Tipegők Világa

Te jól táplálod a gyermeked?

Ugye téged is gyakran foglalkoztat az a kérdés, hogy vajon megfelelő tápanyagokkal látod-e el a gyermeked? Amióta beindult a hozzátáplálás, folyamatosan azon töröm a fejem, hogy minden tápanyagot megadok-e a picinek.

Olvastam egy felmérést, amit a Magyar Gyermekorvosok Társasága végzett 2010-ben az 1–3 éves gyermekek tápanyagbevitelére és élelmiszer-fogyasztására vonatkozóan. A kutatás eredményei szerint a magyar kisdedek esetében túl magas a zsír-, fehérje-, koleszterin-, sófogyasztás és a cukorból származó energiabevitel. Ezzel szemben az ajánlott napi mennyiség alatt marad az élelmi rost, a kalcium, a cink, a D, C-vitamin, valamint a folsav és vas bevitele.

Te jól táplálod a gyermeked?

Tudom, a szülők helyzete nem egyszerű, hiszen a válogatós korszakban nagyon nehéz egyes élelmiszerek fogyasztására rávenni a gyerekeket. A felmérés kimutatta, hogy nemcsak nekem vannak ilyen problémáim, hiszen a megkérdezett szülők nagy százaléka ugyanezekről a problémákról számolt be. A kicsi kevés vörös húst eszik, vagy egyáltalán nem is eszi meg, és ez a halakra, zöldségekre és gyümölcsökre is igaz. Pedig hát felnőttként pontosan tudjuk, hogy a

Egy tanács: Finom Junior gyerekitallal kínáltam a picit itatópohárból, és nagyon jólesett neki, így szépen fokozatosan a napi két pohár gyerekitallal át is szoktunk a cumisüvegről az itatópohárra. Nem mellékesen pedig a gyerekitalok megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és nélkülözhetetlen tápanyagokat.

kisgyermek táplálkozása kihat a későbbi egészségi állapotára, 1–3 éves korban a táplálkozással összefüggő kockázati tényezők hozzájárulhatnak az elhízáshoz és egyéb negatív következmények kialakulásához.
Ami meglepett és aminek örültem, hogy nálunk szerencsére nem így van, a megkérdezett szülők fele azt válaszolta, hogy a gyermeke 1 éves kor után is még cumisüveget használ.  Ez kihatással lehet a fogaik fejlődésére és a beszédfejlődésre is, így azt javaslom, hogy inkább itatópoharat használjanak.

Beszélgettem erről a témáról a védőnővel is, és mint kiderült, létezik egy új, komplex szűrőprogram, amely a Milumil támogatásával, gyermekorvosok és védőnők tapasztalatai alapján született, és kiszűri az az 1–3 éves korosztályt érintő táplálkozási kockázatokat.

A program nagyon egyszerű és bárki számára elérhető. A NUTRICHEQ Egészséges Kisdedtáplálási Program személyre szabott, kifejezetten neked szóló forrásanyagot és útmutatót is tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan kezelheted leghatékonyabban a felmerülő táplálkozási problémákat vagy kockázatokat. Az ajánlások pedig abban nyújtanak segítséget, hogy mikor érdemes dietetikus tanácsát kérned vagy további vizsgálatokat elvégeztetned.

Te jól táplálod a gyermeked?

Bármikor csatlakozhatsz a programhoz te is! Beszélj a védőnőddel, és kérd, hogy ossza meg veled a program részleteit.

 További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top