Trend

A táplálkozási piramis

A helyes étrend kialakítását segíti az a szemléletes ábra, amelyet amerikai szakemberek alakítottak ki, ez a táplálkozási piramis. Itt az alkalom, hogy te is használd!

Első szint: gabonafélék

Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, tésztafélék, burgonya, rizs, müzlik. Ezekből napi 5-9 adagot fogyasszunk (egy adag = egy szelet, 10-12 dkg).

Második szint: zöldségek, gyümölcsök.

Nyers vagy aszalt zöldségfélékből napi 2-4 adagot fogyasszunk (egy adag = egy darab, 10-15 dkg).

Harmadik szint: tej, tejtermékek, illetve hús, szárnyasok, hal, hüvelyesek, bab, tojás, diófélék

A zsírszegény tejből, tejtermékekből, illetve a sovány húsfélékből napi 2-3 adagot fogyasszunk (1 adag / 1-2 dl, 5-10dkg).

Negyedik szint: zsírok, olajok, édességek

Ne együnk belőle naponta, csak visszafogottan. A zsiradékok közül válasszuk a kedvezőbb hatású növényi olajakat, vaj helyett margarint.

Tanácsok telefonon

Aki szakszerű segítséget szeretne kapni testsúlyának csökkentéséhez (vagy megtartásához), az ingyenesen hívható 06-80-201-250-es telefonszámot tárcsázhatja. Ezen a számon az érdeklődők minden hétköznap 8 és 18 óra között a témában jártas orvos tanácsait hallgathatják meg az elhízásról és a túlsúlyról, illetve az emiatt kialakuló egyéb egészségügyi problémákról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top