Tipegők Világa

Tippek az 1–3 évesek etetéséhez

A tipegők etetése nem mindig egyszerű. Ha nem azt ehetik, amit éppen szeretnének, egyre határozottabban fejezik ki nemtetszésüket. Lassan kialakul, mi is a kedvencük – a vasárnapi ebéd alkalmával gyakran a család többi tagja is a kicsihez alkalmazkodik. Az alábbiakban igyekszünk néhány hasznos és praktikus tanáccsal szolgálni.

Tippek az 1-3 évesek etetéséhez

A tipegőknek az étkezés területén is napi rutinra és rendszerességre van szükségük. Fontos, hogy minél jobban ragaszkodjunk az étkezések, a játék és az alvás megszokott napirendjéhez. A napi három főétkezés mellett ajánlott a gyermeket tízóraival és uzsonnával is kínálni. Kaphat ilyenkor babakekszet, gyümölcsöt, joghurtot, kisebb kocka sajtot. A főétkezést kiváltani egyéb finomságokkal kifejezetten nem ajánlott.

Engedjük, hogy a gyermek maga irányítsa az étkezését – a kicsik tudják, mikor laknak jól, és ezt jelzik is. Semmiképpen ne erőltessük, mondván, hogy “még egy falat, kis szívem, és akkor játszhatsz a pöttyös dinóval”.  A kicsik legtöbbször szívesebben esznek önállóan, mint segítséggel, ez pedig természetesen elég sok piszokkal járhat, jobb, ha ezt elfogadjuk. Hasznos, ha evés előtt “egész testes” partedlit adunk a gyerekre, akár olyat is, amelyet eredetileg festegetéshez ajánlott a gyártó. Az asztalon nem mutat a legjobban, de a “viaszkos vászonból” készült terítő sok mosástól mentheti meg a szülőket.

A gyerekek értékelik, ha az ételek elkészítése során kreatívak vagyunk. Kínáljuk az ételeket különböző formákban és méretekben. Használj süteményformákat, például csillagot, szívecskét vagy állatfigurákat a szendvicsek formázásához. Fontos ugyanakkor szem előtt tartanunk, hogy az evés nem fér össze  a játékkal: nincs játék étkezés közben.

Tippek az 1-3 évesek etetéséhez

Ebben a korban a gyerekek mindenben szívesen segítenek, használjuk ezt ki. Ha turmixot készítünk, megkérhetjük őket, hogy válogassák ki a nekik tetsző gyümölcsöket. A turmix készítéséhez használhatunk Junior gyerekitalt is – ennek összetétele a kicsik vitamin- és energiaigényéhez igazodik.

A bevásárlásnál segíthetnek megkeresni az egyes árukat, bepakolhatják a kosarunkba, felpakolhatják a pénztárszalagra. Készítsünk olyan fogásokat, amelyek elkészítése során a kicsik is bevonhatók a munkafolyamatokba. Igaz, kicsit lassabban, de eredményesen össze tudják már keverni a kibontott tojást, imádják kevergetni a készülő tésztát, bontogatni a fokhagymát, pucolni a gombát stb. A terítést is rájuk bízhatjuk, arra persze figyeljünk, hogy törékeny, értékes tányérokat, poharakat ne adjunk a kezükbe.

Az étkezés mellett a folyadékbevitelre is figyelnünk kell. A cukros italokat mindenképpen kerüljük, a legjobb, ha a kicsi vízzel vagy természetes gyümölcslével csillapítja a szomját.

 További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top