügyesebben

Kézügyességünkre a nap szinte minden pillanatában szükségünk van. Észre sem vesszük, kezeink és ujjaink mennyi finom mozgást végeznek, hiszen nem gondolkodunk azon, hogyan kössük be a cipőfűzőnket, hogyan fogjuk meg a tollunkat, vagy hogyan oldjuk fel a képernyőzárat a telefonunkon. Ezek az egyszerű mozdulatok valójában erős kéz-, szem- és idegrendszeri koordinációt igényelnek, melyek rengeteg gyakorlás árán rögzülnek, már egészen kicsi korunktól kezdve. A babák mindezt játék közben tanulják – nézzük, milyen ötletekkel segíthetjük a finom mozgások fejlődését.

 

Megállapíthatjuk, hogy túl sok bátorításra nincs szüksége a kisgyereknek ahhoz, hogy bármit szétszedjen, kiborítson, megtapogasson stb. Ezek a mutatványok azok, amelyek a motoros fejlődés első lépcsőfokához szükséges gyakorlatokat jelentik, és amelyek fontos szerepet játszanak az agy fejlődésében is. A finommotoros mozgás fejlődését a rajzoláson és a festegetésen kívül a legváltozatosabb játékok segíthetik. Ilyenek például a főzőcskézés, a törölgetés, a barkácsolgatás, a gyurmázás vagy az, ha a kicsi kockákból vagy homokból várat épít a kicsi, majd persze rögtön szét is rombolja azt. (Ha nem ő, akkor az alkalmi ismerőse a játszótérről.) Fontos tehát, hogy teremtsünk elegendő lehetőséget és teret az építéshez és romboláshoz. A legtöbb családban a nappali az első számú játszószoba, ahhoz azonban, hogy szülők is otthonosan érezzék magukat benne, hasznos, ha az egyik sarkot elkülönítjük a kicsi építőkockáinak és rajzeszközeinek. Persze az is szerencsés, ha szépen lassan tudatosítjuk a gyermekekben, hogy elpakolni legalább akkora élvezet, mint “felszántani”, majd legókockákkal bevetni a nappalit.

Napról-napra ügyesebben

 

Naponta többször teremt alkalmat a kézügyesség fejlesztésére az öltözés. A legtöbb baba örömét leli abban, ha bátorítjuk, hogy egyedül próbáljon meg levetkőzni vagy felöltözni. Persze hasznos, ha eleinte olyan ruhákat keresünk, melyeket könnyen kezelhetnek – a tépőzár ebben a mezőnyben verhetetlen.

Az idegrendszer fejlődését a folyamatos gyakorlás mellett a megfelelő táplálással is segíthetjük. A kicsik étrendjének kialakításakor figyeljünk arra, hogy abban kapjanak helyet többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag ételek is, mint pl. a tengeri halak, a tojás vagy a különböző olajok. Ezek a zsírsavak fontos szerepet játszanak abban, hogy az agyban található idegsejtek megfelelően tudjanak kommunikálni egymással. A szervezet optimális zsírsavtartalmának kialakításához a tipegők tápanyagszükségleteinek megfelelően kialakított termékek, mint például a Junior gyerekitalok is segítségünkre lehetnek. Ezeket és az ebből készített ételeket a kicsik ráadásul nagy kedvvel  is fogyasztják.

 További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top