Trend

Ez már a XXI. Század? Hapci!

Tisztán, ápoltan, tüsszögve fogadjuk a holnapot, és búsan elmerengünk: vajon a jólápoltság részének tekinthetõ a szénanátha?

Modern ismerkedés

Lehet, hogy a „Te milyen jegyben születtél?” típusú kezdeti kíváncsiskodást hamarosan felváltja a „Te mire vagy allergiás?” kérdés. Ugyanolyan kevéssé lesz szellemes, de hatékonyabban vezet a másik valódi megismeréséhez — legalábbis a fejlett országok lakossága körében.

Tisztaságbaj

A „higiénia-hipotézis” szerint a magasabb tisztasági normák részben meg is fosztottak minket a természetes védekezésre való képességtől. Éppen ez az allergia lényege: az adott egyén immunrendszere egy egyébként ártalmatlan anyagot veszélyesnek kezel, antitesteket termel a megsemmisítésére, és az ezzel járó tüneteket észleljük mi kellemetlen betegségnek.

A környezet a bűnös?

Egyes allergia-szakértők szerint azért túlzott egyszerűsítés volna mindent a higiénia előretörésének számlájára írni.

Az emberek egyre kevesebb mennyiségű allergéntől „indulnak be”: a tüsszögtető virágporok példáját véve talán az az ok, hogy a tüdőt borító hártya egy kicsit másképp reagál a vírusokra, szennyeződésekre vagy akár a pollenekre. E téren már folynak biztató kísérletek, addig azonban marad a megelőzés.

Elkerülő módszerek

A poratka-allergiás szellőztesse jól az otthonát, irodáját, legyen jó porszívója, amely eltűnteti a poratkák ürülékét, esetleg használjon légszűrőket. Ha virágporra allergiás, attól kell tartózkodnia, de legjobb, ha szerencsétlen szenvedők elutaznak a kritikus időszakra. Ha pedig itthon maradnak, előre beoltathatják magukat, vagy szedhetik a megelőző gyógyszert.

Tanulságok

Ha a megelőzés elmaradt, akkor használandók az Antihisztamin-készítmények, spray-k, szemcseppek, hasonlók. Ez azért már egy kicsit több, mint apró nyűg, nem? Az allergiába nem szokás belehalni, de nem legyinthetünk rá.

Egészen pesszimista vélekedések szerint aki ma még nem allergiás, ő is az lesz húsz év múlva.

Ha gyanakszunk, menjünk el allergiatesztre!

De a gyerekszobát se sterilizáljuk agyon, hátha a gyerek még megúszhatja. Ja, és aki még teheti, menjen el parlagfüvet tépni! Mentsük meg szeretteinket!

Hogy folyik az allergiateszt?

Jó esetben különböző tesztekkel ma már ki lehet deríteni, hogy mi az allergia kiváltó oka.

A legismertebb a „szurkálós” teszt, amellyel elsősorban légúti és élelmiszer-allergiákat ellenőriznek. Egyszerre akár húsz allergént is felkennek az alsókar belső felére, és picit megszúrják a pöttyök közepét. Ha a bőr megduzzad és bepirosodik, az arra vall, hogy allergiásak vagyunk az adott anyagra.

Vérvételkor nem mi magunk, csupán már levett vérünk találkozik az allergénekkel a kórházi laboratóriumban.

Ha feltehetően azért lép fel dermatitisz (bőrgyulladás), mert a bőr valamivel érintkezett, akkor jön a felkenős teszt: a lehetséges allergéneket paraffinos oldatban kis tapaszokon felragasztják a bőrre, majd 48 óra múlva szemrevételezik a hatást.

Piros, duzzadt bőr: azt az anyagot ezentúl kerülni kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top